Leslie Nielsen beírta magát a filmtörténelembe azokkal a bizonyos meghatározó sorokkal az 1980-as Airplane! című filmből.

Miután Ted Striker (Robert Hays) azt mondja: "Biztos nem mondod komolyan", Nielsen karaktere így válaszol: "Komolyan beszélek - és ne hívj Shirley-nek." 

Ez az egyedülálló mondat mindennél jobban összefoglalja Leslie Nielsen karrierjét, aki a pofonegyszerű komédiázással keresett pénzt, akár Frank Drebin szerepében a Csupasz pisztoly filmekben, akár Baxter Harris elnökként a Scary Movie (Horrorra akadva, avagy tudom kit ettél tavaly nyárson) filmekben. Sikeresen nevettette meg emberek generációit a rendkívül fizikai komédiájával. 

A The New York Times szerint Nielsen a saskatchewani Reginában született, apja a Kanadai Királyi Lovasrendőrség tagja volt. Még 18 éves kora előtt a Kanadai Királyi Légierőhöz vonult be, és "a második világháború alatt légi tüzérnek képezték ki, de soha nem küldték a tengerentúlra". Miután leszerelt a hadseregből, rádiózásba kezdett, és végül a torontói Academy of Studio Arts-on tanult. Filmes pályafutását 1956-ban kezdte. Pályafutása első 15 évében többnyire drámai színészként dolgozott filmekben és a televízióban, de az 1980-as Airplane! volt az, ami Nielsenből komikus ikont csinált. Mindazonáltal Nielsen életének vannak olyan ismeretlen elemei, amelyeket még nem sikerült feltárni.

Íme, az el nem mondott igazság Leslie Nielsenről.

A BÁTYJA MINISZTERELNÖK-HELYETTES VOLT A 80-AS ÉVEKBEN

Testvéréhez, Leslie Nielsenhez hasonlóan Erik Nielsen is a Kanadai Királyi Légierőhöz vonult be, azonban Leslie-vel ellentétben ő számos csatában részt vett a második világháború alatt. A Yukon News beszámolója szerint Erik több mint 50 bevetést repült, ebből 33-at bombázó bevetésként, mint tisztpilóta. Szolgálatáért és a németek kapitulációja után megkapta a Kiváló Repülő Keresztet, és még hat évig maradt az RCAF-nél, mielőtt kilépett volna a hadseregből. 

Erik (vagy "Yukon Erik", ahogyan sokan hívták) leginkább politikai karrierjéről ismert, amelynek eredményeként 1984-1986 között Brian Mulroney konzervatív miniszterelnök alatt miniszterelnök-helyettes lett - írja a The Globe and Mail. 30 éven át szolgálta a Yukon régiót, mivel a yukoni választók 10 alkalommal szavaztak rá. Közismert volt arról, hogy szigorúan és éberen dolgozott a yukoni emberekért. Erik 2008-ban szívrohamban halt meg otthonában, Brit Kolumbiában.

LESLIE NIELSENNEK BÁNTALMAZÓ APJA VOLT

Leslie Nielsen a kanadai Északnyugati Területek sarkvidéki éghajlatán nőtt fel két testvérével, édesanyjával és édesapjával, aki a Kanadai Királyi Lovasrendőrség tisztje volt. A The Washington Postban a színész egyszer megjegyezte: "15 ember élt a faluban, köztük mi öten. Ha apám télen letartóztatott valakit, meg kellett várnia az olvadást, hogy feladhassa". A társadalmi és fizikai elszigeteltség valószínűleg meglehetősen nehéz életet jelentett a Nielsenek számára. Mindezt azonban tovább rontotta Nielsen bántalmazó, problémás apja, aki verte őt, a testvéreit és az édesanyját. A katonaság lett a menekülés ebből az erőszakos otthoni életből a fiúk számára, és Nielsen állítólag alig várta, hogy elhagyja az otthoni életét és a katonasághoz menjen. Nem is tűnne annyira nyilvánvalónak, hogy egy ilyen vicces ember ilyen komoly körülmények közül került ki.

EGÉSZ ÉLETÉBEN SÜKET VOLT

Leslie Nielsen gyermekkorában olyan betegségben szenvedett, amely miatt süket lett, ezért élete nagy részében hallókészüléket kellett viselnie - számolt be róla az NPR. Az Audiology Online-nak adott interjújában Nielsen beszélt az aktív hallásvesztésről, amely oly sokak életét kíséri. Beszélt arról, hogyan próbálta lassítani a veszteséget, többek között azzal, hogy kerülte a hangosságot minden területen. Amikor azonban a hallókészülékéről kérdezték, kijelentette:

"Tudja, nagyon nehéz színésznek lenni, az emberek függnek tőled, hogy a megfelelő szöveget mondod-e a megfelelő időben, és nem hallod a jelszavaidat (amikor a rendező jelez a színésznek)! El sem tudom mondani, hányszor kellett volna azt mondanom, hogy "Mi van?", ha nem lett volna hallókészülékem. Szóval a hallókészülékem életmentő, és lehetővé teszi, hogy gyakorolhassam a mesterségemet." 

Nielsen világossá tette, hogy hallókészüléke mennyire központi szerepet játszott a színészi sikerében. Eközben a siket közösségben mások is hangot adtak annak, hogy a Nielsenhez hasonló humoristák mennyire fontosak voltak számukra és családjuk számára, mert az ilyen színészek fizikai típusú komédiájához nem mindig volt szükség hallásra az élvezethez.

ÍRT EGY FIKTÍV ÖNÉLETRAJZOT

Leslie Nielsen David Fisherrel együtt 1993-ban írt egy fiktív önéletrajzot "A meztelen igazság" címmel. A könyv számos egyértelmű és könnyen ellenőrizhető valótlanságot állított, többek között azt, hogy Nielsen két Oscar-díjat nyert, viszonya volt Elizabeth Taylor színésznővel és a mindig is klasszikusnak számító rehabilitációs kezelésen vett részt a "hülye viccek" iránti függősége miatt. Ugyanebben a cikkben Nielsen beszélt társszerzőjéről, Fisherről és annak fontosságáról az egész projekt szempontjából: "David segített felfrissíteni a memóriámat olyan dolgokról, amelyek nem történtek meg ... Új emlékeket adott nekem, ami olyan volt, mintha visszaadta volna az életemet. Olyan, mintha újjászülettem volna". Megismertette magát a hamis élettörténet részleteivel, hogy az interjúk még abszurdabbá váljanak. Nielsen könyvéből album is készült, amelyet végül Grammy-díjra jelöltek a legjobb vígjátéki album kategóriában - számolt be róla a Billboard Magazine. 

A SZÍNÉSZ A SARKKÖR KÖZELÉBEN ÉLT, ÉS "KUTYÁUL BESZÉLT"

Leslie Nielsen apja az Északnyugati Területeken lévő Fort Normanba volt beosztva, mindössze 199 mérföldre délre az Északi-sarkkörtől. Nielsenék voltak az egyetlen fehér család az egész közösségben. A Nielsen-fiúk úgy nőttek fel, hogy többet beszéltek dogribül (a helyi első nemzetek nyelvjárása), mint angolul. Az egykor Fort Norman néven ismert település neve Tulita lett, amikor 1996-ban visszaváltozott a hagyományos dene névre, ami a dene nyelven azt jelenti, hogy "ahol a folyók vagy vizek találkoznak" (a Discover Tulita oldalon keresztül).

LESLIE NIELSEN NÉGYSZER VOLT HÁZAS

Leslie Nielsen élete során négyszer volt házas. Az 50-es években vette el első feleségét, Monica Boyart, aki a Las Vegas Review-Journal szerint dominikai származású éjszakai klubénekesnő és színésznő volt. Hét különböző nyelven - és több dialektusban - énekelt, és úgy ismerték, mint az egyik első ember, aki a calypso zenét elhozta Amerikába. A "Satin Latin" néven ismert énekesnő első szakmai tapasztalatait a New York-i La Conga Clubban szerezte, amikor Desi Arnez volt a zenekarvezető. Második feleségével, Alisande Ullmannal az 50-es évek végétől a 70-es évek elejéig volt házas, akitől két lánya született. Harmadszor 1981-ben nősült meg, de ez a házassága csak 1983-ig tartott. Negyedik és egyben utolsó feleségét 2001-ben vette el. A nő neve Barbaree Earl, és a '90-es években négy filmjében is szerepelt, köztük a Drakula halott és élvezi című filmben. Barbareetől két lánya is született, és egészen a színész 2010-ben bekövetkezett haláláig együtt voltak. 

LESLIE NIELSEN IMÁDOTT FINGANI

Leslie Nielsen imádott fingani... ööö... ő legalábbis imádta a fingás hangját és az ebből fakadó kínos helyzetet, amikor valakit hibáztattak érte. Az Entertainment.ie szerint Leslie Nielsen szinte mindenhová magával vitt egy fingógépet, ahová csak ment, beleértve azt is, amikor késő esti talkshow-kban tűnt fel. Az első felvétel erről a csínyről 1982-ben készült volna a "Late Night with David Letterman" című műsorban, miközben a M.A.S.H.-ról beszélgettek - amiben a színész többször is szerepelt -, és Nielsen egyszerűen hagyta, hogy a gép beinduljon. Ezt később még egyszer megtette a "Wogan"-ben, a "GMTV"-ben, és hírhedt módon a liftekben az Airplane! forgatása alatt.

A fingás iránti szeretete odáig ment, hogy a sírba is követte őt ... ahol a sírfelirata szerint "Let 'er rip".

LESLIE NIELSEN VOLT AZ ELSŐ TREKKIE...

D.C. Fontana, aki Gene Roddenberry titkárnője volt, de előléptették a Star Trek-Űrszekerek történetszerkesztőjévé, felidézett egy telefonhívást, amelyet a Star Trek 1966. szeptember 8-i sugárzott premierje utáni napon kapott a legelső Trekkie-től, Leslie Nielsen-től.

Nielsen szerepelt az 1956-os Tiltott bolygó című filmben, amelyet Gene Roddenberry a legközvetlenebb hatásként nevezett meg a USS Enterprise, annak legénysége és a későbbi kalandok megalkotására. A film a Den of Geek leírása szerint vizuálisan lenyűgöző volt, és az egyik legambiciózusabb és legdrágább sci-fi film, ami az 1950-es években készült. Ugyanez a cikk részletesen kitér arra, hogy a Tiltott bolygó milyen különböző módon vetítette előre a Star Treket, sőt a Star Wars IV. - Egy új reményt is, valamint egy maroknyi más sci-fi filmet, amelyekre hatással volt a Leslie Nielsen főszereplésével készült film. 

LESLIE NIELSEN TÜDŐGYULLADÁSBAN HALT MEG

Leslie Nielsen keleti idő szerint 2010-ben 5:30 körül vette utolsó lélegzetét a floridai Fort Lauderdale-i otthonához közeli kórházban. Minden barátja és családtagja mellette volt, amikor meghalt, és Nielsen halálát tüdőgyulladás okozta komplikációknak tulajdonították. Nielsen 84 éves volt, amikor meghalt. Mégsem tudni, hogy pontosan milyen szövődmények léptek fel nála.

Az ESPN szerint miután hallott Nielsen halálhíréről, hasonmása, Del Harris edző elmesélt egy történetet arról az örömről, amit Nielsen hozott az 1994-es Lakersnek, akiket Harris akkoriban edzett: "Megnyertük a meccset, és a biztonságiak lehozták [Nielsent] a kijárati alagútba, amikor a játékosok és az edzők elhagyták a pályát. Már akkor is volt ez a hasonmás dolog, és én már tényleg aláírtam egy-két alkalommal egy autogramot, úgyhogy azt mondtam neki: 'Mi lenne, ha bemennél az öltözőbe, és úgy tennél, mintha te lennél én, és elmondanád nekik, hogy jó meccset játszottak, vagy hogy büszke vagy rájuk, vagy bármi más. Megcsinálta, és a srácok imádták." Talán nincs is más méltóbb tisztelgés minden idők egyik legnagyobb slapstick-komikusa előtt.