A legjobb olasz filmek várnak a 17. Olasz Filmfesztiválon

November 6-16. között rendezik meg idén a budapesti Puskin és Tabán moziban a 17. OLASZ FILMFESZTIVÁL/MITTELCINEMAFESTet. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén 14 kortárs olasz alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A program többek között olyan filmeket kínál, mint az idei Berlinalén díjat nyert Dafne és a Ragadozók, a több fesztiválon is méltatott Az én lányom, a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon díjat nyert Anyaság, vagy Olaszország idei Oscar-nevezettje, Marco Bellocchio legújabb alkotása, Az első áruló. Premier előtt lesz látható a részben hazánkban készült Medvevilág Szicíliában című egészestés rajzfilm, valamint a magyar származású olasz író, Giorgio Pressburger A fehér közök törvénye című regényének filmes adaptációja. Több alkotóval találkozhat is majd a magyar közönség. A filmek egy részét Szegeden és Debrecenben is vetítik majd.

A kínálatban szerepel az idei Berlinale Panorama szekciójában bemutatkozott és Fipresci Díjat nyert Dafne, melynek főhőse egy harmincéves, Down-szindrómás lány, aki anyja, Maria hirtelen halálakor bátran néz szembe a gyásszal, ám édesapját nem tudja felrázni depressziójából. Egy nap elhatározzák, hogy ellátogatnak Maria szülőfalujába. Az út során mindketten megtanulják, hogyan léphetnek túl saját korlátaikon.

80 Dafne  (2019)

dráma

Dafne egy fiatal Down-szindrómás nő, aki anyja váratlan halálakor nemcsak a gyásszal kénytelen megbirkózni, hanem letargiába zuhant apjában is tartania kell a lelket. Egy idő... több»

A Roberto Saviano regénye alapján készült és az idei Berlinalén a forgatókönyvéért Ezüst Medve-díjat nyert Ragadozók (La Paranza dei Bambini) című film napjainkban játszódik Nápolyban. Hat 15 éves fiatal meg akarja szerezni a hatalmat a Sanità negyedben. A jóra törekednek, de ehhez rossz utat választanak. Nem tudják, hogy egy háború részesei, és a bűnözés világa visszafordíthatatlan választás elé állítja őket: fel kell áldozniuk a szerelmet és a barátságot. A film az ADS forgalmazásában kerül majd a hazai mozikba.

73 Ragadozók  (2019)

dráma | krimi

Fegyveres tizenévesek csoportja tartja rettegésben Nápoly lakóit. Egyetlen dolgot szeretnének, bármi áron pénzhez jutni. Halált megvető bátorsággal szerzik meg a hatalmat a... több»

A programban szerepel Laura Bispuri a tavalyi Berlinale versenyszekciójában bemutatkozott, majd több fesztiválon is - Festa do Cinema Italiano, Denver, Haifa, Hong Kong – fontos díjakat nyert Az én lányom (Figlia Mia) című olasz-német-svájci alkotás. A film bemutatása Svájci Nagykövetséggel kötött megállapodásnak köszönhetően jöhetett létre. Vittoria 17 évesen rájön, hogy két anyja van: a szeretetteljes Tina és a zűrös életű Angelica, akik a születésekor titkos egyezséget kötöttek, ami most felbomlik, a két nő pedig elkeseredett küzdelembe kezd a lány szeretetéért. A film egyik női főszereplője a csodálatos tehetségű Valeria Golino.

dráma

Egy lány két anya között őrlődik: az egyik szeretettel nevelte fel, a másik megszülte, és most visszaköveteli.  több»

Szintén ezt a témát járja körül a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon díjat nyert Anyaság (Maternal), mely egy olyan Buenos Aires-i zárdában játszódik, ahol fiatalon anyává vált kamaszlányok élnek együtt apácákkal. Három egymástól különböző nő sorsát látjuk, akik nagy hatással lesznek egymás életére és az anyasághoz fűződő viszonyukra.

56 Anyaság  (2019)

dráma

Buenos Aires egy kolostorában a szerzetesnővérek fiatal lányoknak és csecsemőiknek nyújtanak menedéket. A film három nő életét mutatja be, akik közt olyan láthatatlan kötelék... több»

A Mozinet forgalmazásában kerül majd a hazai mozikba Olaszország idei Oscar-nevezettje, Az első áruló. A sokszoros díjnyertes rendező, Marco Bellocchio a közelmúlt történelmének sötét évtizedeit eleveníti fel Cannes hivatalos versenyprogramjában szerepelt, ízig-vérig olasz maffiatörténetében. Tommaso Buscetta tanúvallomásának következtében tudta Falcone vizsgálóbíró térdre kényszeríteni a szicíliai maffiát, a Cosa Nostrát. Buscetta kegyetlen bűnözőből vált Olaszország máig megosztó történelmi személyiségévé.

dráma | életrajzi | krimi

A Cosa Nostra, a rettegett szicíliai maffia bukása két emberen múlt: Falcone bírón, és az egykori bűnöző, Tommaso Buscetta vallomásán, akinek megítélése máig igen vegyes... több»

Szintén Mozinet mutatja majd be a Medvevilág Szicíliában című egészestés rajzfilmet, melyet Lorenzo Mattotti rendező a Kecskeméti Animációs Stúdióval együtt készített. A XX. század egyik legjelentősebb gyerekkönyvéből készült filmben az emberek világával megismerkedő medvék egyre több emberi szokást vesznek át, és így veszélybe kerül a medvelélek. A rajzfilm megjárta Cannes-t, Annecy-t és díjat nyert a KAFF-on.

animáció | családi | fantasy | kaland

Az Oscar-díjra jelölt A vörös teknős című animációs film alkotói ezúttal Dino Buzzati egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású meséjét dolgozták fel az animáció... több»

A magyar származású olasz író, Giorgio Pressburger magyarul is megjelent A fehér közök törvénye című regényének filmes adaptációját is levetítik a fesztiválon, melyben Fleischmann doktor az emlékezetkiesés első jeleit tapasztalja magán. A film azokat a legmélyebb titkokat kutatja, melyek mindig is lenyűgözték, de meg is rémítették az élet értelmének keresésével foglalkozó embert. 2017-ben bekövetkezett haláláig Mauro Caputo rendezővel együttműködve Pressburger maga is dolgozott a filmen.

dokumentum

Egy hideg téli reggelen Flesichmann doktor kénytelen szembenézni a ténnyel, hogy lassan elveszíti az emlékeit. Így rövidesen egy álomszerű kalandba mélyül, amely a valóság és... több»

November 6-16. között a Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén a 17. OLASZ FILMFESZTIVÁL/MITTELCINEMAFESTen a Puskin és Tabán moziban 14 kortárs olasz alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A filmek egy részét Szegeden és Debrecenben is vetítik majd.