München

München

Munich – The Edge of War

Egy angol diplomata Münchenbe utazik a második világháború előtt. Szintén a városban tartózkodik egy volt osztálytársa Oxfordból, viszont ő a német kormánynak dolgozik.

(Hupka Adrián)

Forgatókönyvíró: Ben Power, Robert Harris
Ország: Németország, Egyesült Királyság
Premier: 2021.12.31. | Netflix (2022.01.21.)
Jeremy Irons
George MacKay

2026.02.15 Zelegor

Szép is volt, hogy is volt?

Nem igazán erre számítottam, ez amolyan "mi lett volna, ha..." témakör, nem pedig háborús vagy történelmi film. Teljesen olyan hatása volt, mintha valami pletyka alapján íródott volna a forgatókönyv. Ez egy Netflix-hű klisé. Nagyvonalakban ráhúzható, hogy történelemre épít a történet, de borzalmasan egysíkú. Ha már készítenek egy "hogyan történhetett" koncepciót, akkor elvárná az ember, hogy ha már fogalmuk sincs, akkor legalább alternatív történelmi, vagy kísérleti film irányba viszik el a cselekményt. Ez egy Becstelen Brigantykhoz hasonlítható történet is lehetett volna, de inkább maradtak a teljesen fölöslegesen megfilmesített forgatókönyvnél. Szudétavidék ide, vagy oda, ha az angolok azon csüngenek, hogy itt lehetőség volt megelőzni a 2. világháborút, akkor miért is nem erről szól a film? Végig fenntart egy feszültséget, mégsem történik semmi érdemi, sőt konkrétan semmi, egy időpazarlás. Teljesen felhúzott a tudat, hogy tényleg létezik ennyire feleslegesen elkészített film. Nem ajánlom, teljes mértékben időpazarlás, történelmi szinten egy kontármunka.

2022.01.30 stevepisti

Végig tapintható a feszültség a film során, nagy hangsúlyt fektetve a színészi alakításokra. A Hitlert játsszó színész szeme nagyon beszédes, az őrület és az elszántság látható benne. Végig lekötött a film, csak ajánlani tudom, nekem tetszett.

2022.02.07 Harper

Meglepően jóra sikerült

Mindig örömteli dolog, ha egy régi, történelmi eseményt új szemszögből filmesítenek meg. Ez történt most is a München című, Christian Schwochow rendezte drámával: az 1938-as müncheni konferenciát merőben más megvilágításban láttatja. Két fiatal diplomata izgalmas összefogását láthatjuk azért, hogy Chamberlain, a brit prime minister ne írja alá Hitler szégyenletes felosztási tervét Csehszlovákiáról. Nekem tetszett, ahogyan Ulrich Matthes is Führerként (a Bukásban még Göbbels volt). Értékelésem a filmre: erős 65%.

2021.11.02 Zola

Nagyon ügyeltek a részletekre és az alakítások remekül sikerültek. Megéri megnézni, nekem tetszett.

George MacKay szintén főszerepben volt látható az 1917 című, szintén első világháborús filmben, ahol egy katonát alakított a lövészárkokban.Szerző: Hupka Adrián

George MacKay a szerep kedvéért megtanult németül.Szerző: Hupka Adrián

(2022. 02. 11.)
KÉMEK A KONFERENCIÁN
A München fikciós történelmi film, amely konkrét események kapcsán töpreng el a már eddig is megfogalmazott dilemmákon. Újakat nem fogalmaz meg, ám a kort viszonylag ügyes kézzel ábrázolja, és a feszültség felépítésében és fokozásában sem fog mellé. Több