Éppen ma 8 éve hunyt el az ország egyik legismertebb hangja, aki a színpadon és a kamerák előtt is ugyanúgy megállta a helyét mint a mikrofonnál. Bitskey Tibor számtalan színdarabban és filmben szerepelt pályafutása alatt Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas. Rá emlékezünk.

Bitskey Tibor 1929-ben Rákoskeresztúron látta meg a napvilágot, itt is cseperedett fel és egészen 12 éves koráig itt is lakott. Itt kezdte meg a tanulmányait is és már az iskolában felfedezték, hogy kivételes versmondó tehetséggel áldotta meg a sors. A színjátszással viszont csak anyai nagybátyja, a karmesterként és hegedűművészként ismert Altzieber Pál ismertette meg a saját kis színi társulatában.

Innen már nem volt kérdés, hogy mivel is szeretne foglalkozni, így a Magyar Néphadsereg Színházának ösztöndíjasa lett, majd később, 1953-ban elvégezte a Színművészeti Főiskolát is. Pályafutása során több színházban is fellépett, vezető színművésze volt a Nemzeti Színháznak, a Vígszínháznak és a Thália színháznak is.

Emellett már az ’50-es évek elejétől kezdve rendszeresen szerepelt filmekben is. Gyérest alakította a Légy jó mindhaláligban (ennek színpadi változatában is szerepelt), majd elvállalta a három Jókai-film, az A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán filmek egy-egy szerepét is. Előbbiben Baradlay Ödönt, utóbbi kettőben Kis Miskát alakította.

Az Egri csillagokban is feltűnt, ahol Mekcsey Istvánt játszotta, később pedig a Honfoglalásban ő volt Előd vezér. Belekóstolt a rajzfilmek világába is, amikor 1981-ben ő volt a mesemondó a Vukban. Emellett a televíziós sorozatok sem álltak távol tőle, A fekete város, a T.I.R., a Linda és a Frici, a vállalkozó szellem című magyar sorozatokban is láthattuk kisebb-nagyobb szerepekben.

De nem csak a színpadi vagy a filmes színjátszás töltötte ki az életét, hiszen már az ’50-es évektől kezdve igen sokat foglalkoztatott szinkronszínész is volt. A leggyakrabban Brian Cox, Christopher Plummer, James Coburn és Sean Connery magyar hangja volt, de mellettük is számtalan más színész szólalt meg az ő hangján a magyar mozikban és televízióban.

Bitskey Tibor 2015 februárjában hunyt el rövid betegséget követően.