Még a pornórendezés is megfordult az Oscar-díjas rendező fejébenA kép forrása: Antony Jones / Getty Images for Disney

Ron Howard igen változatos karriert futott be Hollywoodban. Pályafutását gyereksztárként kezdte még a '60-as években, majd a '70-es éveket a Happy Days sorozat töltötte ki. Ebből a sorozatból végül nyolc évad után szállt ki, mert saját bevallása szerint már ekkor minden álma az volt, hogy rendező legyen. És ezért akár merész dolgokra is hajlandó lett volna.

A rendező egy interjúban tisztázott is egy legendát ezzel kapcsolatban. Arról lehetett hallani, hogy volt egy pont, ahol lehetősége lett volna pornófilmet forgatni. Erről elárulta, hogy valóban volt egy ilyen lehetősége és bizony két-három másodpercre még el is gondolkozott rajta. Végül nem tette meg és utólag nem csak ő, de a családja is örül e döntésének.

A fivére, a szintén színész Clint Howard azt mondta, hogy akár egy millió dollárt is kaphatott volna azért a rendezésért, ami megnyithatta volna a kapukat számára az igazi hollywoodi rendezések felé. De örül, hogy nemet mondott a felkérésre. Hasonlóképp vélekedik a rendező lánya, Bryce Dallas Howard is, aki szerint az apja a karrierje során igen tiszteletreméltó képet alakított ki magáról, ez viszont lehetetlen lett volna, ha a pornófilmek felé fordul.

Ron Howard elmondta, hogy bármennyire is szeretett volna rendezni, a nagy stúdiók, mint a Paramount Pictures nem adott neki erre garanciát. Nem a Happy Days rendezői székére vágyott, hanem saját nagyjátékfilmet szeretett volna forgatni, de nem akarták neki megadni a lehetőséget.

Végül mégis sikerült beindítania rendezői karrierjét és az élet őt igazolta. Bár színészként is ért el szép sikereket, a legnagyobb szakmai elismerést – két Oscar-díjat – rendezőként kapta a 2001-es Egy csodálatos elme című drámáért. Később a 2009-es Frost/Nixon is két jelölést kapott. Ezek mellett olyan filmeket tett le az asztalra rendezőként, mint a Vásott szülők, az Apollo-13, A Grincs, A Da Vinci-kód, az Angyalok és démonok vagy a Hajsza a győzelemért.