A listában olyan filmeket válogattam össze, amelyek középpontjában a média áll, annak minden árnyoldaláról, buktatójáról és gátlástalanságáról lerántva a leplet. Olykor karriertörténetben fejeződik ki, olykor kíméletlen thrillerben, de az tény, hogy a média nemcsak monitort mutat, hanem olykor maga alakítja a világunkat, ez a kettős funció pedig nem hagyja hidegen a filmipart sem.

#10

71 Ébredj velünk  (2010)

(12) (7)

dráma | romantikus | szatíra | vígjáték

A tévés Becky Fullernek szánalmas a szakmai és a magánélete. Szerencsére állást kap a Pirkadatnál, az országos, ám a nézettségi verseny utolsó helyén álló reggeli... több»

A film bemutatja, hogyan adják fel a média szakemberei saját elveiket is a nézettség kedvéért. Ha kell akár élő közvetítésben száguldanak le egy hullámvasúttal, vagy tetováltatnak élő adásban a fenekükre. Ha ezt várja el a néző, nincs mit tenni...
#9

77 A rádió aranykora  (1987)

(1) (1)

vígjáték

Egyhangúan és eseménytelenül telnek a zsidó család tagjainak napjai a második világháború elején. A rádió az álmodozást jelenti számukra: a pártában maradt nagynéni a... több»

Egy aranyos történet, amikor még a rádió olyan szerepet töltött be a tömegkommunikációban, mint napjainkban az internet. S hogy mekkora befolyással volt az emberek életére, azt egy brooklyni család mindennapjain kísérhetjük végig.
#8

55 Majd megdöglik érte  (1995)

(4) (5)

dráma | krimi | szatíra | thriller | vígjáték

Suzanne mindent megkaparint magának, amit csak akar. Egyetlen vágya van, tévésztár akar lenni, de a helyi "macsó", Larry Maretto azt akarja, hogy kedvese csak anya és nagyszerű... több»

A film egy elszánt nő próbálkozásait mutatja be, aki bármire képes azért, hogy reflektorfénybe kerüljön, olykor már túl messzire is megy...
#7

88 Jó reggelt, Vietnam!  (1987)

(21) (8)

dráma | életrajzi | háborús | vígjáték

Disney+

A Vietnamban harcoló amerikai alakulatok szórakoztatására új rádiós műsorvezető érkezik a táborba Adrian Cronauer (Robin Williams) személyében. Cronauer jókedvű műsorai,... több»

A film háborús környezetben játszódik, így sejthető, hogy nem lesz komolytalan, ám egy (a Robin Williams-es képbe beleilleszkedve) vidám és szerethető rádiós szemén keresztül csapunk bele a történetbe, ami egy darabig megmarad a könnyed mederben, ám amikor elvárják hősünktől, hogy hallgassa el az összeütközetekben elhunyt katonák számát a hallgatóközönsége elől ismét csak felsejlik a média manipulatív hatása.
#6

80 A hazugsággyáros  (2003)

(3) (4)

dráma | történelmi

1998-ban a rendkívül ígéretes, tehetséges fiatal újságírót, Stephen Glasst váratlanul elbocsátják a nagyhírű amerikai hetilaptól, a The New Republic-től. Hank Heaven címen... több»

A film szépen bemutatja mi a veszélye a forrás nélküli tényközlésnek. A szereplő maga kreálja meg a tényfeltáró cikkjének a szereplőit, tényadatát, forrásait, ám sokáig képes fenntartani a sztori valószerűségét, egészen egy bizonyos pontig. Egy jó kis film, s némileg feledtetti a Hayden Christensen által a Star wars előzmény filmekben okozott csalódást.
#5

78 Született gyilkosok  (1994)

(22) (16)

dráma | krimi | road movie | szatíra

HBO Max

Mickey (Woody Harrelson) és Mallory (Juliette Lewis) Knox egy boldog szerelmespár, akik keresztül-kasul járják az országot, és szórakozásból embereket ölnek. De nem mindenkit:... több»

Egy '90-es évekbeli Bonnie és Clyde sztori, Tarantino tollából és Oliver Stone rendezéséből. Egy ilyentől az ember sok vért és káromkodást vár (s meg is kapja). Az már csak sluszpoén, hogy egy nagyon szép médiakritikus szála is van az egész történetnek, ami egy príma definíciót talált ki a szenzációhajhász médiamogulokra!
#4

74 A hírek szerelmesei  (1996)

(2) (2)

dráma | romantikus

Disney+

Egy ambiciózus fiatal nő, aki elhatározza, hogy karriert épít a televíziós újságírásban, jó tanácsokat kap első főnökétől, és egymásba szeretnek. több»

Egy igazi romantikus karrier film, amelyben Michelle Pfeiffer, vagyis Tally minden vágya, hogy hírolvasó legyen. Szépen lassan járja meg a szamárlétrát, mindig egyre feljebb jut ebben a kíméletlen iparban, amit médiának hívnak. Közben szerelmes lesz és az élete is kiteljesedni látszik, ám ez nem tarthat sokáig.
#3

86 Az éhezők viadala  (2012)

(116) (25)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Netflix | HBO Max | TV-ben (LiChi TV, csütörtök 01:33)

Panem az egykori Észak-Amerika romjain fekszik. Az ország a fényűző Kapitóliumból és 12 körzetből áll. Minden évben kisorsolnak egy 12 és 18 év közötti fiút és egy lányt... több»

Az Éhezők viadala sorozat túlmutat a médiakritikán, egy egész posztapokaliptikus társadalom kritikát kapunk ugyanis a filmtől, ám azért ebben a műfajban sem lehet elmenni mellette. Amikor Ceasar Flickerman (aki a hatalom bábuja) és csapata játszadozik a halálba induló tinédzserekkel, amikor a körzetekből kiválasztott versenyzők halálát és küzdelmét élőben közvetíti a média rögtön az az érzésünk, hogy ez bármikor megtörténhet. Hisz ahogy az ősi mondás is tartja: "Kenyeret és cirkuszt a népnek".
#2

85 Éjjeli féreg  (2014)

(127) (7)

dráma | krimi | szatíra | thriller

Cinego | TV-ben (Sony Movie Channel, csütörtök 01:33)

Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) és generációja számára nem egyszerű az élet. A társadalom rengeteg elvárással fordul feléjük, de tisztes munkát alig kínál. A nagyratörő célok... több»

Jake Gyllenhaal messze a legjobb alakítását nyújtja ebben a filmben. Egy az életben csalódott, gátlástalanul kíméletlen férfi története, aki a híradózás pokoli világába keveredik. Legfőbb célja, hogy testközelből, első kézből szállítsa le az információt, ennek érdekében pedig bármin és bárkin képes átgázolni. Gyllenhaal és a téma szenzációs, a kivitelezés mesteri.
#1

83 Hálózat  (1976)

(11) (57)

dráma | szatíra

Howard Baele (Peter Finch) egy korosodó tévériporter, aki hajdanán szebb napokat is látott. Miután a népszerűsége tovább zuhan, elbocsájtják a munkahelyéről. A rossz hírre... több»

A médiakritikus filmek alapműve. Mi történik akkor ha már odáig fajul a média, hogy a nézettség kedvéért a polgárháborút is, mint egy valóság show-t vetné a nézők elé. S ha akad egy kicsit őrült (vagy csak elcsigázott) próféta, aki holtan jobban érdekli a közönséget, mint élve. Tökéletesen mutatja be a média kíméletlenségét, az alakítások pedig méltán megérdemelték a "túldíjazást".