67% 127 szavazat
A katonaszökevény

A katonaszökevény

Blood and Gold
Filmadatlap
15
Vélemények (15)
12
Szereplők (12)
10
Képek (10)
5
Videók (5)
Érdekességek
Díjak
Filmkritika
7
Cikkek (7)
Fórum

Hol nézheted

FILMINFÓ

A második világháború végén egy német katona eltűnt lánya, míg egy SS-csapat egy zsidó kincs nyomába ered.

(hp)

Rendező: Peter Thorwarth
Forgatókönyvíró: Stefan Barth
Ország: Németország
Premier: 2023.05.26. | Netflix (2023.05.26.)
 
2024.01.29 Hondati

legújabb vélemény

Német western

Kicsit volt ilyen western utánérzésem a jelenetek formálódásában, de meg kell hagyjam, elég jól megoldották ennek európai formáját náci köntösbe adaptálva. Kicsit komolytalanul németes a sztori, amit a nem odaillő dalok is szoroztak. Számomra teljesen idegen volt a zenei körítés. Amerikaiassá, cirka Tarantinóssá próbálták fűszerezni az események kontra dalok kontrasztját, ami szerintem nem sikerült. A sztori azonban teljesen kerek, és jól gördült végig. A tengernyi vér és hullahegyek megfelelő díszletet adtak a cselekménynek, profi módon interpretálva a szórakozni vágyónak és annak, aki felvette a nácigyűlöletet mint ősi attitűdöt. Hősünk, aki nem a legjobb szereplőként választatott alkat erre, azért hozta a jó/rosszfiút, de igazából a csúnya ellenfele vitte csapatát, mint vezérfonalat a halálba, és hagyta magát gyűlöltetni a nézővel, ami pont kellett is az egészhez, hogy várjuk a végkimenetelt, és a jó kontra rossz harcában majd alul is maradjon. Így is lett kerek a történet drámaiszál-mentesen. Ettől is maradt a film felejthető, de a rendezőnek nem is lehetett más terve ezzel. Esti szórakoztatásnak kiváló volt, és szépen leplezte az akkori történelmi helyzet komolyságát, és ez így volt rendben. A magam részérő gratulálok az alkotóknak, mert egy elég tisztességes történet kerekedett belőle, jó fényképezéssel, remek filmes megoldásokkal.

1
 
2023.11.17 Juki-onna Nézhetetlen

a nap véleménye

Ismét egy golyóálló katona

Kicsit eltúlzott volt a sok kegyetlenkedés száz percben. Ebben a filmben minden borzalmat bemutatnak, amit az emberek elkövethetnek egymással. Volt itt: mérgezés, szúrás, lövés, akasztás, erőszak, verés stb. Sok volt és felesleges. Nem lett izgalmasa... Teljes kritika

3
 
2023.06.10 Artemisia

A nácik aranya

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

A Netflix az Oscar-díjas Nyugaton a helyzet változatlan sikerén felbuzdulva idén újabb német háborús filmmel álltak elő, ezúttal az I. világháború frontvonala helyett a II. világháború végnapjaiba ugorva előre. Ám a háború most csak háttérként jeleni... Teljes kritika

2
 
2023.05.27 szemtelen

Ironikus náci disznók

Egy második világháborús spagetti western, jó kis véres-pépes mulatság, könnyen, gyorsan emészthető és puffadásmentes. Szerencsére hasonlóan könnyen felejthető is. Egyszer szórakoztat, különben érdektelen.

1
 
2023.06.06 Ahoj poplacsek

Kb. 8/10

Egész jó volt. Elsőre majdnem kihagytam a vegyes, de gyakran fanyalgó vélemények miatt (néztem mindenféle filmes adatbázisban), de így utólag azt látom, hogy alaptalan volt ezen rágódni. Azt elhiszem, hogy bánthatja a führer iránt gyengéd nosztalgikus érzéseket tápláló, a nemzeti szocialista eszmeáramlatra az átlagnál fogékonyabb nézőket, de egyébként ezen a politikailag megosztó tényezőn kívül egyéb komoly alapot nem látok a fanyalgásra. Ingadoztam a négy és öt csillag között, és végül azért nem adok rá ötöt, csak négyet, mert nekem a kelleténél több volt a brigantyk / Tarantino-hatás, és hát annak vagyok a híve, hogy mindenki találja meg a saját egyéni stílusát, nem kell összevissza ihletődni egymástól. Néhány pillanatban tényleg olyan volt, mintha ő rendezte volna. Van a filmben egy kis hentelés (na jó, nem egy kis, hanem sok), de nem az akció és thriller műfajokban gyakori iszonytató vagy felkavaró módon, hanem a már emlegetett, Tarantino mestertől megszokott showműsor jelleggel. Így hát aki Tarantino agymenős-vérengzős filmbefejezéseit jól tolerálja, az nyugodtan nézheti, nem fog megbántódni a lelke az erőszaktól. Összességében megnézésre jó szívvel ajánlható darab.

0