2021.12.13 15:38 F79 Olvasottság: 483x
5

1984 - A rémálmok éve

A filmet megtekintve nehéz elképzelni, hogy emiatt a mozi miatt került parkolópályára a ma már legendás Rémálom az Elm utcában. Nehogy már a kígyóember félelmetesebb legyen, mint Freddy Krueger az ijesztő csíkos pulóverében és a röhejes pengeujjaival. Na jó. Legyünk igazságosak. A kígyóember sem éppen Disney-figura. És éppen elég szorongást válthat ki a tudat, hogy az ember az álmában mennyire kiszolgáltatott és sebezhető.

A szereplőgárdát tekintve volt bennem némi bizonytalanság. Legfőképp Dennis Quaid miatt, akiről nekem inkább Meg Ryan jut az eszembe, semmint valami emlékezetes alakítás. De ez legyen az én bajom. David Patrick Kelly nevét azonban örömmel olvastam. Valamiért bírom a fazont, annak ellenére is, hogy a Kommandóban és a Twin Peaksben is kellően irritáló karaktert alakított, és A holló degenerált T-birdjeként sem volt semmi. Végül itt sem csalódtam benne. Max von Sydow és a többi ismert név azonban semmi kiemelkedőt nem nyújtott, szimplán megdolgoztak a gázsiért.

1984 - A rémálmok éve

A cselekmény egyáltalán nem olyan feszült, baljós és félelmetes, mint Wes Craven tininyesegető mozijában. Ebben a történetben nem egy legenda kel életre, hanem a tudomány és a technika eredményei kerülnek rossz kezekbe. Mindehhez két hasonló, paranormális képességekkel bíró szereplő is társul, akik - hogy, hogy nem - a két ellenpólust képviselik a küzdelemben. Nem mintha egyet is olyan könnyű lenne találni, de hát ne akadjunk fenn minden jelentéktelen apróságon.

Ha abban a (hamis) tudatban élünk, hogy gondolataink, vágyaink és álmaink kizárólag a sajátunk, akkor igencsak aggasztó lehet szembenézni a film által felvetett lehetőséggel, miszerint egyes emberek ki-be járkálhatnak az álmainkban, sőt akár mesterségesen is az ember fejébe ültethető az álom. Még akkor sem jobb a kép, ha mindez terápiás céllal történik, a rémálmokkal küzdő páciensek gyógyítására. Hát még akkor, ha kifejezetten a halálba akarnak valakit kergetni a rémálmok által.

Az érdekes alapötlet, a tudományos-technikai vonal és a parapszichológia beemelése egy feszült és izgalmas, tudományos-fantasztikus filmet is eredményezhetett volna. Miután azonban megismerjük a sztori hátterét, és beindul a cselekmény, csalódottan kell tudomásul vennünk, hogy egy szimpla Derrick színvonalú bűnügyi történetet kapunk az ígéretes bevezetőt követően. Ezen még az sem emel túlságosan, hogy a célpont maga az Egyesült Államok elnöke.

A rémálmok megjelenítése azonban jól sikerült. Valóban nyomasztó és félelmetes a kissrác álma a kígyóemberrel, és ötletes a terápia megvalósítása is. Nem kevésbé izgalmas az elnök fejében lezajló küzdelem sem. Viszont amikor éppen nem az álmokban küzdenek hőseink, akkor az ébrenlét kiábrándító.

Annak ellenére, hogy a történet végén némi hiányérzetem támadt az elpocsékolt ötlet révén, még senkit nem beszélnék le a filmről. Sőt. Ajánlom mindenkinek, akik bátran szembenéznének rémálmaikkal.

akció | horror | kaland | sci-fi | thriller

Egy agykutató központban felfedezik, hogy a rossz álmokat komputer segítségével el lehet űzni. Ezt alkalmazzák is, aminek során újabb tényre bukkanak, miszerint ha valakit az... több»

5