Játssz egy Xiaomi Note-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  
80

A szobalány

(The Handmaiden)
A szobalány
 
Berto49  2017. 08. 26.

Még tavaly láttam, az "Oldboy" rendezőjétől, sokkal jobbra számítottam. Egészen biztos, hogy ez a film is hozzájárult az ázsiai filmektől való viszolygásomhoz. 141 percig nézni azt, hogy számomra két megkülönbözhetetlen nő hogy nyalja-falja egymást kivágta a biztosítékot. Semmi bajom nincs a leszbikusokkal, csinálják azt, ami jólesik nekik, de a négy fal között! Van néhány olyan rendező, aki akármilyen zagyva, értelmetlen filmet készít, az "értők" az egekbe magasztalják, mert XY rendezte. Park Chan-wook is közéjük tartozik, néhány kritikus azt is mesterműnek tartaná, ha egy általa forgatott három órás film egy légy küzdelmét mutatná be, ahogy ki akar repülni a zárt ablakon. Köszönöm szépen, én nem csatlakozom, akármennyire is trendi a direktor művészetének dicshimnuszokkal történő üdvözítése!

 
SZGP  2017. 02. 12.

Aki szerette az "Egy Gésa emlékiratai" c filmet vagy az Oldboy-t, annak tetszeni fog.
A rendező egyedi és egyébként nagyon jó, kicsit más mint az eddigi művei, de nem csalódtunk most sem! :)
Ajánlatni tudom mindenkinek aki szereti a japán/koreai JÓ filmeket!

 
BThomi  2017. 03. 26.

Az ismert Japán rendező Park Chan-Wook szokásosan hosszúra, és eleinte követhetetlenre sikerült legújabb alkotása. Ha az ember érteni szeretné a látottakat, bizony végig kell ülni a több, mint 2 órát. Habár eléggé nagy visszhangot kapott a film, ami azért nem jellemző az Ázsiai filmekre, ennek ellenére nem tartom biztosan jó ötletnek ezt az ezer felé csavarást, amit a néző sokáig anime csepp effektekkel néz, utána a második felében egymásnak mondják el, hogy akkor mi is történt. Vagy is ezt a filmet semmiképpen se egyedül nézze meg az érdeklődő. Noha a film helyszínei (épületek, szobák, kert) szépek voltak, és a kosztümös világ szeretetét is remekül megeleveníti, szerintem nem hagyták a készítők, hogy a film, film maradjon. Lekösse, és élvezze a rá szánt időt. Nem mivel ahogy írtam azon agyalunk sokáig, hogy megértsük a miérteket. Ez nem hiszem, hogy jó ötlet. SPOILER! Külön merész színfolt, hogy leszbikus jeleneteket mutatott, a Japán, és a film szerint a Koreai nő között. Ezzel a szerelem mindent felülírt sallangos képi utalással. Kétszer biztosan nem nézem meg, és másnak sem fogom szóban ajánlani, vagy mesélni.

 
Katyvasz  2016. 10. 29.

A Mozinet Filmnapok keretében láttam a filmet, a magyar nyelvű oldalakon még elég kevés visszhangja van, így (az Oldboyhoz fűződőeken kívül) elvárások és többnyire előzetes ismeretek nélkül ültünk a film elé. Mindössze azon csodálkoztam el előtte, hogy ez ebben az évben már a harmadik Édes Anna-jellegű film, az első 5 percben tényleg nagyon emlékeztet a Félvilágra.

Összességében egy igényes közönségfilmnek tartom. Park Chan-wook hozta az Oldboyból bevált receptet: nagyon ázsiai, de megvalósításában megfelel a nyugati filmekhez szokott nézőknek is; egyedülálló látványvilág; egy nagyobb és néhány kisebb csavar; beteg jelenetek; lelki terror; a vérfertőzés áporodott lehelete, és az ázsiai népekről alkotott sztereotípiákban való dagonyázás - polip, szexuális perverziók stb.

A cselekményről a csavarok miatt nem árulnék el sokat, de azt azért igen, hogy a film feminista értelmezését „némileg” torzítja, hogy a játékidő jelentős részét „művészfilmes” leszbikus szex tölti ki. A rendező láthatólag kiélte magát.

Művészfilmnek egyértelműen nem nevezném. A megvalósítás, a külsőségek művésziek, de az eredmény szinte teljesen nélkülözi a szimbólumokat és a mélyebb jelentésrétegeket. Lehetne ez egy erős film arról, hogyan torzítja el az egyén identitását a neme és a származása miatt őt érő elnyomás, hogyan kényszerítik a férfiak a vágyukat és „szabadságszeretetüket” a nőkre, hogyan lesz ebből elnyomás, és milyen megküzdési stratégiák adódnak erre – de sajnos ezt az értelmezést teljesen megfojtják a külsőségek és a felszínesség.

 
Engler Attila  2017. 08. 30.

A sok amerikai film között igazi felüdülés ez a film. A képi világa, a zenéje magába szívja a nézőt.

Ha Jeong-Woo
Kim Min-jung
Min-hie Kim
Tae Ri Kim
Ha Jeong-Woo
Ha Jeong-Woo
Tae Ri Kim
Jin-woong Jo
Kim Min-jung
Jin-woong Jo
Min-hie Kim
Min-hie Kim
Ha Jeong-Woo
Jin-woong Jo
Min-hie Kim
Tae Ri Kim
Min-hie Kim
Jin-woong Jo
Tae Ri Kim
Min-hie Kim
Min-hie Kim
Tae Ri Kim
Min-hie Kim
Jin-woong Jo
Min-hie Kim
Ha Jeong-Woo
Min-hie Kim
Min-hie Kim
Min-hie Kim
Tae Ri Kim
Smoking Barrels: A szobalány
Sajnálatos, hogy a felvezetés és a túlságosan nehézkes befejezés csak másodhegedűsként járul hozzá ehhez a kiteljesedéshez, ezzel erősen felemás színvonalú darabbá téve A szobalányt. Viszont az az egy óra, amikor igazán elemében van Park Chan-Wook, utánozhatatlan élmény, és helyet követel filmje számára a figyelemre méltó alkotások között.
8/10
Movieaddicts: Girl Power
A film látványvilága egészen lehengerlő. Minden jelenetnél olyan érzésünk támad, mintha egy műgonddal megkomponált festményt látnánk. De ez egy jellemábrázolásában és történetvezetésben nagyon magas szinten igényes alkotástól szinte természetesnek is vesszük. 9/10
VOX.hu - A szobalány
Fülledten erotikus, pazar módon látványos, okosan csavaros gótikus történet Park Chan-wook műhelyéből. 85/100
 

A film kóreai címe (Ah-ga-ssi) amit úgy lehetne fordítani, hogy "a hölgy"

(BéBé)
 

A film alapját Sarah Waters regénye adja. A könyv Londonban játszódik a 19. században.

(BéBé)


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.