Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért » Login  
84%
Filmadatlap
 
49
Szereplők
36
Vélemények
18
Képek
1
Videók

Érdekességek: Tarzan (1999)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 448 191 819 dollár volt (imdb.com).

 

Daryl Hannah és Teri Polo neve is felmerült Jane szerepére.

(Thibo84)
 

Bill Paxton és Robert Forster neve is felmerült Clayton szerepére.

(Thibo84)
 

Christopher Lloyd és John Lithgow neve is felmerült Porter professzor szerepére.

(Thibo84)
 

Tantor szerepére John Ritter, Tim Conway, Tino Insana és Bob Hoskins neve is felmerült.

(Thibo84)
 

Natalie Cole, Madonna, Kristen Johnston, Theresa Russell, Christina Ricci és Charo neve is felmerült Terk szerepére.

(Thibo84)
 

Bronson Pinchot neve is felmerült Kerchak szerepére.

(Thibo84)
 

Jennifer Jason Leigh neve is felmerült Jane szerepére.

(Thibo84)
 

Jeffrey Tamborot és John Ales neve is felmerült Tantor szerepére.

(Thibo84)
 

Laura Linney meghallgatták Jane Porter szerepére.

(Thibo84)
 

Ben Affleck és Christian Bale neve is felmerült Tarzan szerepére.

(Thibo84)
 

Woody Allent eredetileg Tantor szerepére akarták, ám Jeffrey Katzenberg rábeszélte, hogy inkább Z-nek adja a hangját a közelgő DreamWorks Z, a hangyában (1998). Tantor szerepe aztán Wayne Knight-ra szállt.

(Thibo84)
 

Nem ez Glenn Close első fellépése egy Tarzan filmben. Andie MacDowell hangját is ő szinkronizálta a Tarzan, a majmok urában (1984).

(Thibo84)
 

Ezzel a filmmel ért véget a Disney reneszánsz.

(Thibo84)
 

Harrison Fordot neve is felmerült Kerchak hangjának. Ford híres volt a Han Solo és Indiana Jones szerepeiről. Mind a Star Warst, mind az Indiana Jonest végül a Walt Disney Company vásárolta meg.

(Thibo84)
 

Mivel oroszlánok nem találhatók a dzsungelben, Sabor ebben a filmben oroszlánról leopárdra váltott, amely a dzsungelek igazi csúcsragadozója.

(Thibo84)
 

Rosie O'Donnell egész életen át tartó álmot valósított meg ezzel a filmmel. Mindig is szeretett volna hangot adni egy karakternek egy Disney animációs filmben.

(Thibo84)
 

A DVD kommentár szerint Clayton ruháját úgy alakították ki, mint Sabor sárga bundája. Amikor először mutatják be, olyan árnyékok borítják, mintha Saborhoz hasonló foltok lennének.

(Thibo84)
 

A DVD kommentár szerint Tarzan Sabor elleni párbajának megvilágítása szimbolikus. Ha Tarzan biztonságban van Sabortól, mindig az árnyékban van, ám az árnyékon kívül sebezhetővé válik. A kommentátorok szerint ez tükrözi, hogy a gorillák mennyire biztonságban voltak az árnyékos és félreeső részekben.

(Thibo84)
 

Sir Patrick Stewartot és Sir Ian McKellent komolyan fontolgatták Clayton szerepére, mielőtt Brian Blessedet meghallgatták volna. A rendezők, Chris Buck és Kevin Lima érezték, hogy mély virágzó hangja tökéletesen megfelel a karakternek.

(Thibo84)
 

Ez az első film, amelyben a majmok, amelyek örökbe fogadják Tarzant, a csimpánzok helyett gorillák. A regényben a Tantor valójában az afrikai dzsungelben lévő bármely elefántra vonatkozó kifejezés; a Sabor oroszlán, a Terkoz (a filmben Terk) pedig hím majom. Kerchak ölte meg Tarzan családját. A készítők együtt érzőbbé tették őt, és kevésbé félelmetessé. Ebben a filmben Clayton (a könyvben keresztneve William) a gazember, ő és Tarzan valójában unokatestvérek az eredeti Burroughs történetben. William áll Tarzan után az utódlás sorában, ezért nem akarja, hogy életben maradjon. A filmben Jane Porter és az apja Londonból származnak. A regényben amerikai állampolgárok.

(Thibo84)
 

Amikor a gorillák Porter professzort fejjel lefelé fordítják, kiesik a ruhájából Mulan (1998) kis kutyájának a babzsák hasonmása.

(Thibo84)
 

A Disney anatómia professzort bérelt fel, hogy konzultáljon a készítőkkel Tarzan izomzatáról, hogy megmutassa nekik, hogyan lehet egy embert fizikai képessége csúcsán ábrázolni.

(Thibo84)
 

Annak, hogy a filmben Terk karaktere nő, az az oka, hogy Bonnie Arnold producer szerint, amikor a férfi színészeket meghallgatták, egyikük sem érzett rá a szerepre. Amikor Rosie O'Donnell belépett a meghallgatásra, működött a dolog, és megkapta a szerepet. Arnold azt mondta a nemek változásáról: "Nem kell srácnak lennie, hogy legjobb barátja lehessen."

(Thibo84)
 

A film nagy része 1911-ben járszódik, amint azt a Halley üstökös feltűnése is bizonyítja. Az eredeti hajótörés viszont 1888-ban történt.

(Thibo84)
 

Tarzan ordítását Brian Blessed adja, aki a filmben a gazember Clayton hangja.

(Thibo84)
 

Amikor a gorillák először járnak az emberek táborában, egy pillanatra feltűnik a Szépség és a Szörnyeteg rajzfilmből ismert Mrs. Potts és Csészike az egyik asztalon.

(dailyfilmsan )
 

1999-ben a 5. legtöbb bevételt hozó film volt.

(mamiéstöti2)
 

Az egyetlen olyan film, amelynek középpontjàban Tarzan àll és Oscar-díjat nyert.

(Bogi87)
 

Tarzan arcát Tom Cruise arcáról mintázták.

(rbernadett)
 

Azt a mozgást, ahogyan Tarzan a fákon csúszkál Tony Hawk profi gördeszkás mozgásáról mintázták.

(ps)
 

A filmet a debütáló "deep canvas," azaz a mély vászon technológiával készítették. Ennek köszönhetően egy élő 3 dimenziós háttér előtt tudnak mozogni a két dimenziós karakterek.

(ps)
 

Tarzan története rengeteg adaptáción esett át. Ettől többször csak Drakula történetét dolgozták fel a filmesek.

(ps)
 

A Tarzan (1999) után 12 évig egy Disney alkotás sem nyert Oscar-díjat. A jeget végül a Paperman (2012) törte meg.

(ps)
 

A film számos utalást tartalmaz a klasszikusnak számító Tarzan, a majomember (1936) című film több jelenetére is. Ilyen például az "Én Tarzan, te Jane" sor, a krokodillal való birkózás és Jane ruhája az utolsó jelenetben.

(ps)
 

Lance Henriksent azért hallgatták meg Kerchak szerepére, mert úgy gondolták, hogy egyedül Henriksen orgánuma elég karakteres az alfahímhez.

(ps)
 

Ez az első Disney alkotás, aminek a címe egy szóból áll.

(ps)
 

A táborban két majom az In the Bagben (1956), a régi Disney rövidfilmben látható tánclépésekkel táncol During Terk musicaljére.

(ps)
 

Ez volt a második Disney alkotás, amelyik két DVD-t tartalmazó gyűjtői változatban is piacra került.

(ps)