Moziba be! - Vegyes minőség a hollywoodi palettán

Vígjáték, akciófilm, erotikus thriller, animációs film és közösségi finanszírozásból készített magyar produkció is a mozikban a hétvégén. Lesz mit nézni, de vajon a színvonal is arányban van a sokszínűséggel? 

Jönek a búvok, Jennifer Lopez erotikus thrillerben domborít, a kigyúrt Sean Penn keresi az igazát, Josh Gad pedig keresi az ideális kamu-vőfélyt. Ezen a hétvégén a hollywoodi filmeké a főszerep, de mozikban a német animáció, A hetedik törpe és Szimler Bálinték Kodály Method-videóinak egészestés lezárása, a Balaton Method is.

Végre otthon!

A Végre otthon! az az animációs film, amire idehaza úgy fogunk emlékezni, mint a produkcióra, amiből nem kért a Cinema City, pedig az Így neveld a sárkányodat, a Madagaszkár vagy a Croodék alkotóinak legújabb meséje ettől valamivel többet is érdemelne. A Végre otthon! egy helyenként kellemesen szórakoztató film lett a barátság és a család fontosságáról, tisztességes látványvilággal, de sajnos a bájolgását nem tudta humorra váltani, így a fiatalabb korosztályon kívül nehezen tudnánk ajánlani. Meglepetést, illetve újdonságot nem tartogat sem kivitelezésében, sem történetében, de kiszámíthatósága ellenére fent tudja tartani az érdeklődést, ezzel pedig el is érte a célját.   

Bérhaverok

Több mint két hónappal az amerikai premier után hazánkba is megérkezett a Josh Gad és Kevin Hart főszereplésével készült vígjáték, a Bérhaverok. A film a tengerentúlon kimondottan jól teljesített a nézők körében, eddig 75 millió dolláros bevételre tett szert, igaz, a külföldi kritikusok nem voltak elragadtatva. És erre adott is okot a film. Gad és Hart nem rossz komikusok, és nagyszerű párost alkottak, azonban ismét csak egy olyan vígjátékról van szó, mely alapvetően a forgatókönyv hiányosságain csúszik el. A szkript írója, Will Packer a Pofázunk és végünk után ismét egy sablonos, egy kaptafára épülő történetet vetett papírra, mely voltaképpen semmi újat nem ígér, ellenben a bevált recepttel is csak közepesen tud gazdálkodni. Ráadásul a film végére az sem válik világossá, hogy milyen koncepció mentén kívánt dolgozni a rendező. Mert a Bérhaverok egyszerre akar bromance és alpári komédia lenni, de végül egyik sem lett igazán.

A szomszéd fiú

Az amerikai premierhez képest több mint két hónapos késéssel érkezett meg hazánkba a Jennifer Lopez és Ryan Guzman főszereplésével készült A szomszéd fiú, azonban várhatóan itthon sem fog kasszát robbantani. Már a  rendező, Rob Cohen neve sem adott túl sok okot a bizakodásra. Ő az, aki az utóbbi időkben olyan katasztrofálisan teljesítő filmekkel jelentkezett, mint a xXx2: A következő fokozat, a Lopakodó, A múmia - A sárkánycsászár sírja vagy az Alex Cross. Sajnos legújabb filmjével még csak a középmezőnyt sem tudta megcélozni. A szomszéd fiú forgatókönyve inkoherens, sablonos, bugyuta és fárasztó, nehéz a filmre nem paródiaként nézni, ami már csak azért is kínos, mert pontosan tudjuk, hogy a cél ettől távolabb nem is állhatott volna. A színészi alakítások sem tudnak sokat hozzátenni az összképhez, Jennifer Lopez inkább csaj bájaival tűnik ki, egyedül talán Ryan Guzman az, aki az üres karakterét egy kevés élettel tudja megtölteni.   Aki még az idén szeretne egy jó erotikus thrillert látni, jobb ha kivárja a The Duke of Burgundy-t.

A cél

Egy héttel az amerikai premier után hozzánk is megérkezett a Sean Penn főszereplésével készült A cél. Az Elrabolva rendezője, Pierre Morel ismét egy korosodó sztárral akarta megváltani az akciófilmek világát, azonban odaát nagyon nem kértek belőle, a film hatalmasat bukott. Itthon persze még lehet bízni a jó szereplésben, pláne a tengerentúlon szintén bukó Éjszakai hajsza remek hazai nézettsége okán, igazság szerint azonban teljesen jogosan vérzett el a film. Teljesen érhetetlen, hogy gondolhatta azt a rendező és a producerként közreműködő Penn, hogy egy akciófilmnek kikiáltott moziban a humanitárius-segélyszervezetes vonal mellett megférhet egy bosszúsztori egy ilyen lusta forgatókönyvben. Rossz csillagzat alatt készülhetett a produkció, ugyanis a neves szereplőgárda, Penn, Javier Bardem vagy Idris Elba sem tud segíteni, sőt! Pozitívumként a sajnos meglepően kevés akciójelenetet tudnánk kiemelni, ez az a terep, ahol Morel nagyon otthonosan mozog, de egyszerűen túl kevés van belőlük, hogy feledtessék a film többi hibáját.

További premierek: A hetedik törpe, Balaton Method