Játssz egy PlayStation-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
74
Filmadatlap
 
32
Szereplők
4
Vélemények
18
Képek
1
Videók

Érdekességek: Ó, testvér, merre visz az utad? (2000)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 75 769 783 dollár volt (imdb.com).

 

A film vége felé látható ház - amelyben a történet szerint Everett a gyerekkorát töltötte - nagyon hasonlít az Evil Dead - A gonosz halott című film híressé vált faházára. A hasonlóság nem véletlen, hiszen Joel Coen vágási asszisztensként dolgozott az 1981-es A gonosz halotton.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Az Universal Pictures stúdió 85. forgalmazott filmje.

(mamiéstöti2)
 

Tommy Johnson nevű gitáros a valóságban is létezett. A legenda szerint egy keresztútnál a lelkét eladta a sátánnak, hogy híres blueszenész lehessen. Ezt a történetet egy dal is megörökítette.

(Mavil)
 

Az Ó, testvér, merre visz az utad? c. filmben elhangzó népzene zenei albuma 2001-ben Grammy-díjat kapott.

(Mavil)
 

A filmben elhangzó zenék javarészt népzene, egyik előadója pl. Ralph Stanley bluegrass énekes, de hallható benne vallásos ének is.

(Mavil)
 

A film külső felvételeit az eredeti helyszínen, Canton közelében (Mississippi állam) forgatták, illetve Florence mellett (Dél-Karolina állam). A többi felvétel helyszíne az Universal Studios „Falls Lake, Backlot, Universal Studios - 100 Universal City Plaza” volt Kaliforniában.

(Mavil)
 

A filmben bár alkalmaztak digitális feldolgozást, de filmtrükköket nem.

(Mavil)
 

Az utómunkálatok Los Angelesben zajlottak, Deakins 11 hetet töltött el finomhangolással. Munkájáért Oscar-díjat kapott.

(Mavil)
 

Az Ó, testvér, merre visz az utad? volt az első olyan film, aminek teljes egészében digitális korrekciót alkalmaztak. A digitálisan elvégzett színkorrekció eredményeképpen a zöld növényzet kiégett, sárgás színt kapott. Roger Deakins operatőr erről így vallott: "Ethan és Joel száraz, poros kinézetet szerettek volna elérni, a Mississippi-deltára jellemző aranyló naplementéket. Azt szerették volna, hogy az egésznek olyan kinézete legyen, mintha régen, kézzel színezte volna valaki."

(Mavil)
 

A film 26 millió dollárból készült el, és 72 milliót hozott a konyhára, a kritikusok dicsérték.

(Mavil)
 

George Clooney, hogy minél jobban elsajátítsa a déli akcentust, megkérte egyik Kentucky állambeli rokonát, hogy olvassa fel a forgatókönyvet, és a felvételt küldje el neki.

(hp)
 

Az Ó, testvér, merre visz az utad? filmzenéje nagyobb sikereket ért el, mint maga a film.

(hp)
 

George Clooney hetekig tanult énekelni, azonban a film végső változatában mégsem őt, hanem Dan Tyminski blues zenészt hallhatjuk.

(hp)
 

George Clooney úgy vállalat el a szerepet, hogy egy mondatot nem olvasott el a forgatókönyvből.

(hp)
 

A Man of Constant Sorrow című dalt 1913-ban játszotta fel a vak énekes, Richard Burnett.

(hp)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.