Játssz egy Xiaomi Note-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  
80

500 nap nyár

((500) Days of Summer)
 
Milanman  2015. 02. 11. 15:39

Az 500 nap nyár az egyik legklasszabb film, amit valaha csináltak a szerelemről. Nem a szokásos minden áron való happy endet próbálja erőltetni, hanem nagyon is életszagúan bizonyítja, hogy van olyan, amikor alapvetően akár minden klappolhatna egy kapcsolatban, de valami mégis hiányzik és aztán az ember valaki más oldalán lesz boldog (vagy nem). Teszi mindezt hihetetlen lazasággal, játékossággal, remek színészekkel és nagyon cool zenével.

 
ArpiHajdu és Réci  2017. 08. 02. 21:18

A sok idétlen és semmitmondó romkom világában igazi érték egy ehhez hasonló romantikus film, amely bizony fel meri vállalni a nem túl happy endet és bemutatja a párkapcsolati hullámvölgyeket is (egyszer fenn, egyszer lenn). Sok ikonikus jelenetet láthatunk a filmben, köztük a legkülönlegesebb az első szex utáni tánc a parkban, ami kicsit a Meglógtam a Ferrarival című film hasonló jelenetére emlékeztet, hiszen a főhős lelkivilágát tökéletesen illusztrálja egy olyan musicales betét, ami látszólag egyáltalán nem illik bele a történetbe, s mégis tökéletesen a helyén érzem. Jó megoldásnak vélem azt is, hogy nem időrendi sorrendben kapjuk meg a jelenteket, hanem ugrálva: így egyik pillanatról a másikra váltakozik a hangulat is, a párkapcsolat ismerkedős szakaszában tapasztalható bizsergés után egyből kapunk egy meggyötört és elveszett párt, akik kezdenek elhidegülni, s próbálják felidézni magukban, hogy vajon miért is szerettek annak idején egymásba. Erre tökéletes példa az a jelentsor, amikor Tom felsorolja azokat a tulajdonságokat, amiket szeret Summerben (a mosolyát, a nevetését, a térdét), majd hamarosan épp ezek miatt gyűlöli őt (vagy legalábbis könnyebb ezt bemesélni magának). És még külön érdemes kiemelni a montázsolt elképzelés kontra valóság szcénát azon a bizonyos partin. Remek elgondolás, ügyes kivitelezés! Szerencsés főszereplőválasztás, ugyanis mind Zooey Deschanelről, mind Joseph Gordon-Levittről elmondható, hogy nem mindennapi színészek, s ez a szerethető különcség a karaktereikre is üdén tudott hatni. Gordon-Levittet különösen kedvelem, szerintem generációjának egyik legjobbja, akinek még az ifjú (hős)szerelmes figura is remekül áll. Az 500 nap nyár egy, a sablon romkom-sztoriktól bátran eltérő alkotás, s ezen merészsége nagyon egyedivé teszi, ami megkockáztatom nemcsak a női nézőknek, hanem a zsánertől idegenkedő férfiaknak a tetszését is elnyerheti. Közelít az 5 csillaghoz!

 
Curacao86  2015. 02. 01. 21:11

A szokványostól lehet legtávolabb álló, kíváló romantikus (víg-)dráma, kíváló sztorival és alakításokkal, rendkívül szokatlan nézőpontból. :)

 
Loborg  2015. 09. 29. 09:10

Nagyon jól sikerült romantikus vígjáték , némi drámával fűszerezve . Többször is nézős ( nálam ) , nagyon kellemes kikapcsolódást nyújt egy hétvégi filmezés alkalmával.

 
Zsceeeka  2015. 02. 11. 17:14

Az egyik kedvencem a maga műfajában, az időugrásos részek nagyon tetszenek, és a szereplők is jól játszanak. Vicces, de egyben elgondolkodtató is, biztos, hogy meg fogom még nézni máskor is.

 

Egyes rajongói teóriák szerint a film végén, a parkban játszódó jelenet (amikor Summer és Tom egy padon ülve beszélgetnek) csak Tom képzeletének szüleménye.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Summer alakját Scott Neustadter forgatókönyvíró korábbi barátnője, Jenny Beckman ihlette, akit a film legelején meg is említenek.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A táncos jelenetnél a parkban szándékosan nem használtak piros színeket, a szerelem jelképeként a kék és annak árnyalatait használták, így Tom körül mindenki kék ruhában táncol. A jelenetben pedig a Hall and Oates zenekar My Dreams Come True című dala szól. A zenekart még egy rövid vendégszereplésre is felkérték a filmhez, de az utolsó pillanatban visszamondták.

(ArpiHajdu és Réci)


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.