Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
79%

A pelikán ügyirat (1993)

The Pelican Brief
Filmadatlap
 
29
Szereplők
3
Vélemények
13
Képek
2
Videók

Galéria (13)

Videók (2)

 
Lóri Ádámcsik   2022. 08. 02.

legújabb vélemény

1
Nagyon jó

Végig lekötötte a figyelmemet a film, pedig elég hosszúra sikeredett. Egyik főszereplőnek sem ez élete alakítása, de hozzák a szerepet. A történet viszi el a prímet jelen esetben, ami nagyon szövevényes és folyamatosan bontakozik ki a néző szeme előtt.

 
anonym   2014. 12. 27.

1

Egyike a legjobban megfilmesített Grisham sztoriknak, amikkel a kilencvenes években tele voltak a mozik. És ha valami szerintem nagyon jó a zenéje is, na meg a fiatal Julia Roberts is nagyon kellemes látvány ebben a szerepben...:D

 
spidey   2016. 10. 14.

0

Nagyszerű sztori, jól megfilmesítve. Sajnos nem nevezhető-mai szemmel nézve legalábbis-csúcsteljesítménynek. Egyrészt a fényképezés, a jelenetek szempontjából, másrészt a színészek sem voltak még akkoriban a karrierjük és teljesítményük csúcsán. De a... több»

A film összbevétele 195 268 056 dollár volt (imdb.com).

 

1993-ban a 10 legtöbb bevételt hozó film volt.

(mamiéstöti2)
 

Julia Roberts a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb női főszereplőnek járó díjára.

(mamiéstöti2)
 

Az órán Darby és Callahan a Bowers kontra Hardwich esetet vitatják meg, mely a Legfelsőbb Bíróság egy valós ítélete, miszerint a homoszexuális tevékenység jogellenes. Darby szenvedélyesen érvel amellett, hogy a Legfelsőbb Bíróság tévedett. Tíz évvel a film megjelenése után újratárgyalták az ügyet a Lawrence (& Garner) kontra Texas eset kapcsán, ahol a korábbi ítéletet alkotmányellenesnek minősítették.

(rbernadett)
 

Denzel Washington karaktere, Grantham Gray a könyvben egy fehér férfi.

(rbernadett)
 

A film megfilmesítési jogait már azelőtt megvásárolták, hogy elkészült volna a könyv, az alapján a minta alapján, amit John Grisham a könyvből mutatott.

(rbernadett)