A 10 legjobb Netflix-sorozat 2023-ból (eddig), amit érdemes bedarálnod

Évről évre egyre több streaming szolgáltatás jelenik meg egyre bővülő kínálattal. A Netflixnek azonban nem volt gondja azzal, hogy megőrizze relevanciáját, köszönhetően a kiváló minőségű, eredeti sorozatainak.

Mégis egyre nehezebb lépést tartani, hiszen folyamatosan jelennek meg az új, különleges sorozatok. Ha a streaming-fáradtságtól szenvedsz - a mellékhatások közé tartozhat a FOMO (fear of missing out) is -, akkor jó eséllyel a Netflix néhány újdonsága elkerülte a figyelmedet.

Havonta annyi Netflix-eredeti premier van, hogy a hamarosan megjelenő új kedvenc sorozatod már akár fenn is lehet valamelyik könyvtárban és csak arra vár, hogy felfedezd!

Ha pedig valamit megtanultunk 2023 első feléből, az az, hogy a Netflix az eddigi legígéretesebb programjaival a csúcson van. Íme, az idei év első felének legjobb Netflix-sorozatai! A te kedvenced rajta van a listán?

#10

76 Balhé  (2023)

(10) (2)

dráma | vígjáték

Netflix

Két ember története, akik hagyták, hogy egy közúti incidens belefúródjon az elméjükbe, és lassan feleméssze minden gondolatukat és cselekedetüket. több»

Lee Sung Jin BAlhéját az teszi a 2023-as év egyik legjobb Netflix eredeti sorozatává, hogy az Egyesült Államok jelenlegi állapotának kirívó tükörképe: dühös. Az idén tavasszal bemutatott sötét komédia arról szól, hogy mi történik, amikor két látszólag ellentétes idegen engedi, hogy a düh a legrosszabbat hozza ki belőlük. Danny (Steven Yeun) és Amy (Ali Wong) élethelyzete nem is különbözhetne jobban egymástól. Amikor véletlenül találkoznak egy közúti dühkitörés során, ketten hosszan tartó bosszúhadjáratba keverednek, amely a sorozat során egyre fokozódik. Egymás iránti megvetésük érzelmi űrt tölt ki, és bár a mód, ahogyan ezt véghezviszik, egészségtelen és veszélyes, Danny és Amy végül eljutnak a megbékélés és az önmegvalósítás nyugvópontjára. A sorozat elsöprő elismerést kapott kiemelkedő alakításaiért, érzelmi mélységéért és kulturális kommentárjáért. Az empátiával teletűzdelt sorozat a feszültség, a várakozás és az egzisztenciális rettegés örvénylő élményét nyújtja. * Rotten Tomatoes pontszám: 98  
#9

82 Én még sosem...  (2020)

(13) (5)

vígjáték

Netflix

Devi egy modern, első generációs indiai-amerikai tinédzser lány, akinek meg kell vívnia a maga harcait a beilleszkedéshez. Amikor Devire rátalál a szerelem, addigi bonyolult... több»

A coming-of-age dramedy 2023 júniusában zárult a negyedik és egyben utolsó évaddal, amelyben a középiskolás Devi (Maitreyi Ramakrishnan) navigálja a tinirománcokkal, barátságokkal és főiskolai felvételivel teli végzős évét. A sorozat során Devi egy küldetést teljesített, hogy javítson társadalmi státuszán a nehéz és szociálisan kínos első év után. A cél önkényessé válik, ahogy Devi érzelmileg érik, és rájön, hogy nem a státusz számít, hanem az út során kialakított kapcsolatok. A sorozatot sokan dicsérték a kedves előfeltevéséért, a bájos karakterekért és a Gen-Z tapasztalatainak hiteles bemutatásáért. Emellett a kulturális reprezentációja értékes betekintést nyújt a túlszaturált műfajból súlyosan hiányzó perspektívákba. Bár nehéz volt elbúcsúzni Dévitől és barátaitól, a kielégítő befejezés elég volt ahhoz, hogy a nézők minden tekintetben elégedettek legyenek. * Rotten Tomatoes pontszám: 95
#8

83 Te  (2018)

(26) (9)

dráma | krimi | romantikus | thriller

Netflix

A sorozat főszereplője egy rendkívül intelligens könyvesboltvezető. A srácnak nagyon megtetszik az egyik vásárló, így minden eszközt bevet, hogy megszerezze és magába... több»

Joe Goldberg (Penn Badgley) egy romantikus szívű, sorozatgyilkos lelkületű férfi, de ettől függetlenül a Netflix nézői nem tudnak betelni vele a You/TE című pszichológiai thrillerben. A 2023 februárjában, illetve márciusában két részben megjelenő negyedik évad követi Joe-t Londonba, miután a tengerentúlon keresi szerelmét, Marianne-t (Tati Gabrielle). A Johnathan Moore álnéven futó Joe-t megzsarolják egy olyan gyilkosság miatt, amelyet (most az egyszer) nem ő követett el, és belekeveredik egy Sherlock Holmes-hoz is méltó rejtélybe. A sokkoló fordulatokról ismert sorozathoz képest a TE 4. évada nem okozott csalódást. A kritikusok és a közönség azonban megosztott, a Rotten Tomatoes-on rekordmagas, 95 százalékos kritikusi pontszámmal és az átlagosnál valamivel jobb, 62 százalékos közönségpontszámmal. Ha képes vagy eléggé felfüggeszteni a hitetlenségedet ahhoz, hogy megbocsásd a többszörös gyilkosságok megúszását, akkor a TE lehet, hogy a guilty pleasure sorozat lesz számodra. * Rotten Tomatoes pontszám: 95
#7

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix

A Bridgerton előzménye Charlotte királynő felemelkedése és hatalomra jutása köré épül, és azt meséli el, hogy a fiatal királynő és György király házassága hogyan alakult... több»

A hőn szeretett Bridgerton sorozat első spinoffja 2023 májusában mutatkozott be a Sarolta királyné című prequel limitált szériával. A hat epizódból álló fantasy-történelmi dráma két idősíkon keresztül követi Sarolta királynő felemelkedését. Az 1817-ben kezdődő történetben a királynő (Golda Rosheuvel) kétségbeesetten próbál újabb királyi örököst kreálni unokája halála után. Flashback 1761-be, és a nézők közelebbről megismerhetik a fiatal Sarolta (India Ria Amarteifio) és György király (Corey Mylchreest) románcát. Az értő történetmesélés, a kivételes alakítások és a lenyűgöző jelmez- és díszlettervek kombinációjával a sorozat nemcsak kibővíti a Bridgerton univerzumát, hanem még mélyebben húzza a nézőket a világba, mint eddig. A premier hetében a sorozat a Netflix globális top 10-es listájának első helyén debütált, és három egymást követő héten keresztül ott is maradt. Kétségtelen, hogy ez azon ritka spinoffok egyike, amelyek felérnek a zászlóshajó sorozat minőségéhez. * Rotten Tomatoes pontszám: 94
#6

akció | dráma | fantasy | kaland | sci-fi

Netflix

Egy fiú kalandos története, amint egy izgalmas utazásra indul egy posztapokaliptikus világban. A fiú félig ember, félig szarvas, és útja során más hibridek is csatlakoznak hozzá. több»

A szívszorító és erőt adó fantasy dráma 2023 áprilisában tért vissza a második évaddal, és kielégítő módon ugyanolyan megrendítő és magával ragadó lett, mint a bemutatkozás. A Jeff Lemire képregénysorozatán alapuló sorozatban az Utolsó Emberek és az állatok serege közötti háború folytatódik, miközben kétségbeesetten keresik a "Betegség" néven ismert poszt-apokaliptikus vírus ellenszerét. Az olyan időszerű témákat érintve, mint a disztópikus járvány és az egyre súlyosbodó kulturális megosztottság, a sorozat ad a nézőknek gondolkodnivalót, miközben megőrzi a jellegzetes meseszerű hangulatot. Az agancsos fiú képes egyensúlyt teremteni a sötét valóság és a szívhez szóló, szeszélyes elemek között, így tökéletes kikapcsolódást nyújt fiatal tiniknek és felnőtteknek egyaránt, ami a mai tévés kínálatban egyre nehezebben megtalálható. A nézők szerencséjére a sorozatot meghosszabbították a harmadik és egyben utolsó évaddal. * Rotten Tomatoes pontszám: 94
#5

74 Manifest  (2018)

(6)

dráma | misztikus

HBO Max | Netflix

A Montego Air 828-as járata légörvénybe keveredett. A sikeres landolás után nagy kő esik le a legénység és az utasok szívéről. Ekkor azonban rájönnek, hogy a néhány órának... több»

Az NBC-n futó három évad után a Manifest című természetfeletti drámát törölte a csatorna, de miután a Netflix felismerte a sorozatban rejlő potenciált és a keresletet, a streaming szolgáltatás megmentette a sorozatot, és megújította a negyedik és utolsó évadra. Az évad két részben jelent meg, az egyik 2022 novemberében, a másik 2023 júniusában. A sorozat középpontjában egy csapat ember áll, akik egy eltűnt kereskedelmi járaton voltak, és több mint öt éve halottnak hitték őket. Amikor azonban hirtelen újra felbukkannak, meg kell küzdeniük a hosszú távollétük utóhatásaival. A sorozat előrehaladtával a tét egyre magasabbra emelkedett, egészen a kielégítő befejezésig. Az olyan hasonló sorozatokkal ellentétben, mint a Lost, a Manifestnek sikerül a pályán maradnia, és megválaszolni a sorozat által felvetett legfontosabb kérdéseket. Az érdekes előzmények, a gyász és a sors elgondolkodtató témái és a bonyolult karakterfejlődés gerincével a Manifest egy olyan addiktív rejtélynek bizonyul, amelyet érdemes kibogozni. * Rotten Tomatoes pontszám: 88
#4

78 A diplomata  (2023)

(7) (4)

dráma | politikai | thriller

Netflix

Egy nemzetközi válság kellős közepén Kate Wyler, a karrierdiplomata olyan magas rangú munkakörbe kerül, amelyre nem alkalmas, és amely súlyos következményekkel jár... több»

A Netflix új politikai drámája, amelyet Debora Cahn - a Homeland írója - készített, 2023 áprilisában mutatkozott be. A sorozat Kate Wyler, az Egyesült Államok nemrég kinevezett brit nagykövete körül forog. Feladata a nemzetközi válságok megoldása és fontos szövetségek létrehozása, miközben társával, Hal Wylerrel kötött házasságának kudarcával is megbirkózik. A sorozat lenyűgözően időszerű és politikailag pontos, így a Homeland befejezése óta tátongó űrt képes betölteni. A geopolitikai izgalmak és az éles eszű romantika tökéletes egyensúlyával A diplomata célközönsége biztosan élvezni fogja, hogy egy pohár borral a kezében ülhet le egy epizód elé. A sorozat egyetlen hátránya, hogy várni kell az ígéretes második évad megjelenésére. * Rotten Tomatoes pontszám: 85
#3

88 Vaják  (2019)

(20) (28)

akció | dráma | fantasy | kaland | misztikus

Netflix

Riviai Geralt, a magányos szörnyölő nehezen találja a helyét egy olyan világvan, ahol az emberek gyakran átkozottabbak, mint a bestiák. több»

Mielőtt a Vaják a Netflix nagy sikerű sorozatává vált volna, az epikus fantasy már kialakította rajongótáborát Andrzej Sapkowski bestseller könyvsorozatának és videojáték-adaptációinak köszönhetően. Henry Cavill főszereplésével a Vaják Ríviai Geralt és Ciri (Freya Allan) történetét meséli el, és a harcukat azért, hogy a hercegnő és hatalmas varázsereje ne kerüljön rossz kezekbe. A 3. évad a sorozat második regényén, a "Megvetés ideje" címűn alapul, és két részből áll. Az 1. részlet premierje 2023 júniusában, majd a 2. részlet 2023 júliusában. Az évad azzal nyűgözi le a közönséget, hogy ugyanolyan akciódús és szemet gyönyörködtető, mint az első kettő, miközben a tétet is sikerül emelni. A rajongók most búcsút vehetnek Cavill Geraltjától, mivel Liam Hemsworth készül átvenni a szerepet a negyedik évadban. * Rotten Tomatoes pontszám: 85
#2

akció | dráma | fantasy

Netflix

A sorozat fiatal főszereplőnője felfedezi misztikus erejét, és segítségével megpróbálja megmenteni a világát a gonosz, sötét hatalomtól. A kegyetlen háború okozta... több»

Amikor 2021-ben debütált a Netflixen a Shadow and Bone bestseller-trilógia és a Six of Crows duológia tévés adaptációja, a kritikusok és a közönség általános elismeréssel és kedvező kritikákkal fogadta, és a sorozat első négy hete alatt 55 millióan nézték meg. A fantasztikus folytatásban, amely az Alina Starkova (Jessie Mei Li), egy különleges adottsággal rendelkező Grisha, levadászása köré épülő versenyfutást mutatják be, az olvasók és a tévérajongók most elképzelhetik, milyen lehet az univerzum legkívánatosabb nőjének lenni. A 2. évad premierje 2023 márciusában volt. A bonyolult világépítés új magasságokba emelkedik és a műfaj hardcore rajongóit kellemesen elégedetté teszi. * Rotten Tomatoes pontszám: 79
#1

90 Fekete tükör  (2011)

(61) (11)

dráma | politikai | sci-fi | szatíra | thriller

Netflix

A Fekete tükör egy antológia sorozat, vagyis a részek nem függenek szorosan össze. Az alkotók az élet és a technológia sötét oldalát igyekeznek bemutatni. több»

A Black Mirror régóta várt hatodik évada végre 2023 júniusában megérkezett, öt borzalmasan sötét és elmebajos epizóddal. A disztópikus antológiasorozat hosszú utat tett meg a Channel 4 brit csatornán futó korai epizódjai óta. Amikor a sorozat a harmadik évaddal átkerült a Netflixre, a kritikusok elsöprő elismeréssel fogadták a gyors technológiai fejlődésünk sötét oldalának hátborzongatóan realisztikus ábrázolásáért. A technológiai veszélyek, a fogyasztói társadalom és a megfigyelés nyugtalanító témái mellett a sorozat epizódjai kiszámíthatatlan fordulataikról is ismertek.A 6. évadban a Fekete tükör megőrzi lényegét, miközben újra feltalálja magát, hogy lépést tartson a korral. Minden egyes önálló történet cinikus szemszögből nyújt betekintést világunkba, a lehető legélvezetesebb módon hagyva a nézőkben a rettegés és a nyugtalanság maradandó érzését. * Rotten Tomatoes pontszám: 76