Napjaink egyik legismertebb asztrofizikusa, Neil deGrasse Tyson legutóbbi Star Talk című műsorában alaposan áttanulmányozta az időutazás kérdését Hollywood két legizgalmasabb filmjében. Ezen a ponton szeretnénk jelezni, hogy cikkünk cselekményleírást tartalmazhazt.

Nem kérdés, hogy az egyik a Vissza a jövőbeben volt, a másik pedig az idei év egyik legnagyobb robbanása, a Bosszúállók: Végjáték. Tyson elmondta, ha dönteni kellene, akkor egyértelműen a Végjáték az, amely sokkal komplexebben és behatóbban foglalkozik a témával, ugyanakkor nem arról van szó, hogy ettől a Vissza jövőben teljesen hitelét vesztené.

Arról van szó ugyanis, hogy Robert Zemeckis nem foglalkozik bővebben az időutazás következtésben létrejövő alternatív idősíkokkal, míg a Végjáték igen. Ugyanakkor fontos azt is megjegyezni, hogy a Végjáték is számtalan pontatlanságot tartalmaz az időutazás elméletével kapcsolatban.

Jó példa erre Amerika Kapitány jelenléte, hiszen a film megjelenését követően maguk Russo fivérek erősítették meg, hogy nagy valószínűséggel két Steve Rogers létezett ugyanabban az univerzumban, hiszen a történet végén láthatunk egy idős Kapitányt, aki miután visszautazott az időben, hogy az eredeti helyükre vigye a Végtelen Köveket, majd pedig felkereste a múltban Carter ügynököt, akivel végül leélte az életét. Ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy már csupán ezzel a mozzanattal újabb idősíkok jöhettek létre, amelyekben a Kapitány számtalan alkalommal nem mentette meg a világot.

Tyson arról is beszélt, hogy ráadásul annak is beláthatatlan következményei lehetnek, ha a múltban találkoznánk önmagunkkal, ráadásul interakcióba is lépnénk. Márpedig ezt a hibát szintén elkövette Rogers, erről azonban már nem tudnak meg semmit a nézők. Legalábbis egyelőre, hiszen a jövő héten érkezik a hazai mozikba a Pókember – Idegenbenben, amelyben akár az is kiderülhet, volt-e hatása Amerika Kapitány döntéseinek a Marvel filmes univerzumára.