2019.10.15   szerző: hp   hozzászólások: 0

Most csütörtökön, 2019. október 17-én kezdődik az immár 9. Mozinet Filmnapok, melynek programjában idén kilenc alkotás tekinthető meg, akár hónapokkal a hazai mozibemutató előtt. Az esemény nyitófilmje Bong Joon-ho Élősködők (Parasite) című munkája, mely idén a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elvitte az Arany Pálma-díjat. Itt lesz a Valan – Az angyalok völgye című magyar alkotás közönségtalálkozóval összekötött premierje, a Puskin moziban találkozhat továbbá a közönség Vlad Ivanovval, A hegyek szigete című film főszereplőjével és Christophe Jankovic-kal, a Medvevilág Szicíliában című rajzfilm producerével is, a Kontroll nélkül című filmhez kapcsolódóan pedig gyűjtést szerveznek a Világszép Alapítvány javára. A Mozinet Filmnapok október 20-áig tart Budapesten és számos vidéki városban. Elkészült az esemény plakátja, jegyek elővételben már kaphatóak. Elindult a jegyelővétel a Puskin Moziban tartott budapesti vetítésekre, a legnagyobb érdeklődés az Arany Pálma-díjas Élősködőket övezi. A fesztivál plakátját is Bong Joon-ho filmje ihlette, a Lengyel Csaba tervezte poszter központi motívuma egy ún. szuszok kő, amely a dél-koreai rendezőfenomén (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) filmjében fontos szerepet tölt be és az Élősködők plakátján is feltűnik.  A Pedro Almodóvar produceri közreműködésével készült Az angyal egyszerre megdöbbentő, stílusos és helyenként sokkolóan humoros film, amelyet egy hihetetlen, de igaz történet inspirált. A tizenhét éves Carlos angyali arca és göndör fürtjei mögött egy morális gátlások nélküli szörnyeteg rejtőzik, aki rettegésben tartotta a ’70-es évek Buenos Airesét.  {mfb_widget}video_309190_51573{/mfb_widget} A román új hullám egyik megkerülhetetlen alakja, Corneliu Porumboiu rendezése, A hegyek szigete a bankrablós-átverős műfajt állítja a feje tetejére. A film főszereplője, a Napszálltából is ismert Vlad Ivanov elkíséri a filmet a budapesti vetítésre, ahol a közönség találkozhat is vele.

Arany Pálma-díjas alkotással és magyar film premierjével érkezik a 9. Mozinet Filmnapok

84 A hegyek szigete  (2019)

krimi | vígjáték

Gilda mindent megtesz, hogy kijuttassa a börtönből férjért, Zsoltot, aki tudja, hol találhatják meg a hatalmas pénzösszeget, amit egy régebbi zűrös ügyük során szereztek. A... több»


A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott, szívszorító Kontroll nélkül akár igaz történet is lehetne: a kilencéves Benni szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, aki nem találja a helyét a szülő nélkül felnőni kénytelen gyerekek között. A forgalmazó a Mozinet Filmnapok ideje alatt a Puskin Moziban gyűjtést szervez a Világszép Alapítvány javára, akik a hazánkban élő 23.000 gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek helyzetén igyekeznek segíteni.
Itt lesz Bagota Béla első nagyjátékfilmje, a Valan - Az angyalok völgye című feszült és szívszorító lélektani krimi premierje. Főhőse Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban, amikor felmerül a gyanúja, hogy rég eltűnt testvére holtteste került elő. A filmek alkotóival több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők.
 

dráma | krimi

Péter (Krisztik Csaba) életét szörnyű családi tragédia árnyékolja be; a romániai forradalom idején szülővárosában, Valanban a lázongás okozta zűrzavarban húga, Juli... több»


A láthatatlanok imádnivaló karakterrel teli igaz történet. Négy mindenre elszánt szociális munkás nőknek fenntartott nappali melegedőt vezet. Amikor az emberi tényezőt teljesen figyelmen kívül hagyó bürokraták ellehetetlenítik őket, hősiesen szövetkeznek, hogy a szabályokat áthágva segítsenek pártfogoltjaikon. Úgy döntenek, saját szakállukra tovább üzemeltetik a helyet, magánakciójuk azonban nem maradhat örökre titokban. Franciaországban a film az év meglepetéssikere lett, eddig több mint másfél millióan látták.

72 A láthatatlanok  (2018)

dráma | vígjáték

Négy szociális munkás nap mint nap fáradhatatlanul küzd, hogy sikerüljön tovább üzemeltetniük a nők számára fenntartott hajléktalanszállót, melyben amellett, hogy élelmet... több»


A sokszoros díjnyertes rendező, Marco Bellocchio a közelmúlt történelmének sötét évtizedeit eleveníti fel Cannes hivatalos versenyprogramjában szerepelt, ízig-vérig olasz maffiatörténetben, Az első árulóban. Tommaso Buscetta tanúvallomásának köszönhetően tudta Falcone vizsgálóbíró térdre kényszeríteni a szicíliai maffiát, a Cosa Nostrát.

83 Az első áruló  (2019)

dráma | életrajzi | krimi

A Cosa Nostra, a rettegett szicíliai maffia bukása két emberen múlt: Falcone bírón, és az egykori bűnöző, Tommaso Buscetta vallomásán, akinek megítélése máig igen vegyes... több»


A Cannes-ban sikert aratott Portré a lángoló fiatal lányról komoly eséllyel pályázik a 2020-as Oscar-díjátadón is. Héloïse-ról (Adèle Haenel) portrét rendel grófi családja, hogy a festmény segítségével házasítsák ki. A bretagne-i szigetre érkező festőnő, Marianne (Noémie Merlant) és a fiatal lány a közös séták során egyre nehezebben tudnak ellenállni egymás vonzerejének. A Time magazin a korabeli tabukon áthágó filmet „gyengéd és összetett szerelmes történet”-nek nevezte,

dráma | romantikus

Marianne (Noémie Merlant), a fiatal festőnő azt a megbízást kapja, hogy készítsen portrét a grófi származású Héloïse-ról (Adèle Haenel), hogy a nő szépségét... több»


Medvevilág Szicíliában a XX. század egyik legjelentősebb szépirodalmi gyerekkönyve. Lorenzo Mattotti olasz rendező A vörös teknős francia producereivel és a Kecskeméti Animációs Stúdióval dolgozott együtt készített belőle animációs filmet. Leander, a medvék királya levezeti a népét a hegyekből, hogy élelemhez jussanak és megtalálják régen elvesztett fiát, Tónit. Az emberek világával megismerkedő medvék viszont egyre több emberi szokást vesznek át, és veszélybe kerül a medvelélek. A rajzfilm megjárta Cannes-t, Annecy-t, díjat nyert a KAFF-on, a Mozinet Filmnapok közönsége Christophe Jankovic producerrel és Nagy Lajossal, a magyarországi animációs munkák vezetőjével egyaránt találkozhat a Puskin moziban.

animáció | családi | kaland

Az Oscar-díjra jelölt A vörös teknős című animációs film alkotói ezúttal Dino Buzzati egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású meséjét dolgozták fel az animáció... több»


A Mozinet Filmnapok idén 2019. október 17-20-ig lesz Budapesten a Puskin moziban és számos vidéki városban.