Ma ünnepli a 79. születésnapját az Oscar-díjas Ben Kingsley. Köszöntsük most a színészt pályafutása rövid áttekintésével és 10 legjobb filmjével, amit mindenképp érdemes megnézned, valamint egy galériával a karrierjéről.

Sir Ben Kingsley Krishna Pandit Bhanji néven született 1943. december 31-én Yorkshire-ben, az Egyesült Királyság területén. Édesapja indiai származású orvos, míg édesanyja modell volt. Az apai hivatás folytatására készült, ám a Lear király színházi előadásának hatására a színészet felé fordult. Apai javaslatra változtatta meg nevét Ben Kingsley-re.

Miután nem sikerült bekerülnie a RADA színész szakára, a The Children's Theatre társulatához szegődött; valójában ez jelentette a színészképzést a karrierjében. 1967-ben a rangos Royal Shakespeare Company tagjai közé választotta, s számos neves előadásban kamatoztatta színészi tudását.

Első filmszerepére 1972-ben került sor, ez volt A kulcsszó: Félelem (1972), majd történelmi filmdrámák következtek, melyek közül a legjelentősebb a Mahatma Gandhi életét bemutató Gandhi (1982) volt. A film címszerepéért számos elismerésben részesült, többek között Oscar-díjban is.

Bugsy (1991) című filmdrámában Warren Beatty oldalán láthatták a rajongók. Ez utóbbi alkotásban Meyer Lansky szerepének megformálásáért egyebek mellett Golden Globe- és Oscar jelölést is kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Pályája következő fontos állomása volt Steven Spielberg legendás alkotása, a Schindler listája (1993) című filmdráma melyben Itzhak Stern szerepét alakította, alakításálrt ismét számos elismerésben részesült.

Roman Polanskival dolgozott együtt Sigourney Weaver partnereként A halál és a lányka (1994) című filmdráma forgatásán, majd Joseph Sargent Dosztojevszkij-feldolgozásában, a Bűn és bűnhődésben (1998) Patrick Dempsey és Julie Delpy oldalán volt látható.

Don Logan, a zavaros elméjű bűnöző megformálásáért a Szexi dög (2000) című krimiben Európa Filmdíjjal jutalmazták, de emlékezetes alakításai közé tartozik Anna Frank édesapjának szerepe az Anne Frank igaz története (2001) című filmdrámában is.

A kétezres évek elején olyan kiváló alkotások színvonalát emelte játékával, mint a Ház a ködben (2003), a Twist Olivér (2005), az Alvilági játékok (2006), az Elégia (2008), vagy a Viharsziget (2010), de Martin Scorsese díjnyertes alkotásában, A leleményes Hugoban (2011) is közreműködött.

Noah Gordon regényének filmfeldolgozásában, melyet Philipp Stölzl vitt vászonra, szintén az élvonalban kapott lehetőséget - Stellan Skarsgård partnere volt Az orvosdoktorban (2013). Hangját kölcsönözte a Doboztrollok (2014) és A dzsungel könyve (2016) című animációs alkotásokhoz, melyet Önkívület (2015) és a Kötéltánc (2015) című drámák követtek. A Vasember 3 (2013) után 2021-ben visszatért Mandarin szerepében a Marvel Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája című szuperhősfilmjében, 2022-ben pedig a Netflixen debütált a Jók és Rosszak Iskolája című fantasyje.

#10

73 Ház a ködben  (2003)

(4)

dráma | krimi

Massoud Amir Behrani iráni bevándorló megtakarított pénzének jelentős részét arra fordítja, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtse meg lánya számára a tökéletes... több»

#9

75 A bajnok  (1993)

(5) (1)

dráma | életrajzi

Főhősünk rájön, hogy kisfiának zseniális érzéke van a sakkhoz. Különböző versenyekre nevezi be, nem törődve azzal, hogy jót tesz-e ezzel a gyerek szellemi fejlődésének és... több»

#8

75 Bugsy  (1991)

(1) (8)

dráma | életrajzi | krimi

Bugsy Siegel, a New York-i gengszter Los Angelesbe érkezik egy üzlet kapcsán. A város, a klubok és főként a szexi Virginia Hill az, aki tovább marasztalja a városban - pedig otthon... több»

#7

78 A leleményes Hugo  (2011)

(22) (68)

családi | dráma | fantasy | misztikus

HBO Max

Egy árva kisfiú titokban egy párizsi vasútállomás falában lakik. Egy nem mindennapi kislány lesz segítségére, hogy megoldják a rejtélyt, mi az összefüggés nemrég elhunyt... több»

#6

80 Twist Olivér  (2005)

(2) (2)

dráma | krimi

Mr. Sowerberry temetkezési vállalkozó műhelyébe kerül, de a kíméletlen bánásmód elől megszökik, és Londonba megy. Ott a gonosz Fagin befolyása alá kerül, aki a gyerekekből... több»

#5

83 Szexi dög  (2000)

(2) (6)

dráma | krimi | thriller

A Szexi dög című krimiben Gary, az egykori bűnöző boldogan él spanyolországi birtokán szeretett feleségével, amikor egy nap bekopogtat hozzá Don, az egykori bajtárs. Don egy... több»

#4

90 Gandhi  (1982)

(10) (27)

dráma | életrajzi | történelmi

Ghandi (Ben Kingsley) fiatal ügyvédként családjával Dél-Afrikába érkezik 1893-ban, és az ott tapasztaltak mélyen megdöbbentik. Igazságérzetét és emberszeretetét mélyen... több»

#3

akció | krimi | thriller

A Sakál névre hallgató terrorista Európa különböző országaiból gyűjti áldozatait - közben mindig más személyiség és ideológia mögé rejtőzik. Egy CIA ügynöknek remek... több»

#2

90 Viharsziget  (2010)

(192) (22)

misztikus | thriller

Chuck Alue (Mark Ruffalo) és Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) rendőrbíró egy sivár és kietlen, önmagában is fenyegető szigetre érkezik. A helyszín egy teljesen elzárt... több»

#1

92 Schindler listája  (1993)

(115) (21)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime

Oskar Schindler (Liam Neeson) a második világháború során a németek által megszállt Lengyelországba kerül, ahol jó kapcsolatai és ügyeskedése révén megszerez egy gyárat.... több»