A halál és a lányka

A halál és a lányka

Death and the Maiden

Paulina férje egy nap egy idegen férfival tér haza. A nő felismeri a férfiban kínzóinak egyikét, aki vallatta és megerőszakolta őt. Arcát ugyan nem látta, mivel bekötötték a szemét, de illata, hangja árulkodó. Ezúttal felcserélődnek a szerepek, s az egykori megkínzottból bosszúszomjas kínzó válik.

(erare)

Rendező: Roman Polanski
Forgatókönyvíró: Ariel Dorfman, Rafael Yglesias
Ország: Egyesült Királyság, Franciaország
Premier (HU): 1996.04.11.

2025.08.27 SaSa

Nem kell CGI és pirotechnikus sem

Így lehet egy filmet gyakorlatilag egy helyszínnel, 3 szereplővel tökéletesen megcsinálni. A történet és a végkifejlet már a legelején kitalálható volt, de végig feszülten figyeltem mégis. Lehet, hogy elfogult vagyok az 5 csillagos értékeléssel, ha így van, akkor az a +1 Sigourney Weaver miatt van. Nagyon kedvelem, mindig az "elegancia" a szó, ami eszembe jut róla. Ha bírod az olyan filmet, ahol nem robban, nem repül, nem kungfuzik, nem zombi, nem vámpír, nem száguld csikorgó kerekekkel, nem üldöz... hanem egyetlen helyen lejátszanak egy érdekes drámát, akkor nézd meg. Ha gépfegyver-ugatásra, káromkodásra, effektekre és CGI-ra vágysz, akkor ne válaszd ezt! :-)

2022.01.23 jakedave

a nap véleménye

A kamaradráma és a múlttal való szembenézés műfajának diadala

Egyetlen tengerparti házban, egyetlen éjszaka alatt három ember élete változik meg örökre. Roman Polanski feszült filmje a kamaradráma és a múlttal való szembenézés műfajának diadala. Dél-Amerikában, a banánköztársaságok földjén járunk, egy diktatúra... Teljes kritika

2020.02.23 elekm90

Tetszik ez a kamarafilm Polanskitól, profi (érezhetően színházi alapanyagból építő) forgatókönyvvel. Mind Weaver, mind Kingsley remekül alakít, a nézőt egészen a végéig kételyben tartja. Negatívum, hogy kissé lassan indul be. 8/10.

2025.07.10 Gyorvik

Sokatmondó, rejtelmes cím – szintén jelentőségteljes ábrázolással. Mivel kézzelfogható történés kevés van benne, aki a pszichológiai vonalvezetéssel nincs barátságban, annak kicsit unalmas lehet.

Az egész filmet tökéletes kronológiai sorrendben forgatták, kivétel az utolsó jelentet.Szerző: rbernadett