TOP10: Ezek voltak a legnagyobb filmes bukások 2022-ben

2022 a végéhez közeledik, és bár jó móka visszatekinteni az év legjobb filmjeire, az is érdekes, ha megnézzük az év legnagyobb bukásait.

Ami különösen érdekes ebben a listában, az az, hogy megmutatja, hogy a bukás a kasszáknál ritkán áll közvetlen összefüggésben a filmek minőségével. A listán szereplő filmek közül több is kiváló kritikákat kapott, mégis rosszul teljesítettek a kasszáknál.

Ez a lista azonban azt mutatja meg igazán, hogy a világjárvány óta mennyire drasztikusan megváltozott a filmnézés. A streamingszolgáltatások térhódításával és a társadalmi távolságtartás új szemléletével már nem mindenki jár moziba. Ehelyett sokan inkább megvárják, amíg ezek a filmek elérik a streaming-szolgáltatásokat. Egyes esetekben ezek a filmek szándékosan korlátozottan kerülnek a mozikba is, így úgy tűnik, mintha nagyot buktak volna a kasszáknál, holott valójában streaming-sikerek voltak. Ez azt jelenti, hogy a jegybevételi adatok egyre kevésbé mérik pontosan egy film népszerűségét vagy sikerét. Ezt szem előtt tartva, íme 2022 10 legnagyobb kasszabevételes bukása, a legkisebb becsült veszteségtől a legnagyobbig rangsorolva.

#10

64 Fura világ  (2022)

(7) (6)

akció | animáció | családi | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Disney+ | Telekom TVGO

A Clades család legendás felfedező hírében áll, egy belső családi viszály azonban bajba sodorhatja legújabb expedíciójukat, amely talán életük legfontosabb felfedezésével... több»

A Disney legújabb számítógépes animációs filmje november 23-án debütált, és egy családot követ, akik idegen bolygókat fedeznek fel. A Fura világban Jake Gyllenhaal, Dennis Quaid, Jaboukie Young-White, Gabrielle Union és Alan Tudyk hangját hallhatjuk. A film nagyrészt pozitív kritikákat kapott az erős animáció, a környezetvédő felhangok és a nyíltan meleg főszereplő szerepeltetése miatt. Azonban csúnyán megbukott a kasszáknál. Eddig mindössze 42,3 millió dollárt hozott a 130-185 millió dolláros költségvetésével szemben. A becslések szerint a film végül több mint 140 millió dolláros veszteséget okoz a Disney-nek. A bukás valószínűleg a Disney gyenge marketingjének köszönhető, valamint annak, hogy a stúdió az utóbbi időben egyre inkább a streamingszolgáltatásban, nem pedig a mozikban adja ki animációs filmjeit, ami arra ösztönözheti a nézőket, hogy várjanak a film otthoni megtekintésével a Disney+-on.
#9

50 Moonfall  (2022)

(27) (25)

akció | fantasy | kaland | katasztrófafilm | sci-fi

Egy titokzatos erő mozdítja ki a Holdat pályájáról, amely végzetes következménnyel járhat az emberi civilizációra nézne. Csupán hetek maradtak hátra, hogy a Föld és a Hold... több»

A február 4-én bemutatott Moonfall egy sci-fi, amelyben egy csapat űrhajós és összeesküvés-elméleti szakember próbálja megmenteni a Földet, miután a Hold elkezd feléje száguldani. A film komoly, 138-146 millió dolláros költségvetéssel, erős speciális effektekkel és olyan sztárszereplőkkel büszkélkedhetett, mint Halle Berry és Michael Peña. Azonban nagyon rossz kritikákat kapott a kritikusoktól, akik a cselekményt és a forgatókönyvet hiteltelennek, zavarosnak és nevetségesnek, valamint meglehetősen unalmasnak és céltalannak minősítették. Végül, nagyrészt a kritikáknak és a gyenge előzményeknek köszönhetően, a Moonfall 67,3 millió dolláros bevételt ért el, és a Lionsgate mintegy 140 millió dolláros veszteséget szenvedett el.
#8

61 Lightyear  (2022)

(11) (8)

akció | animáció | családi | dráma | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Disney+ | Telekom TVGO

Egy fiatal tesztpilóta tűnik fel a színen, aki eltökélte, hogy a galaxis legbátrabb Space Rangere lesz. Ő Buzz, aki semmitől sem riad vissza. Ugyan ki ne ismerné Buzz Lightyeart, a... több»

A Lightyeart június 17-én mutatták be, és ez a Toy Story-franchise ötödik része. A Toy Story-sorozat közvetlen folytatása helyett a Lightyear egy spinoff, amely a Buzz Lightyear játékot ihlető filmet meséli el, és Chris Evans adja Buzz hangját. A film vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól, akiknek tetszett a humor, az animáció és a szinkronhangok, de kritizálták az előzményeket. Annak ellenére, hogy a két legutóbbi Toy Story-film 1 milliárd dolláros bevételt ért el, a Lightyear bukás volt. Összesen 226,4 millió dollárt keresett a 200 millió dolláros költségvetéssel szemben. Miután beleszámolták a magas marketing- és reklámköltségeket, valamint azt a tényt, hogy a stúdiók csak bizonyos százalékot kapnak a bevételekből, a Lightyear több mint 100 millió dollárt bukott - valószínűleg azért, mert a Jurassic World: Világuralom és a Top Gun: Maverick filmekkel kellett megküzdenie, valamint azzal, hogy nem volt kapcsolata a Toy Story-sorozattal.
#7

64 Amszterdam  (2022)

(7) (9)

dráma | szatíra | történelmi

Disney+ | Amazon Prime Video | Telekom TVGO

A 30-as években játszódó film három barátot követ, akik szemtanúi lesznek egy gyilkosságnak, majd maguk is gyanúsítottakká válnak. Saját kezükbe veszik sorsukat, leleplezik az... több»

Az Amszterdam premierje október 7-én volt, és a 355-höz hasonlóan sztárszereplőkkel volt tele. Ebben többek között Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Anya Taylor-Joy, Zoe Saldaña és még sokan mások játszottak. David O. Russell rendező egy különc, humoros és szövevényes filmet próbált összehozni, amely az 1933-as Üzleti terv politikai összeesküvésébe merül el, de csúnyán elbukott. A kritikusok dicsértek néhány alakítást, valamint a látványt, de a filmet unalmasnak, esetlennek és jelentéktelennek minősítették. Mindeközben Russell az évek során számos visszaélés és bántalmazás vádja miatt ellentmondásokba keveredett. A rossz kritikák és egy olyan rendező miatt, akit sokan nem kívántak támogatni, nem meglepő, hogy az Amszterdam megbukott, 31 millió dolláros bevételt hozva a kasszáknál a borsos, 80 millió dolláros költségvetéssel szemben.
#6

63 355  (2022)

(17) (9)

akció | krimi | thriller

Telekom TVGO

Amikor egy szigorúan titkos fegyver egy zsoldos kezébe kerül, Mason "Mace" Brown CIA-ügynöknek össze kell fognia egy rivális német ügynökkel, Marie-val, az MI6 egykori tagjával,... több»

A 355 premierje január 7-én volt, és hihetetlenül tehetséges színészekkel büszkélkedhetett, köztük Jessica Chastainnel, Penélope Cruzzal, Fan Bingbinggel, Diane Krugerrel, Lupita Nyong'o-val és Sebastian Stannel. A sztárszereplők ellenére a film gyenge kritikákat kapott, a Rotten Tomatoes-on a kritikusok 25 százalékot adtak, akik a klisés, középszerű akciófilmet kifogásolták, amely a szereplők tehetségét pazarolta. A rossz kritikák és a nem túl figyelemreméltó előzmények miatt a 355 csúnyán megbukott a kasszáknál, 27,8 millió dollárt keresett a 40-75 millió dolláros becsült költségvetéshez képest.
#5

58 Cyrano  (2021)

(2) (6)

dráma | musical | romantikus

HBO Max

Lebilincselő musical egy szerelmi háromszög kibontakozásáról Cyrano, a francia hadsereg egy tisztje, a gyönyörű Roxanne és egy fiatal kadét, Christian között. Cyrano... több»

A február 25-én bemutatott Cyrano Edmond Rostand 1897-es Cyrano de Bergerac című darabja alapján készült. A film címszerepét Peter Dinklage játssza, Haley Bennett-tel az oldalán, aki a szerelmét, Roxanne-t alakítja. A Cyrano nagyrészt pozitív kritikákat kapott, valamint Oscar- és Golden Globe-jelölést. A film azonban a mozikba kerülésekor csúnyán megbukott, világszerte 6,4 millió dolláros bevételt hozott 30 millió dolláros költségvetésével szemben. Meg kell azonban jegyezni, hogy a Cyrano-t az Egyesült Államokban mindössze 790 moziban vetítették. Ráadásul egy héttel A denevérember előtt került a mozikba. Mivel a mozik többségében nem játszották, és a Batman háttérbe szorította, a számok nem meglepőek. Mégis, nem világos, hogy a pozitív kritikák ellenére miért kapott ilyen korlátozott bemutatót.
#4

43 Spanok  (2022)

(2) (2)

romantikus | vígjáték

SkyShowtime | Telekom TVGO

Két elkötelezettségi problémákkal küzdő férfi megpróbálja meghaladni önmagát, hogy végre boldog kapcsolatban tudjanak élni. Ehhez azonban fel kell vállalniuk végre szeretteik... több»

A filmet szeptember 30-án mutatták be, és történelmet írt, mint azon kevés LMBTQ+ romkomok egyike, amelyeket egy nagy stúdió készített, és amelyekben túlnyomórészt LMBTQ+ szereplők szerepeltek. Annak ellenére, hogy humora és reprezentativitása miatt pozitív kritikákat kapott, a Spanok megbukott a mozipénztáraknál: a 22 millió dolláros költségvetéshez képest 14,7 millió dolláros bevételt hozott. A film sztárja, Billy Eichner a homofóbiának tulajdonította a bukást. Bár ez is az okok közé tartozhat, a másik magyarázat az, hogy a vígjátékok összességében kevésbé vonzóak a kasszáknál, és a Spanok is szenvedett attól, hogy nem volt elég sztár a gárdában a közönség bevonzásához.
#3

animáció | kaland | musical | vígjáték

Disney+ | Telekom TVGO

Bob Belcher családias hangulatú kis hamburgerbüféjét mindenki ismeri, amelyet hősünk feleségével, Lindával közösen vezet. A mindennapok gondjai ugyanúgy változatlanok, ám... több»

A film premierje május 27-én volt, és a Bob's Burgers című animációs sorozaton alapul. A film úgy kapcsolódik a sorozathoz, hogy a 12. és 13. évad eseményei között játszódik. Nagyrészt pozitív kritikákat kapott, bár igazából csak ugyanazt nyújtotta, amit a sorozatban már láthattunk. Megbukott a kasszáknál, 34,2 millió dollárt hozott a 38 millió dolláros költségvetéssel szemben. A bukás ténye nem meglepő, tekintve, hogy a Jurassic World: Világuralom és a Top Gun: Maverick ellen szállt versenybe. Ráadásul a film egy piaci résre volt kihegyezve, mivel nagyrészt csak a Bob's Burgers-rajongóknak kedvezett.
#2

66 Az Északi  (2022)

(26) (14)

akció | dráma | fantasy | kaland | thriller | történelmi

SkyShowtime | Telekom TVGO

A 10. század Izlandján járunk, amikor egy fiatal herceg bosszút esküszik apja halála után. A férfi nem nyugszik, amíg meg nem találja a gyilkosokat, és meg nem fizet a... több»

Az Északi szintén 2022. április 22-én mutatkozott be, és egy brutális, véres és epikus viking bosszútörténetet kínált, amelyet Anya Taylor-Joy és Alexander Skarsgård tehetsége emelt fel. Az alkotás nagyrészt pozitív kritikákat kapott a vizuális effektek, a gyönyörű operatőri munka, az északi mitológia és a bosszú témája miatt. Ugyanakkor a kasszáknál megbukott. A veszteség nagysága nem világos, mivel a pontos költségvetést nem erősítették meg, de állítólag valahol 70-90 millió dollár között mozog. Eközben a film végül 69,6 millió dollárt hozott a kasszáknál. Elképzelhető, hogy mind Az Északi, mind A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya azért maradt el a kasszasikerektől, mert ugyanazon a napon mutatták be őket, és hasonló demográfiai célcsoportot céloztak meg velük.
#1

akció | krimi | thriller | vígjáték

Nicolas Cage szerepében... Nick Cage. Hollywood egyik legnagyobb sztárjának pályafutása, úgy tűnik, hogy hullámvölgybe ért, ráadásul anyagi helyzete is kilátástalannak... több»

A film április 22-én került bemutatásra, és a Nicolas Cage-központú meta cselekményével, valamint a Cage és Pedro Pascal közötti bromance-szal örvendeztette meg a közönséget. A viszonylag pozitív kritikák ellenére a film nem tudta elérni a jegybevételeket. Világszerte 29,1 millió dolláros bevételt hozott 30 millió dolláros költségvetéssel szemben. A bukás oka nem tisztázott, de a vígjáték műfaj általában véve hajlamos küszködni a kasszáknál. A vígjátékok ritkán ígérnek igazi látványosságot, és a streaming korában a nézők talán inkább otthon nézik meg őket, mint a moziban.