Tabudöntögető meztelen jelenetek a filmekből

Hogy mennyire nevezhető művészetnek a meztelenség és a szexualitás ábrázolása, arról valószínűleg hosszan lehetne vitatkozni. Az viszont kétségtelen, hogy több filmrendező évtizedek óta kísérletezik a témával. Alábbi listánkont tíz olyan filmen gyűjtöttünk össze, amelyek kétségkívül a legmerészebb jeleneteket tartalmazzák.

#10

71 Szerelem  (2015)

(3)

dráma | romantikus

Netflix

A Szerelem egy szexuálisan túlfűtött melodráma egy fiúról és két lányról. Egy film a szerelemről, mely a gyönyörök nyelvén ünnepli a szexet. több»

Gaspar Noé szomorú és végletekig stilizált erotikus eposza, amelyben minden egyes szexjelenet valódi. A legnagyobb visszhangot azonban mégis az a képsor váltotta ki, amelyben Glusman ejakulációjáról készített a rendező egy közeli vágást. Sokak szerint ez a jelenet mégsem annyira felkavaró, mint az elsőre tűnhet, hiszen épp a szexualitás természetességét kívánja kihangsúlyozni.
#9

62 Shortbus  (2006)

(3)

dráma | romantikus

Rob és Sofia boldog házasok, attól eltekintve, hogy a lánynak még sohasem volt orgazmusa. A szomorú ténynek ráadásul van egy ironikus oldala is: Sofia párkapcsolati terapeutaként... több»

John Cameron Mitchell 2006-ban megjelent második nagyjátékfilmje alaposan megosztotta a kritikusokat és a nézőket egyaránt. A film számos valódi szexjelenetet tartalmaz, amely sokak szerint igencsak felkavaró, arról nem is beszélve, hogy ez már pornográf tartalomnak minősül. A történet több karaktert mutat be, akik mind a saját szexualitásukkal és vágyaikkal kisérleteznek. A Shortbus provokatív és formabontó alkotás ebből a szempontból.
#8

dráma | háborús | romantikus | thriller | történelmi

Kína,1938. Wong igazi jó lány, aki épp most kezdi egyetemi tanulmányait. A fiatal nő teljesen magára maradt a világban, anyja meghalt, az apja pedig testvérével együtt Angliában... több»

Ang Lee napjaink egyik legsokoldalúbb rendezője, ezzel a filmjével azonban sikerült rámutatni arra, hogy mennyire összetett dolog is tud lenni a szexualitás és az emberi érzelem. A filmet több országban is cenzúrázták, noha még az explicit jelenetek is pontosan meg voltak tervezve, a főszerepekben látható színészek elmondásai szerint azonban rendkívül megterhelőek voltak a munkálatok.
#7

79 Álmodozók  (2003)

(10) (7)

dráma | romantikus

Matthew az amerikai diák 1968 tavaszán Párizsba érkezik, hogy nyelvet tanuljon és megismerkedjen Európa kulturális központjával. A városban kitörő tüntetések és forrongások... több»

Bernardo Bertolucci sosem riadt vissza a meztelenség vagy a szexualitás ábrázolásától filmjeiben. Bár az Álmodozók Bertolucci talán egyik “legkifinomultabb” alkotása, a konyhai jelenet, amelyben mindhárom főszereplő látható, még így is rendkívül intenzívnek mondható.
#6

72 Anyádat is!  (2001)

(7) (9)

dráma | road movie

Tenoch Iturbide (Diego Luna) és Julio Zapata (Gael García Bernal) két tini, aki Mexikóvárosban él. Barátnőik nemrég dobták őket, úgyhogy facéron néznek szembe a nyárral. Egy... több»

Alfonso Cuarón ezzel a filmjével szinte egy csapásra nemzetközileg is elismert rendezővé vált. A korhatáros besorolás ellenére a filmet Oscar-díjra jelölték legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. A film számos erotikus jelenetet tartalmaz, a legmarkánsabb talán mégis az, amelyben Lusia “csatlakozik” harmadik félként Julio és Tencho együttlétéhez.
#5

86 Tágra zárt szemek  (1999)

(19) (19)

dráma | erotikus | misztikus | thriller

HBO Max

William (Tom Cruise) és Alice (Nicole Kidman) Hartford minden szempontból tökéletes házaspár, sikeresek a szakmájukban, szépek és gazdagok, minden ajtó nyitva előttük. Egyetlen... több»

Stanley Kubrick utolsó rendezése nem örvendett kimondottan hatalmas kritikai elismerésnek, a film már alapjában véve tabudöntögetőnek mondható, hiszen olyan témával foglalkozik, mint a házasságon belüli hűtlenség gondolata. A filmben látható álarcos orgia azonban akár még felkavarónak is mondható. A Warner Bros. egyébként cenzúrázni volt kénytelen a jelenetsort.
#4

84 Titanic  (1997)

(161) (103)

dráma | katasztrófafilm | romantikus

Disney+

A 20. század kezdetén megépítik a kor legnagyobb tengeri hajóját, a Titanicot. 1912. április 10-én a Titanic elindul Southampton kikötőjéből, hogy két megállással végül... több»

“Rajzolj le úgy, mint azt a francia lányt!” - ez a mondat ma már klasszikusnak mondható, amely Kate Winslet által alakított Rose-tól hangzik el. A jelenet kétségtelenül a film egyik legérzékibb pillanata, amely valójában mellőz mindenfajta obszcenitást.
#3

81 Elemi ösztön  (1992)

(35) (32)

dráma | erotikus | misztikus | thriller

San Franciscóban egy sorozatgyilkos szedi áldozatait, mindegyikük férfi. A gyanú Catherine Tramellre (Sharon Stone) terelődik, ugyanis az írónő az egyik regényében nagyon hasonló... több»

Ezt a filmet valószínűleg sokaknak nem kell bemutatni. Sharon Stone ikonikus jelenete, amelyben megvillantja combjait az őt kihallgató rendőröknek, bizony a mai napig megteszi a hatását. Kétségtelen, hogy Paul Verhoeven részéről is merész döntésnek bizonyult egy ilyen jelenet leforgatása.
#2

80 Változó világ  (1982)

(7) (14)

dráma | vígjáték

Dél-kaliforniai középiskolások egy csoportja élvez mindent, ami éppen a legfontosabb számukra: a szexet, a drogokat és a rock n' rollt. több»

Egy igazán fülledt hangulatú film. Reinhold bíró fantáziálása a filmben egy topless jelenetet is tartalmaz, amelyben Phoebe Cates leveti bordó bikinijét. Az 1982-es klasszikus filmben Jennifer Jason Leigh, Sean Penn, Forest Whitaker, Robert Romanus és még Nicolas Cage is felbukkan.
#1

75 Türelmetlenség  (1916)

(1) (2)

dráma | történelmi

A film az intoleranciát és annak szürnyű hatását vizsgálja négy különböző korban. Az ősi Babilonban egy lány vallási vitába keveredeik, mely végül a város elestéhez... több»

A mai nézők számára meglepő lehet, hogy sok némafilm mennyire felszabadultan ábrázolja a szexualitást. Az Egyesült Államokban egyfajta öncenzúra csupán a 20-as évek végén lépett érvénybe, mindaddig a némafilmek és a korai hangosfilmek markáns hangnemmel rendelkeztek. D.W. Griffith filmjében egy teljes orgiát láthatunk átlátszó anyagot viselő vagy meztelenül fürdőző nőkkel. Babilon ostromának jelenetében pedig két férfi csókolózik.