A Jóbarátokon túl: Matthew Perry 5 legjobb filmje

A szombaton hirtelen elhunyt Matthew Perry leginkább arról volt ismert, hogy Chandler Binget játszotta a Jóbarátokban, de több évtizedes karrierje során számos más emlékezetes tévé- és filmszerepet is kapott. 

"Ha meghalok, nem akarom, hogy a Jóbarátok legyen az első dolog, amit említenek" - mondta Matthew Perry a "Q with Tom Power" podcastban 2022 novemberében.

A szombaton hirtelen elhunyt Perry mindenekelőtt azt akarta, hogy úgy emlékezzenek rá, mint egy olyan emberre, aki segített másokon. Utolsó éveinek nagy részét annak szentelte, hogy más függőknek segítsen kijózanodni.

De több évtizedes karrierje során sok embernek segített azzal is, hogy a nevetéssel és a szórakoztatással tette jobbá az életü(n)ket a sorozatokban és filmekben, amelyekben feltűnt. Perry karrierje messze túlmutat a Jóbarátok ikonikus Chandler Bingjének megformálásán.

Íme, 5 kiemelkedő alakítása, ami ezt bizonyítja.

#5

75 Megint 17  (2009)

(18) (7)

dráma | fantasy | vígjáték

Mike élete nem alakul a lehető legjobban. Bár kezdetben úgy tűnt, fényes jövő áll előtte, sem a sportolói karrierből, sem az egyetemi tanulmányokból nem lett semmi. Helyette... több»

Perry Zac Efron mellett Mike O'Donnell felnőtt változatát alakítja a coming-of-age fantasy-vígjátékban. A felnőtt Mike elégedetlen az életével, amíg le nem esik egy örvénybe, és újra 17 éves lesz. Őszintén szólva Perrynél és Efronnál nincs jobb duó arra, hogy segítsen mindannyiunknak eldönteni, hogy tényleg újra át akarjuk-e élni a pubertást.
#4

68 Pereld a nőt!  (2002)

(1) (2)

road movie | romantikus | vígjáték

Joe egy kisember, tele hatalmas ötletekkel. Szüksége is van rá, mert egy bírósági közvetítőcég alvállakozója, szóval, ha pénzt is akar keresni, meg kell előznie az idézések... több»

A filmben Perry Joe-t, az ügyintézőt alakítja, aki élete kalandjába kezd, amikor azzal bízzák meg, hogy kézbesítsen jogi papírokat egy Sara (Elizabeth Hurley) nevű, ismert brit hölgynek. A páros váratlanul összeáll, és talán egymásba is szeretnek. A Pereld a nőt! Perry mindkét erősségét kihasználja - abszurd vígjáték egy kis komoly romantikával megspékelve.  
#3

75 Bérgyilkos a szomszédom  (2000)

(17) (11)

krimi | vígjáték

Nicholas „Oz” Oseransky (Matthew Perry) nem egy karakán férfi, sokkal inkább egy jóhiszemű balfék. Fogorvosként szép pénzt keres, amit felesége, Sophie (Rosanna Arquette)... több»

Perry karaktere, Oz egy egyszerű külvárosi fogorvos - egészen addig, amíg a hírhedt egykori bérgyilkos, Jimmy Tudeski (Bruce Willis) a szomszédjává nem válik. Natasha Henstridge és Amanda Peet is szerepelnek a filmben, amely elég népszerű volt ahhoz, hogy katasztrofális folytatást kapjon - ezek a filmek biztosították Perry számára Hollywoodban a továbblépést úgy igazán.
#2

kaland | vígjáték | western

Leslie Edwards-ot (Matthew Perry), az önjelölt felfedezőt nem zavarja össze az a tény, hogy a Csendes-óceánt és annak minden szigetét már felfedezték. Hős akar lenni és... több»

Perry és a néhai Chris Farley együtt szerepeltek az 1998-as filmben, mint Leslie Edwards és Bartholomew Hunt. A Christopher Guest által rendezett, az 1800-as évek elején játszódó pofonegyszerű vígjáték két felfedezőről szól, akik Lewis & Clarkot megelőzve igyekeznek eljutni a Csendes-óceánig, de ez nem igazán sikerül nekik. Lehet, hogy a karaktereik nem sikeresek, de Farley és Perry komikus zseniként szerzett öröksége tagadhatatlan ebben a filmben.
#1

70 Bolond szél fúj  (1997)

(6) (2)

dráma | romantikus | vígjáték

Alex Whitman (Matthew Perry), az elkényeztetett New York-i építész és Isabel Fuentes (Salma Hayek), a tüzes mexikói fotóslány találkozik egy Los Angeles-i kocsmában, ahol együtt... több»

Perry Alexet alakítja, egy agglegényt, aki egy Las Vegas-i egyéjszakás kaland után teherbe ejti Hayek karakterét, Isabelt. Összeházasodnak, és át kell vészelniük a kulturális különbségeket, és túl kell élniük a találkozást egymás szüleivel, mielőtt ők maguk is szülőkké válnának - mindezt úgy, hogy közben megpróbálják kitalálni, vajon örökké együtt akarnak-e élni egymással. A film , mondhani, kissé megelőzi korát, ami a kultúrális reprezentációt illeti, de Perry és Hayek kémiája az, ami igazán ragyogóvá teszi ezt a látszólag sablonos történetet.