Mark Hamill harmadik alkalommal szerepel Stephen King-filmben a Stephen King: Alvajárók (1992) és a Chuck élete (2024) után.
A Deadline Hollywood 2019. május 21-i cikke arról számolt be, hogy a New Line Cinema zöld utat adott egy filmadaptációnak, amelynek rendezője André Øvredal, forgatókönyvírója pedig James Vanderbilt lesz.
A forgatókönyvíró, JT Mollner arról beszélt, mennyire örült, hogy megőrizhette Stephen King regényének „komoly, izgalmas, ijesztő témáit”. „Nagyon fontos volt számunkra, hogy a barátság történetében megmaradjon a szépség és a szeretet, de a brutalitás, a reménytelenség és a terror is” – mondta. „Nagyon-nagyon hálás vagyok, hogy megőrizhettük a könyv élességét.” Francis Lawrence rendező és Ben Wang színész arról beszéltek, hogy a forgatás megterhelő jellege, amelynek során a színészek kilométereket gyalogoltak egy kanadai autópályán, hogyan hozott létre erős köteléket a stáb tagjai között. „A filmet kronológiai sorrendben forgattuk” - mondta Lawrence. „Így amikor mindenki összegyűlt és először találkozott [a filmben], ti, színészek is először találkoztatok, barátok lettetek, majd együtt mentetek végig ezen az élményen. A fizikai megterhelés, hogy néha napi harmincezer lépést kellett megtenni ezekben a nagyon-nagyon hosszú felvételekben, szerintem köteléket teremtett.”
Ez a négy Stephen King-történet egyike, amelyet 2025-ben filmre adaptáltak. A másik három a A menekülő ember, a A majom és a Chuck élete. A A hosszú menetelés és a Chuck élete eredetileg Richard Bachman álnéven íródott.
Garrett Wareing elmondta, hogy a forgatás alatt hagyománnyá vált, hogy minden pénteken együtt mentek a Dairy Queenbe fagyizni. „A testvériség, amit a képernyőn látsz, az a testvériség, ami köztünk volt a forgatások között. Zenét hallgattunk, kikapcsoltunk.” Az időjárás és a hosszú, szünet nélküli séták miatt „nagyon meleg volt” – emlékszik vissza. „És az a fagyi nagyon jól esett. A hétvégén két napig aludtam, aztán hétfőn újra nekifutottam – vagyis nekivágtam a gyaloglásnak.” „Ez volt a legszórakoztatóbb forgatás, amin valaha részt vettem” – erősítette meg Nyuot, a 21 éves Arthur Baker versenyzőt alakító színész. „Mindannyian fiatalok vagyunk, mindannyian próbáljuk megérteni ezt a dolgot. És még ebben is csak egymásra támaszkodunk.”
„Azt terveztem, hogy szervezek egy összejövetelt, ahová mindenki átjön a hotelbe” – mesélte a People magazinnak a kanadai Winnipegben zajló forgatás első napjairól. De ahogy ő mondta, tájékoztatta: „Cooper nem akar találkozni veled. Fél, hogy meg fog kedvelni téged.” Hoffman vonakodása attól, hogy barátságos legyen a partnere iránt, szerinte „a folyamat” része volt, amellyel felkészült a Hamill karakterével való közös jelenetekre, aki a fiúk halálos játékának szabályait érvényesíti. „Ezt teljes mértékben tiszteletben tartom. Megértettem, ezért lemondtam [a találkozót], és eseti alapon döntöttem.” „Néhányan nyilvánvaló okokból távol akartak maradni” – folytatta Hamill. „Én vagyok a főellenségük, az antagonistájuk.” Mindez megváltozott a forgatás befejezésével, tette hozzá Hamill. „Amint leforgattuk az utolsó jelenetet Cooperrel, ő azonnal átjött a lakókocsimhoz, és órákig beszélgettünk.” „A film jellege miatt egy kicsit távolságot tartottam [Hamilltől] a forgatás alatt” – ismeri el Jonsson, aki Peter McVries-t, az egyik versenyzőt alakítja. „De utána beszéltem vele, és ő olyan vicces, gondoskodó, kedves és tele van történetekkel. Imádom őt.”
Mark Hamill úgy érzi, hogy a Stephen King-adaptációban játszott karaktere messze a legrosszabb karaktere, amit valaha játszott. A San Diego Comic-Conon adott interjúban megosztotta gondolatait a Major szerepéről. „Szadista és mindenféle szörnyűséget művel. Ez teljesen más, mint bármi, amit eddig csináltam, és ez tetszik benne.”
Mark Hamill a Majort egy másik híres gonosztevőhöz, a Batman: A rajzfilmsorozat című sorozat Jokeréhez hasonlította. „A gonosztevőket szórakoztató játszani, mert ők nem tartják magukat gonosztevőknek, csak a munkájukat végzik” – mondta. „Bármikor káoszt teremthetsz, és szinte ugyanolyan kielégítő, ha a közönség utál, mint amikor szeret.”
Mark Hamill elmondta, hogy 2019 körül úgy döntött, visszavonul a színészkedéstől. „Úgy gondoltam, hogy a karrierem ezen szakaszában több időt fogok tölteni fémdetektorral a tengerparton sétálgatva, a kutyákkal játszva a kertben” – mondta Hamill. „Azt mondtam az ügynökömnek: 'Tudod, mit? Már nincs motivációm. Azt hiszem, visszavonulok, és csak szinkronszerepeket fogok vállalni.' Csak az ügynököm és a feleségem utasítottak el.” Mike Flanagan filmrendezőnek köszönheti, hogy újraindította karrierjét, amikor szerepet adott neki a Netflix-sorozatában, a Az Usher-ház bukásaban. „Ez egy szokásos szinkronszerep lett volna, de egy amorális, szociopata ügyvédet játszottam, aki egyszerűen gonosz volt” – mondta. Flanagan ezután Hamillt egy alkoholista könyvelőként és a főszereplő nagyapjaként szerepeltette a Chuck élete című filmben.
Mark Hamill elmondta, hogy amikor Francis Lawrence rendező megkereste őt az őrnagy szerepével kapcsolatban, az azonnal felidézte benne tizenéves éveit Japánban, ahol egy amerikai katonai bázis mellett járt iskolába. „Azt mondtam: »Tudom, ki ez a fickó: saját szememmel láttam«” – mesélte Hamill. „Átsétáltam a parkolón, és láttam, ahogy a tisztek a tűző napon keményen megdolgoztatják ezeket a srácokat, és egyszerűen brutálisak voltak. Ha valaki hányt, akkor kényszerítették, hogy megegye. Szörnyű volt.”
A Lionsgate egy különleges vetítést is szervezett a film megjelenése előtt, ahol a nézőknek 3 mérföld/óra sebességgel kell sétálniuk a teljes film alatt a moziteremben elhelyezett futópadokon, és ha nem mozognak elég gyorsan, kizárják őket a vetítésből.
Francis Lawrencet csak 2023 novemberében kötötték le a projekthez, amelyet George A. Romero, Frank Darabont és André Øvredal korábban már megpróbált adaptálni – sikertelenül.
A regény csak 1979-ben jelent meg, évekkel a Carrie után, amit sokan úgy tartanak számon, mint Stephen King első könyve – csakhogy A hosszú menetelés korábbi. A Carrie előtt már megírta, viszont évekig pihent a fiókban, mire kiadásra került.