A kritikusok szerint ez az 5 legjobb sorozat az elmúlt 25 évből

A streamingszolgáltatók egyre nagyobb térnyerésének köszönhetően a sorozat- és filmnézési szokásaink is megváltoztak, ebben pedig kétségtelenül szerepet játszanak az olyan népszerű és nagyhatású sorozatok, amelyeket az alábbi listánkon gyűjtöttünk össze.

Szinte alig akad olyan sorozatrajongó, aki ezek közül ne látott volna legalább egyet, de az sem lenne véletlen, hogy a legelszántabb nézők minde az ötöt ledarálták az elmúlt évek során. Nektek melyik a kedvencetek?

#5

85 Drót  (2002)

(17) (11)

dráma | krimi | thriller

HBO Max | TV-ben (HBO 3, csütörtök 01:33)

A Drót minden idők egyik legnépszerűbb televíziós produkciója. A történet egy baltimore-i kábítószeres gyilkossági nyomozást göngyölít fel, mindkét fél, a rendőrség és... több»

A drót széles körű hatást gyakorolt a populáris kultúrára, hiszen közéleti személyiségek és politikusok is felhasználátk a sorozatból származó idézeteket saját meggyőződésük hangsúlyozására. Megdöbbentően sötét pillanatképnek a baltimore-i életről - ahol a drogdílerektől és az alacsony rangú katonáktól kezdve a városi zsarukon át a városháza lakóiig, az újságírókig, az ügyészekig és a rendőrség nyomozóiig mindenki hozzájárul a bűnbandák működéséhez.
#4

dráma

Don Draper egy vezető reklámirodánál dolgozik a 60-as években, és még riválisai is elismerik, hogy ő a legjobb a szakmában. A férfi új megbízást kap: tegye vonzóbbá és... több»

Az elmúlt 25 év legjobb tévésorozatainak listájáról egyértelműen nem hiányozhatott Matthew Wiener drámája, amely egyenesen a hatvanas évekbe repít minket, a reklámok aranykorába. A Mad Men a Madison Avenue-i reklámszakma könyörtelenül versengő férfijainak és nőinek életét követi nyomon. Az AMC hét évada alatt a sorozat a televíziózás egyik legelismertebb sorozatává vált, összesen 16 Emmy-díjat, öt Golden Globe-ot és egy Peabody-díjat nyert, és számos más díj és elismerés mellett többször is bekerült az AFI Top 10 kiemelkedő televíziós programja közé.
#3

81 Utódlás  (2018)

(4)

dráma

HBO Max

A sorozat a Roy família történetén keresztül a hatalom, a politika, a pénz és a család témáját járja körül. A középpontban a világ egyik legnagyobb médiavállalatával... több»

Mire véget ért, a sorozatnak nemcsak a korszellemet sikerült megragadnia, hanem okos döntést hozott azzal, hogy akkor 'hajolt meg', amikor a sorozat épp a legnépszerűbbnek számított a streaming világban. A kritikusok gyakorlatilag 'shakespeare-i' katarzist emlegettek a lezárással kapcsolatban, ahogy a történet a készítők a maximumra járatták.
#2

92 Totál szívás  (2008)

(83) (24)

dráma | krimi | thriller

Netflix

Walter, a középiskolai kémiatanár épp 50. születésnapját ünnepelné, amikor megtudja, hogy tüdőrákban szenved, és mivel a betegsége már a végső stádiumban jár, alig egy... több»

Nem kérdés, hogy a Totál szívás egy korszakos mű, amely alapjaiban változtatta meg, hogy ma mit gondolunk a sorozatokról. Bryan Cranston és Aaron Paul színészi játéka egyedülálló élménnyé emelte ezt a sorozatot. A történet szerint egy beteg gimnáziumi kémiatanár a tudását felhasználva metamfetamin főzésbe kezd, hogy pénzt gyűjtsön a családjának, persze mondani se kell, hogy ennél jóval többről lesz majd szó a ésőbbiekben. A Totál szívás ráadásul saját spin-offot is kapott, a Better Call Saul nem kevésbé fontos és izgalmas széria, a lezárás után pedig megjelent az El Camino című film, amely még néhány korábbi kérdésre adott választ.
#1

95 Maffiózók  (1999)

(26) (7)

dráma | krimi

HBO Max

A maffiavezér, Anthony Soprano kénytelen pszichiáterhez fordulni, akinek beszámol magánéletének egyes aspektusairól, azonban vannak dolgok, melyekről nem beszélhet. Diszkréten... több»

Kétségtelen, hogy az HBO sikersorozata gyakrolatilag presztízst teremtett. David Chase remekművének főszereplője a néhai James Gandolfini, Tony Soprano - férj és apa, valamint maffiafőnök. 2021-ben jelent meg a The Many Saints of Newark című Sopranos előzményfilm, amelyben Gandolfini valódi fia alakítja Tony fiatalabb változatát, aki Newark, New Jersey történetének egyik legzavarosabb időszakában nő fel. A Maffiózok lezárása pedig hosszú évekre 'rágnivalót' adott a kritikusoknak és a nézőknek is.