Az emberi kommunikáció fejlődésének legizgalmasabb szakasza az elektromos elveken működő kommunikációs eszközök megjelenésével vette kezdetét. A telefon nagy távolságokat hidalt át a személyes kapcsolattartásban. A rádió tömegeket tudott megszólítani, valós időben tájékoztatni. A televízió új szintre emelte az emberek gondolkodásának befolyásolását, manipulációját, lassanként kikényszerítve a tudatos médiahasználatot. Napjainkban pedig az internet az anarchiát hozta el a tömegkommunikációban, ahol a tudatosság és az egyéni felelősség szerepe kulcsfontosságú. Érdekes látni és tapasztalni, hogy a korai, forradalminak számító találmányok közül milyen sok van még jelen az életünkben megújult, de alapjaiban mégis változatlan formában. Ilyen eszköz a rádió is, amely a különböző internetalapú szolgáltatások mellett is köszöni, jól van, és úgy tűnik, még jó ideig velünk is marad. A rádió jelentősége már a kezdetektől fogva vitathatatlan, legyen szó tömegtájékoztatásról, kultúra közvetítéséről, szórakoztatásról vagy véleményformálásról. A készülékek egykor nagy becsben tartott darabjai voltak az otthonoknak, igényes kivitelük alapján bútorként is tekinthettünk rájuk. Az egész rádió varázsa azonban a hang. Ahhoz pedig, hogy a hang megszólaljon a készülékben, a műszaki feltételeken kívül több tényező is szükséges. A bemondók, műsorvezetők, akik ismerősként köszöntik a hallgatót. Az élő megszólalások a maguk természetességével, egyszersmind fegyelmezettségével. A professzionális zenei összeállítások. És mindazok, akik a háttérben (sokszor elképesztő nyomás alatt, máskor önfeledten) folyamatosan azon dolgoznak, hogy meg ne törjön a varázs. Az alábbi listán olyan filmeket gyűjtöttem össze, amelyek bepillantást nyújtanak a rádiózás csodálatos világába.

#10

53 Édes ellenfél  (1941)

(1)

vígjáték

Bojár Kálmán a férfiak jogaiért szónokol a Családvédő Liga rádióközvetítésében. A nőket a fakanál mellett marasztaná. A beszéd hatására a bankban több nő elveszti... több»

#9

72 Kalózok  (1999)

zenés

A két huszonéves srác, Pipi és Max jó barátok. Szenvedélyes rádiósok, és egyetlen vágyuk, hogy megtalálják a helyüket a nagybetűs ÉTERben. Amíg egy már működő, hivatalos... több»

#8

82 A szerelem hullámhosszán  (1993)

(13) (10)

dráma | romantikus | vígjáték

Sam (Tom Hanks) felesége halála óta egyedül neveli fiát. Bár mindent megtesz, hogy a kisgyerek semmiben se szenvedjen hiányt, nem tud szabadulni az egyedüllét érzésétől.... több»

#7

thriller

Dave Garver (Clint Eastwood), a népszerű rádiós műsorvezető élő adásai során gyakran teljesíti egy szexis hangú hallgató kívánságát: Evelyn Draper (Jessica Walter) minden... több»

#6

dráma

A film főhőse egy dallasi rádiós, aki egy nap tudomást szerez arról, hogy műsorát országosan szeretnék sugározni. Mégsem szökken az egekbe a boldogságtól, hiszen magánélete... több»

#5

70 Intim részek  (1997)

(3) (8)

dráma | életrajzi | szatíra | vígjáték

A rádiózás királya, minden idők legsikeresebb önéletrajzi könyvének írója - aki előtt semmi és senki sem szent, és senki és semmi sem tabu - ő Howard Stern. A botrányairól... több»

#4

77 A rádió aranykora  (1987)

(1) (1)

vígjáték

Egyhangúan és eseménytelenül telnek a zsidó család tagjainak napjai a második világháború elején. A rádió az álmodozást jelenti számukra: a pártában maradt nagynéni a... több»

#3

dráma | életrajzi | háborús | történelmi | zenés

A hatvanas évek a feketék öntudatra ébredésének és a soul zene elterjedésének időszaka volt. Ebben meghatározó szerepet játszott Ralph "Petey" Greene. A fekete bőrű... több»

#2

74 Rockhajó  (2009)

(10) (7)

dráma | vígjáték | zenés

A hatvanas években a brit rádiócsatornák nem igazán játszották az Amerikában oly népszerű új stílust, a rock muzsikát, pedig igény lett volna rá. Ezért aztán néhány bátor... több»

#1

87 Jó reggelt, Vietnam!  (1987)

(21) (8)

dráma | életrajzi | háborús | vígjáték

Disney+

A Vietnamban harcoló amerikai alakulatok szórakoztatására új rádiós műsorvezető érkezik a táborba Adrian Cronauer (Robin Williams) személyében. Cronauer jókedvű műsorai,... több»