2020.12.01   szerző: GGS   hozzászólások: 0
Saját lista készítése

A sakk mindig is az a játék vagy sport lesz, amit mindenki ismer, de csak nagyon kevesen tudnak nagyon jól játszani. A lépésekkel ugyan a többség tisztában van, de a sikerhez tudni kell előre gondolkozni, több stratégiát is felállítani a különböző eshetőségekre és lehetőleg mindig egy gondolattal az ellenfél előtt járni. Éppen ettől zseniális játék a sakk. És legalább ennyire zseniális sorozat lett A vezércsel is.

A Netflix minisorozata valósággal berobbant a köztudatba októberi bemutatója után. Anya Taylor-Joy nagyszerűen alakítja benne az árva sakkzsenit, aki saját démonaival és függőségével küzdve próbál meg a világ legjobb sakkmesterévé válni. Nem csoda, hogy a sorozat bemutatója után valósággal az egekbe szöktek világszerte a sakk-eladások, mivel rengeteg rajongó kapott kedvet (újra) a sakkozáshoz.

De természetesen nem A vezércsel az egyetlen remek film, ami a sakkról szól. Hogy mennyire nem azt jól mutatja az alábbi lista is, amelyen hat filmet gyűjtöttünk össze nektek. Ezek mind a sakkhoz kötődnek valamilyen formában, és mindegyik legalább annyira megérdemli a rá szánt időt, mint A vezércsel.

#6

74 A bajnok  (1993)

dráma | életrajzi

Főhősünk rájön, hogy kisfiának zseniális érzéke van a sakkhoz. Különböző versenyekre nevezi be, nem törődve azzal, hogy jót tesz-e ezzel a gyerek szellemi fejlődésének és... több»

#5

dráma | életrajzi | sportfilm

A Queen of Katwe című filmdráma főhőse egy fiatal ugandai lány, aki eltökélt szándékkal jár sakkórákra: a világ legjobb sakkjátékosa szeretne lenni.

#4

dráma | életrajzi

A Sötét vezér című életrajzi filmdráma a maori származású Genesis Potini, új-zélandi sakkbajnok életét dolgozza fel. A bipoláris zavarban szenvedő férfi számos nehézségen... több»

#3

dokumentum | életrajzi | sportfilm

A dokumentumfilm az ismert sakkozó, Bobby Fischer tragikus és bizarr életét tárja a nézők elé. Bobby Fischer zavaros gyermekkora ellenére a 20. század egyik leghírhedtebb és... több»

#2

dráma | életrajzi | sportfilm

Az amerikai sakklegenda, Bobby Fischer élete legnagyobb játszmájára készült az orosz Boris Spassky ellen. Megtörtént események alapján.

#1

dráma | romantikus

Két nagyon különböző világszemlélet ütközik egymással, mikor egy excentrikus zseni beleszeret egy erős akaratú, elismert szépségbe. több»