Minden idők legmegosztóbb (?) filmje hasít a magyar Netflixen

Egy olyan megkerülhetetlen alkotásról beszélünk, amiről mindenkinek van véleménye. Méghozzá elég sarkos. Vagy gyűlölik, vagy szeretik mióta csak megjelent. Egy valami egészen biztos: igazi gamechanger lett.

Hogy miről beszélünk? A Netflix legújabb húzásáról, miszerint mind az öt Alkonyat-film streamelhető a szolgáltatón. Magyarországon a sorozat rögtön bekerült a TOP10-be, az Alkonyat jelenleg a hetedik helyen áll, míg az Alkonyat: Újhold a tizediket nyerte el.

Figyelmeztetés: A 2008-as Alkonyat-film megtekintése 2022-ben rengeteg érzelmet fog felszínre hozni. Lesz itt szégyen, különösen azok részéről, akik a premier napján két órával korábban érkeztek a film éjféli vetítésére – emlékeztek még?  Nosztalgikus vágyódás, egy egyszerűbb korszak után, amikor még azt hittük, hogy egy 108 éves vámpír, aki egy 17 éves embert néz, amint gombás ravioli-t eszik, a romantika csúcsa… (#facepalm level egymillió…) Lesz hitetlenkedés, hogy egy ilyen filmet nemcsak hogy elkészítettek, de az év egyik legnagyobb bevételt hozó mozija lett. És lesz persze öröm is, amiért a vámpírok ironikusan, önkarikírozó módón ikonikus baseball-jelenete felel majd.

Fontos megérteni, hogy mekkora volt a felhajtás anno a film körül. Stephenie Meyer 2005-ös Alkonyat című regénye volt a legnagyobb dolog a Harry Potter és a bölcsek köve óta, és minden 13 éves lánynak volt egy példánya. Ez komoly dolognak számított. De utólag visszatekintve, minden, ami ezzel a filmmel kapcsolatban történt, egy fergeteges, akaratlanul is szórakoztató kvázi világkörüli vándorcirkusszá nőtte ki magát. Catherine Hardwicke, akit akkoriban leginkább a Tizenhárom című, kritikus indie tinifilm rendezőjeként ismertek, megpróbálta összemosni művészi látásmódját a giccses romantikus alapanyaggal, és az eredmény egy furcsa, kísérteties alkotás lett. A kamera zoomol, rázkódik és furcsa szögekben bukdácsol, miközben egy tinédzser vámpír szikrázik a napon. Minden olyan, mint egy horrorfilm, de a cselekmény nem követi a horrorfilmek ritmusát.

Vegyük például azt a jelenetet, amikor Bella Swan (Kristen Stewart) először találkozik szerelmével, a vámpír Edward Cullennel (Robert Pattinson), aki valamilyen oknál fogva halhatatlan éveit állami gimnáziumba járva tölti (WTF?). Bella, aki új diák az iskolában, a biológiaórán Edward mellé kerül, és mint azt mindenki tudja, aki látta a filmet, szaga ellenállhatatlan a vámpír számára. De kontextus nélkül nézve a jelenet úgy tűnik, mintha Edward annyira undorodna Bella testszagától, hogy egyenesen az asztalra hányhat bármelyik pillanatban. Edward ezután az óra hátralévő részében csak bámulja Bellát, amit az a tény, hogy Hardwicke úgy állította be ezt a jelenetet, hogy Pattinson apró kis angyalszárnyakat kapjon, duplán viccessé tesz.

De minden Alkonyat újranézés vitathatatlan csúcspontja, különösen, ha alkohol is van benne, a vámpírok baseball-jelenete. Ez egyike azon kevés jeleneteknek a filmben, amelyek kiváltják a közönség kívánt reakcióját, vagyis azt, hogy a vámpír baseball abszolút király. Az egész Cullen család - megáldva szupererővel, szupergyorsasággal és egyéb szuper vámpírképességekkel - bevezeti Bellát a baseball saját verziójába, amit csak zivatarok leple alatt lehet játszani. Hogy miért? Mert olyan erősen ütik a labdát, hogy az olyan hangot ad, mintha mennydörgés hallatszana. A Muse "Supermassive Black Hole" című számával kísérve - amelyet a filmhez írtak, és amely vitathatatlanul az egyik legjobb dolog, amit ezek a filmek produkáltak - ez a jelenet színtiszta móka.

A vágás és a mutatványok valóban lenyűgözőek, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ez a film már majdnem 15 éves. Itt van Edward, aki időben száguld az erdőbe, hogy kihozza Rosalie-t, itt van Jasper, aki ezt az édes denevérszaltót csinálja, itt van Alice, aki minden dobás előtt tökéletes balerina pózban mutatja a lábát, itt van Edward és Emmett, akik a levegőben egymásnak ütköznek, és itt van Rosalie, aki Emmettet "majomemberemnek" hívja. Röviden, ez egy tökéletes jelenet.

Szóval…nézzétek, akadnak filmek, amelyek annyira borzalmasak, hogy még cringe faktor címen sem szórakoztató nézni őket, de az Alkonyat nem ilyen.  Az Alkonyat nézése közben nem fogunk unatkozni, mert túlságosan lefoglal majd, hogy zavarba jöjjünk a furcsa párbeszédek miatt, vagy Robert Pattinson színészi döntései kapcsán visítozzunk a röhögéstől, esetleg ordítsunk Bellával, amiért rossz döntést hozott, mint mindig. A filmezős este végére azon kaphatjuk magunkat, hogy az Alkonyat, tulajdonképpen jó. Vagy talán újra meggyőződhetünk arról, hogy ez minden idők legpocsékabb filmje. Akárhogy is, jobb, ha jól megkapaszkodsz, pókmajom, mert az Alkonyat újranézése garantáltan jó szórakozás. Köszi, Netflix.

És, hogy megalapozzuk a nosztalgiázást, itt az Alkonyat első részének trailere. Na, kiben kelt még hasban repkedő pillangós emlékeket, ahogy kedvenc regényének hősei először megelevenedtek a mozivásznon?

71 Alkonyat  (2008)

dráma | fantasy | romantikus

A történet főszereplője egy magának való, különc lány, Bella (Kristen Stewart). Szülei válását követően apjához kerül, akivel elköltöznek a Forks nevű kisvárosba. Az új... több»