Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
67

Mielőtt befejezi röptét a denevér (1989)

Mielőtt befejezi röptét a denevér
Filmadatlap
 
15
Szereplők
1
Vélemények
Képek
Videók

 
Berto49   2018. 09. 02.

legújabb vélemény

A thrillerként, vagy horrorként is működő film kettős tragédiába torkollik. 1989-ben nagy merészség volt ezt a témát filmre vinni, bár az alapötlet mozzanatai egy éjszakai műsorban, Szilágyi János: „Halló, itt vagyok” című műsorában hangzott el. A rendező Tímár Péter vizsgafilmje olyan történetet mutat be amely addig a magyar filmművészetben tabutéma volt. A három szereplős kamaradarab túl a drámai végkifejleten bizonyos áthallásokkal rendszerkritikai elemeket is tartalmaz. A sikeréhez jelentős mértékben hozzájárult a kiváló szereplőválogatás is. Máté Gábor félelmetesen zseniális alakítása a mindenhol jelenlévő Gonoszra asszociáltat, Bodnár Erika pedig az élet által megtört, kiégett pénztárosnő szerepében pályája talán legjobb alakítását nyújtotta. Robi szerepében Csontos Róbert is ragyogóan játszott, érzékeltetve a magányos kamaszfiú lelkivilágának belső rezdüléseit.

 

A cím Shakespeare Macbethjéből vett, nem pontos idézet. A III. felvonás 3. színében így hangzik el: „Mielőtt befejezi vaksi röptét A denevér, mielőtt álmosan Elzümmögi Hecate szaruszárnyú Bogara az éj altató dalát: Iszonyú tett történik” (Szabó Lőrinc fordítása).

(Berto49)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.