Lássuk, a filmek első három helyezettjét! A legnépszerűbb ma még a Papírvékony falak, a második helyre szorult vissza így a Semmelweis és a harmadik a legújabb problémás tini szerelmi dráma, A könnymester legendája.

Jelenlegi első helyezettünk rögtön 71 százalékos értékeléssel nyitott a mafabon, penci nevű felhasználónk véleménye szerint pedig: "Nagyon tetszett, nem az a szokványos, unalmas romantikus film. Kedves, elbűvölő és az alapötlet is érdekes. Bárcsak több ilyen jellegű film lenne hasonló."

A film a zenei világból ismerős Aitana főszereplésével készült. Ő alakítja Valentinát ebben a spanyol filmben, ami egyébként a Vakrandi című francia romantikus vígjáték remake-je.

A sztori

Valentina (Aitana) egy fiatal zongorista, aki egy meghallgatásra készül. David (Fernando Guallar), játékfeltaláló, aki csak teljes csendben tud koncentrálni. Csak egy vékony fal választja el őket... vajon megtanulnak-e harmóniában élni egymással?

A film mögött álló legkomolyabb producer

A Tripictures 1987-ben alakult, és Spanyolország egyik legfontosabb független forgalmazója. Tevékenységét a filmek megvásárlására és a filmgyártásra összpontosítja évek óta. A Tripictures kiterjedt katalógust kezel, amely olyan kiemelkedő filmeket tartalmaz, mint az Asterix és Obelix: A Kleopátra küldetés, az Amerikai botrány,  a Kódjátszma, a Rendes fickók vagy például a hatszoros Goya-díjas A jó főnök és a legjobb filmnek járó Oscart elnyerő, Coda.

Ha szeretted Amélie-t és érdekelnek a szokatlanabb szerelmi sztorik...

...akkor szeretni fogod nagy valószínűséggel a Papírvékony falakat is, ami kicsit olyan, mintha az Amélie csodálatos élete különös, meseszerű fantáziavilága keveredne a valósággal. Valentina karaktere emlékeztet is kissé Amélie-re, ennek lehet némi köze ahhoz is, hogy az európai filmesek is kölcsönöznek/inspirálódnak egymás munkáiból. Hangulatuk - ha szerencsénk van - nagyon elüt a megszokott, amerikai romkom stílustól.

Tekintve, hogy Valentina emlékeztet Amélie-re, megkockáztathatjuk, hogy a sztoriba még némi Szerelem az autizmus spektrumában íz is vegyült. 

Miben különbözik ez a film a szokásos romkomoktól?

A könnyed, légies, valószínűtlen szerelmi történet, olyasmit tesz, amire sok hasonló film nem "fecsérli az időt": valódi motivációt és háttértörténetet ad a szereplőinek.

A szelíd és félénk Valentina egész életét azzal töltötte, hogy egy elnyomó ex megmondta neki, mit tegyen... David elkötelezettség-fóbiája pedig egy tragikus veszteségben gyökerezik. Végül minden "miért" kiderül, ami a karikatúrák és papírmasé figurák alkalmazása helyett igazi, szerethető, átérezhető karakterek megteremtését teszi lehetővé.

Ezt a lehetőséget aknázza ki a főszereplők, Aitana és Fernando Guallar játéka is, akik megtöltik élettel ezeket a figurákat és meggyőzően vezetik karaktereiket a szerelem felé. 

A film végeredményben nem igazán sorolható a romantikus komédiák közé, mivel elég kevés komikus elemet tartalmaz. Használja a romkomok kötelező trópusait és még egy Aitana énekesi tehetségét bemutató szám is kerül bele. Összességében kedvesen elbűvölő, miközben nem válik szirupossá és végtelenül elcsépeltté.

Ha ezek után ti is megnéznétek - és van Netflix előfizetésetek - csak görgessetek lefelé a mafab adatlapján a "Hol nézheted" fülig, kattintsatok az ott elhelyezett streaming ikonra és már indulhat is a filmezés!

romantikus | vígjáték

A lány, egy fiatal zongorista, aki meghallgatásra készül, és a fiú, egy fiatal játékfeltaláló, aki csak csendben koncentrál. Csak egy vékony fal választja el őket – Vajon... több»