Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
74
Filmadatlap
 
32
Szereplők
4
Vélemények
18
Képek
1
Videók
 
ArpiHajdu és Réci   2016. 11. 20.

legújabb vélemény

Egy igazán remek film a Coen-fivérektől. Már alapból az vicces, hogy az elején kiírják, miszerint Homérosz Odüsszeia című eposza alapján készült, pedig ez inkább egy parafrázis, mintsem valódi adaptáció. De ettől válik igazán érdekessé ez az egész. Tény, hogy több dolog is bekerült az Odüsszeiából (pl. Ulysses, ami Odüsszeusz latin megfelelője, a szirének, a félszemű Big Dan, mint a küklopsz, no meg Homer Stokes, mint az egyik legviccesebb áthallás), de mindez nemcsak a szereplők szintjén, hanem a történet síkján is megjelenik (a rengeteg kaland, próbatétel, Ulysses feleségének kérője van, akárcsak az Odüsszeiában, Pete-ről azt hiszik, hogy állattá változott, akárcsak az eposzban, stb.). Nekem nagyon bejött, hogy Coenék ezt a régi művet, egy nem akármilyen környezetbe helyezték, hanem a világválság sújtotta Mississippi államba, plusz nem egy hőskölteményt hoztak ki az egészből (bár van benne az is), hanem egy derűs, szórakoztató, csavaros történetet. George Clooney nagyszerűen játszik, de az én személyes kedvencem Tim Blake Nelson, néha olyan pofákat vág, hogy az már önmagában egy humorforrás. Ami mellett pedig nem lehet elmenni, az a zene, hiszen nemcsak remek aláfestést ad a cselekménynek, de olykor fontos dramaturgiai jelentéssel is bírnak. Egyszerűen remek filmről van szó, a tökéletes kikapcsolódásra és az önfeledt szórakozásra egyaránt ajánlott az Ó, testvér, merre visz az utad?

 
spikeZ   2016. 06. 22.

Az Ó, testvér, merre visz az utad? egy újkori Odüsszeusz történet, melynek minden perce magán viseli a zseniális rendezőpáros ujjlenyomatát. Órákig tudnám dicsérni, sorolnám az emlékezetes jeleneteket, az idézhető egysorosokat, de nincs értelme. Egészen kiváló film, aki nem látta, sürgősen pótolja!


 
Sniper   2016. 05. 17.

A Coen fivérek ismét egy fergeteges filmmel rukkoltak elő, egyik ámulatból a másikba estem, miközben fogtam a hasam a nevetéstől. Nem állítom, hogy ez a legkomolyabb alkotásunk, mert világos, hogy nem igaz, viszont így is telitalálat, George Clooney arca örökre a fejembe égett.

 
quentin   2015. 02. 04.

Bravúros stílusú film, szerepeiokben sziporkázó színészekkel. Egy rendkívül intelligens humorú modern mese, amit legalább egyszer látni kell, onnantól pedig nem éred be vele, és újra elő fogod venni, azt garantálom!

A film összbevétele 75 769 783 dollár volt (imdb.com).

 

A film vége felé látható ház - amelyben a történet szerint Everett a gyerekkorát töltötte - nagyon hasonlít az Evil Dead - A gonosz halott című film híressé vált faházára. A hasonlóság nem véletlen, hiszen Joel Coen vágási asszisztensként dolgozott az 1981-es A gonosz halotton.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az Universal Pictures stúdió 85. forgalmazott filmje.

(mamiéstöti2)
 

Tommy Johnson nevű gitáros a valóságban is létezett. A legenda szerint egy keresztútnál a lelkét eladta a sátánnak, hogy híres blueszenész lehessen. Ezt a történetet egy dal is megörökítette.

(Mavil)
 

Az Ó, testvér, merre visz az utad? c. filmben elhangzó népzene zenei albuma 2001-ben Grammy-díjat kapott.

(Mavil)
 

A filmben elhangzó zenék javarészt népzene, egyik előadója pl. Ralph Stanley bluegrass énekes, de hallható benne vallásos ének is.

(Mavil)
 

A film külső felvételeit az eredeti helyszínen, Canton közelében (Mississippi állam) forgatták, illetve Florence mellett (Dél-Karolina állam). A többi felvétel helyszíne az Universal Studios „Falls Lake, Backlot, Universal Studios - 100 Universal City Plaza” volt Kaliforniában.

(Mavil)
 

A filmben bár alkalmaztak digitális feldolgozást, de filmtrükköket nem.

(Mavil)
 

Az utómunkálatok Los Angelesben zajlottak, Deakins 11 hetet töltött el finomhangolással. Munkájáért Oscar-díjat kapott.

(Mavil)
 

Az Ó, testvér, merre visz az utad? volt az első olyan film, aminek teljes egészében digitális korrekciót alkalmaztak. A digitálisan elvégzett színkorrekció eredményeképpen a zöld növényzet kiégett, sárgás színt kapott. Roger Deakins operatőr erről így vallott: "Ethan és Joel száraz, poros kinézetet szerettek volna elérni, a Mississippi-deltára jellemző aranyló naplementéket. Azt szerették volna, hogy az egésznek olyan kinézete legyen, mintha régen, kézzel színezte volna valaki."

(Mavil)
 

A film 26 millió dollárból készült el, és 72 milliót hozott a konyhára, a kritikusok dicsérték.

(Mavil)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.