Mint oly sokan, úgy jómagam is rajongók a horrorfilmekért. Ezért is gondoltam, hogy így a 2022-es év első napjaiban megosztanám a Mafab közösségével azon horrorfilmek listáját, amik felkeltették az érdeklődésemet ebből az évből. Ezen listán biztos, hogy lesznek olyan filmek, amikről már minden horrorrajongó hallott, merthogy érkeznek majd olyan alkotások is, amelyekre egy kimondottan ismert (és sikeres) széria soron következő folytatásaként tekinthetünk, illetve lesznek olyan alkotások is, amik a már jól megszokott újrázási hullámok sikerét akarják meglovagolni, és persze lesznek olyanok is, amik a totális ismeretlenségből érkeznek, és a horrorrajongók csupán csak reménykedni tudnak abban, hogy bemutatásukkal képesek lesznek nyomot hagyni 2022 horrorfilmes felhozatalában.

#13

62 Démoni fény  (2022)

(7) (6)

horror | thriller

A mindössze 25 éves Ann nővér szent meggyőződéssel végzi hivatását, a nő ugyanis hisz abban, hogy ő maga ördögűzőként tehet a legtöbbet mások üdvéért. Ez azonban... több»

Amerikai bemutatása 2022.02.25-én várható, hazai bemutatásáról még nincs hír. Kíváncsi leszek rá, mert a film története kimondottan izgalmasnak néz ki, ráadásul Virginia Madsen színésznő is szerepel majd benne, a film rendezője pedig Daniel Stamm lesz, aki ezidáig csupán horrorokhoz és thrillerekhez adta a nevét.
#12
Bemutatási dátum még nincs hozzá, elméletben valamikor 2022-ben érkezik, ezáltal nagy a valószínűsége annak, hogy valamelyik streamingszolgáltató által lesz bemutatva. Kíváncsi leszek rá, mert a rendezői székben Darren Lynn Bousman található, a főbb szerepekben pedig Jeremy Irons és Tobin Bell lesz látható. Továbbá ez az első olyan horrorfilm (amiről tudok), amit a szaúd-arábiaiak készítettek.
#11

71 Nincs baj, drágám  (2022)

(21) (8)

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

HBO Max | Netflix | Telekom TVGO | TV-ben (HBO 3, csütörtök 01:33)

Az 1950-es években járunk. Alice úgy érzi, valami nem stimmel azzal az álomvilággal, amelyben a férjével, Jackkel élnek. Szinte minden tökéletes, ugyanakkor egyre gyanúsabbnak... több»

Amerikai bemutatása 2022.09.23-án várható, hazai bemutatásáról még nincs hír. Kíváncsi leszek rá, elsősorban a szereposztása miatt, és az ízelítő, ami eddig elérhető a filmhez, az engem meggyőzött.
#10

60 Nem leszel egyedül  (2022)

(9) (3)

dráma | horror

Telekom TVGO

A 19. század elején járunk, amikor egy kis macedón faluban különös természetfeletti jelenségek válnak mindennapossá.

Amerikai bemutatása 2022.04.01-re várható, hazai bemutatásáról még nincs hír. Kíváncsi leszek rá, mert a film előzetese meggyőzött arról, hogy egy kimondottan érdekes, kissé talán művészhorrornak is mondható produkcióhoz lesz szerencsénk, ami a 2022-es Sundance Filmfesztiválon is bemutatásra kerül.
#9

60 Nem  (2022)

(31) (10)

horror | misztikus | sci-fi

SkyShowtime | Netflix | Telekom TVGO

Igencsak rövid időn belül kiderült, hogy Jordan Peele napjaink egyik rendezőzsenije, aki a Tűnj el! és a Mi című alkotásaival már bizonyította, hogy a horror műfaja tartogat... több»

Amerikai bemutatása 2022.07.22-én várható, hazai bemutatásának még nincs dátuma. Kíváncsi leszek rá, mert a rendező, Jordan Peele már kétszer is bebizonyította, hogy jó érzéke van a kimondottan érdekes horrorfilmek elkészítéséhez, és a film rövid tartalma szerint ez az alkotása sem fog eltérni ettől.
Amerikában 2022.09.09-én debütál, a hazai bemutatásáról még nincs hír. Kíváncsi leszek rá, mert igaz, jó pár feldolgozása született már meg Stephen King Borzalmak városa című regényének, és pont itt lenne az ideje annak, hogy mozifilmre is adaptálják a Mester egyik legjobb regényét.
#7

horror | misztikus | thriller

Telekom TVGO

Az ország minden tájáról fanatikusok, gorehoundok és horrorrajongók százai özönlenek Louisianába a legendás Horror Hound Fesztiválra. Köztük van Sam (Gabriel Freilich) és... több»

Egyenlőre csak annyi, hogy valamikor 2022-ben érkezik a film. Kíváncsi leszek rá, mert a 2001-es első résszel és a 2003-as második résszel kimondottan kellemes kis szörnyes horrorfilmet kaptunk, kellő misztikummal és feszültséggel, a 2017-es harmadik rész viszont egy kimondottan gyengére sikeredett próbálkozás lett, és csak reménykedni tudok abban, hogy az új rendezővel, Timo Vuorensolával visszatalálnak az első két rész színvonalához.
#6

66 Az árva: Első áldozat  (2022)

(17) (4)

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

HBO Max | Telekom TVGO

A pszichés zavarokkal küzdő Leena Klammer szökést szervez egy észt elmegyógyintézetből, majd egy gazdag család eltűnt lányának személyazonosságát ellopva az Egyesült... több»

Az amerikai bemutatása már mindjárt itt van (2022.01.28.), a magyarországi bemutatójáról még sajnos nincs hír. Kíváncsi leszek rá, mert a 2009-es Az árva egy kimondottan tetszetős horrorfilm volt, egészen jó végső csavarral. A filmben a 2009-es film előzményei lesznek láthatóak, ahol ismét Isabelle Fuhrman alakítja majd Esthert, a kis árvát.
#5

54 Hellraiser  (2022)

(4)

horror | misztikus | thriller

Clive Barker korszakalkotó Hellraiser filmjének újragondolásában egy fiatal nőnek szembe kell néznie a bátyja eltűnéséért felelős rejtélyes rejtvénydoboz mögött álló... több»

Magyarországi premierdátumról még nincs hír ezzel a filmmel kapcsolatban. Kíváncsi leszek rá, mert ismét egy olyan cím a Hellraiser, amit nem kell magyarázni a horrorrajongóknak. Félelmeim azért bőven akadnak a filmmel kapcsolatban, hisz a Clive Barker novellájából származó 1987-es Hellraiser egyből a horror klasszikusai közé emelte a produkciót, és még kaptunk két fogyasztható folytatást is az 1992-es Hellraiser III.: Pokol a Földön címig bezárólag, de a további számtalan folytatás meg sem tudta közelíteni az első három rész színvonalát.
#4

66 A Halloween véget ér  (2022)

(13) (6)

horror | thriller

SkyShowtime | Telekom TVGO

Négy évvel a Gyilkos Halloween eseményei után Laurie most az unokájával, Allysonnal él, és épp befejezni készül a memoárját. Michael Myers mostanában nem volt a környéken.... több»

Ha semmi nem jön közbe, akkor idehaza 2022.10.14-én érkezik a mozikba. Kíváncsi leszek rá, mert David Gordon Greentől 2018-ban végre kaptunk egy tisztességes és kellően félelmetes Halloween-filmet, majd 2021-ben a Gyilkos Halloweennel sem kellett szégyenkeznie, és így nem gondolnám, hogy pont a trilógiájának a végét szúrná el az úriember.
#3

horror | krimi | thriller

Netflix

Csaknem 50 évnyi bujkálást követően a texasi láncfűrészes visszatér, hogy egy csapat tinit terrorizáljon, akik megzavarják békés nyugalmát egy félreeső városkában. több»

Ha minden igaz, eme film is belátható időn belül megérkezik idehaza, 2022.02.18.-án. Kíváncsi leszek rá, mert nem gondolom, hogy Tobe Hooper (1943-2017) 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlás címet viselő klasszikusát be kéne mutatni bármely horrorrajongónak. Sokáig úgy volt, hogy a film rendezői székében az a Fede Alvarez kerül, aki egyszer már kellő odaadással és tisztelettel nyúlt egy másik horrorklasszikushoz (2012-es Evil Deadhez), de itt végül csupán a produceri feladatokat látta el.
#2

71 Fekete telefon  (2021)

(24) (10)

dráma | horror

SkyShowtime | Netflix | Telekom TVGO

A hetvenes években járunk egy coloradói kis település külvárosában, ahol egy rejtélyes sorozatgyilkos gyermekeket rabol el.  Következő áldozatai azonban nem hajlandók... több»

Ismét egy olyan film, aminek a premierjéig már nem kell túl sokat várakozni, hisz idehaza 2022.02.03-án érkezik. Kíváncsi leszek rá, mert a film alapjául szolgáló novellát Joe Hillnek, Stephen King fiának köszönhetjük. Főszerepben Ethan Hawke látható, a rendezői munkálatokat pedig Scott Derrickson látta el. E két úriembert pedig azonos felállásban a 2012-es Sinisterben láthattuk.
#1

78 Sikoly  (2022)

(32) (10)

horror | misztikus | thriller

HBO Max

A Sikoly 5 történetének főszereplője egy fiatal nő, aki visszatér szülővárosába, azonban a hazatérését szörnyű gyilkossági esetek árnyékolják be. A hírhedt álarcos... több»

Bizonyára ezen a listán ez az egyik legismertebb film, hisz a magyarországi premierje is mindjárt itt van (2022.01.20.). Kíváncsi leszek rá, mert ez lesz az első olyan Sikoly-film, amit nem Wes Craven (1939-2015) készít, és az eddigi négy rész mindegyikénél érzékelhető volt a megboldogult direktor keze nyoma.