Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
81

Pokoli torony (1974)

The Towering Inferno
Filmadatlap
 
30
Szereplők
5
Vélemények
14
Képek
2
Videók
Pokoli torony
 
Sabnock Sanatory   2019. 08. 30.

legújabb vélemény

Időtálló katasztrófa film ,persze nagyban hozzájárul a két színészóriás Paul Newman,és Steve McQueen is mindenféleképpen. Izgalmas,látványos,és pörgős mozi. Ma sem vesztett az aktualitásából. Ajánlott kategória.

 
Filmelemző   2018. 05. 05.

Ez a film ugyan 1974-es, mégis maximálisan élvezhető még napjainkban is, 44 év után. Baromi izgalmas, látványos, lendületes, magával ragadó. A két színészóriás pedig - Steve McQueen és Paul Newman - egyszerűen óriásiak. Előbbi épp 1974-ben, a forgatás alatt kapta meg Golden Globe jelölését a Pillangóért. A Pokoli toronyban Newman egy építészt, McQueen pedig egy tűzoltó parancsnokot alakít. Ketten menekítik meg a kigyulladt felhőkarcolóban tartózkodókat. Értékelésem: 8/10 pont.


 
alex   2015. 02. 15.

Régebben olvastam a konyvet, és a Pokoli torony film nem volt roszabb, de talán jobb sem. Tetszett a szereposztás, a fő szereplók ( Paul Newman és Steve McQueen) nagyon karizmatikusak voltak. Aki szereti a katatsztrófafilmeket, annak ajánlom.

 
Tomi   2015. 06. 28.

Korához képest meglepően jól működik manapság is. Bár amíg ki nem gyulladt az épület addig elég unalmas volt. De amikor beindult a tűz az izgalom nem hiányzott a film végéig. Bár néhol már-már erőltetett volt egy két jelenet de ennek ellenére egy jó film.

 
Gergely Varju   2016. 04. 04.

Hosszú ideig azt gondoltam alapmű. Utána újranéztem. A korához képest ugyan még mindig jó, de a kor meglátszik rajta. Sok történet nem túl logikus, és felmerül az, hogy a "film kezdete előtt miért nem ellenőrzött senki" a sok kockázat hogy jön össze...

A film összbevétele 139 700 000 dollár volt (imdb.com).

 

A Paul Newman és Steve McQueen mögé szorított, szintén A-listás sztárnak számító William Holden és Faye Dunaway egy év múlva főszerepet kapott a Hálózat című filmben, amelyért Holden Oscar-jelölést kapott, míg Dunaway Oscar-díjat nyert.

(JcWh)
 

A megalázó körülmények miatt William Holdent sokáig kellett győzködni, hogy elvállalja szerepét a filmben. 1974-ben nyert Emmy-díjat a The Blue Knight című TV-filmben nyújtott alakításáért, de mivel évek óta nem volt nagyobb kasszasiker filmje (az 1969-es Vad banda óta), és ilyen magas fizetséget (750 ezer dollár) sem ajánlottak fel neki régóta, végül beadta a derekát.

(JcWh)
 

William Holden számára megalázó élményt nyújtott a film forgatása, ugyanis először tapasztalhatta meg karrierje során, milyen nagyobb sztárok mögé szorítva lenni. Sem akkora díjazást, sem akkora öltözőt nem kapott, mint Newman és McQueen, de még a rendező és a rajongók figyelmét sem élvezte annyira, mint a két sztár.

(JcWh)
 

Kisebb probléma adódott a top díjazás eldöntésénél, ugyanis Paul Newman, Steve McQueen és William Holden egyaránt a legfelső sorba kérették a nevüket a film elején. Végül a problémát úgy oldották meg, hogy Paul Newman neve kissé feljebb került Steve McQueenétől, míg William Holden nevét nem is tették az előző kettővel egy képre.

(JcWh)
 

A film szerepel Steven Schneider 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyvében.

(JcWh)
 

A filmben nyújtott alakításáért Fred Astaire Oscar-jelölést szerzett a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Ironikus módon karrierjének egyetlen Oscar-jelölése nem egy musicalből, hanem egy katasztrófafilmből származott.

(JcWh)
 

A Jennifer Jones által játszott szerepet Olivia de Havillandnak is felajánlották, aki visszautasította azt.

(JcWh)
 

A filmet 1974. december 19-én mutatták be a New York-i National és Trans-Lux filmszínházakban.

(JcWh)
 

Faye Dunaway gyakran késett órákat a forgatásokról, amivel felbőszítette színész kollégáit. Egyik ilyen alkalommal, amikor a színésznő két óra késés után jelent meg, William Holden megfogta, a falhoz szorította és azzal fenyegette, ha még egyszer késik, akkor áttöri vele a falat. Dunaway ezután minden jelenetre pontosan érkezett.

(JcWh)
 

A filmben négy Oscar-díjas (William Holden, Paul Newman, Faye Dunaway, Jennifer Jones) és három Oscar-díjra jelölt színész (Fred Astaire, Robert Vaughn, Steve McQueen) szerepel.

(JcWh)
 
A Pokoli torony egy igazi klasszikus katasztrófafilm annak minden hátrányával és pozitívumával egyetemben. Tele van sablonokkal, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ezek nagy részét ez a film találta ki. több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.