Emmy 2018: aranyszőnyeg, eljegyzés, hoppon maradt A szolgálólány meséje

Tegnap tartották a megszokott nagy csinnadratta mellett az idei Emmy-díjátadót, amin a legjobb tévés sorozatokat díjazzák. Mivel a díjátadókért már nem lelkesedik annyira a közönség, a szervezők (és természetesen a szórakoztatóiparból élő résztvevők) mindig mindent elkövetnek, hogy csempésszenek egy kis izgalmat a műsorba.

Idén kifejezetten jó hangulatban és viccözönökkel telt a díjátadó, amin kivételesen nem vörös, hanem aranyszőnyeg jelölte a sztárok bevonulásának útját. Az este házigazdája Colin Jost és Michael Che volt, két Saturday Night Live-ból ismert komikus, ám nem ők nyitották meg az estét, hanem a Hannah Gadsby: Nanette alkotója, Hannah Gadsby – akiről a díjátadóig ugyan sokan nem hallottak a Twitter tanulsága szerint, ám egy csapásra belopta magát a közönség szívébe.

Az este egy érdekes mozzanata volt, amikor a díjazott Glenn Weiss a díj átvétele után megemlékezett nemrég elhunyt ádesanyjáról, majd egy éles váltással élőben kérte meg barátnője kezét. A rendező gyűrűvel is készült, a friss menyasszony pedig alig kapott levegőt a sokktól – amit könnyű megérteni, tekintettel arra, hogy egy teremnyi A-listás sztár tapsolt neki állva.

A díjazott produkciók és színészi teljesítmények tekintetében olyan hatalmas meglepetés nem született, azt leszámítva, hogy A szolgálólány meséje című sorozatról mintha elfeledkezett volna a zsűri: a szakmailag és a közönség által is nagyra tartott széria egy fia díjat sem vitt haza, pedig több jelölést is kapott.

A legfontosabb díjat, a legjobb drámai sorozatért járó szobrocskát a Trónok harca vihette haza, a legjobb vígjátéksorozat címét a A káprázatos Mrs. Maisel nyerte el – és a széria bezsebelt még több további díjat is: Alex Borstein vihette haza a legjobb vígjátéksorozat női mellékszereplőjének járó díjat, Rachel Brosnahan pedig megkapta a legjobb vígjáték női főszereplőjének járó elismerést. A sorozat alkotója, Amy Sherman-Palladino igen elégedett lehet az eredménnyel.

A legjobb miniszéria díját az Gianni Versace meggyilkolásáról készült évada vihette haza, a legjobb reality show pedig a RuPaul - Drag Queen leszek! lett - RuPaul többek között annak 140 drag queen-nek a nevében is megköszönte a díjat, akiket eddig a sorozatban „visszaengedtek a vadonba”.

A legjobb drámai sorozat férfi főszereplője Matthew Rhys lett a Foglalkozásuk: amerikai - Amerikaiak-ban nyújtott alakításáért, a legjobb drámai színésznő díját pedig Claire Foy vihette haza a A korona című történelmi sorozatért.

Az este egy másik nagy nyertese a Barry című vígjátéksorozat volt, amelyből Bill Hader megkapta a legjobb főszereplő, Henry Winkler pedig a legjobb mellékszereplő díját. A Trónok harca sem egy díjjal távozott: Peter Dinklage nyújtotta a drámai sorozatok legjobb férfi mellékszereplőjének alakítását, a  legjobb drámai sorozat női mellékszereplője pedig Thandie Newton lett a Westworldben nyújtott teljesítményéért.