Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
84%

THX 1138 (1971)

THX 1138
Filmadatlap
 
28
Szereplők
6
Vélemények
65
Képek
2
Videók

Galéria (65)

Videók (2)

 
BoBamburg   2022. 08. 21.

legújabb vélemény

0

Ez egy experimentális, tudományos fantasztikus film, nem pedig egy, ma futószalagon gyártott akció sci-fi. Aki nem bírja az ilyen stílusú filmeket, lehet jobb, ha bele se kezd. Lassú, fura, de mégis baromi szerethető, látszik, hogy Lucas bele tette szívét-lelkét.

 
Filmbarbár   2021. 02. 05.

a nap véleménye

3
Lázadás a rendszer ellen

Bevallom, kíváncsi voltam, mit tett le George Lucas, mielőtt elkészítette a Star Wars című szenzációhajhász és kommersz űroperettjét. Nos, azt kell mondanom, hogy ez a "régi" Lucas sokkal egyénibb és merészebb volt, mint amivé később vált (nyilván a ... teljes kritika»

 
Timon   2021. 04. 28.

3
Erős kezdet

George Lucas a korai filmes éveit meglehetősen jól kezdte. Ötven évvel a bemutatása után is viszonylag jól megállja a helyét. Bevallom, volt azért benne néhány olyan jelenet, amit szerintem (nagyon) nem kellett volna beletenni. De ezektől eltekintve egész jól bemutatja az ottani világot, a társadalmi berendezkedését, a közérzetet, mindezt nagyon kevés szöveggel. Igaz, hogy nem is igényel túl sokat, viszont az a kevéske párbeszéd jót tesz a film érzelmi irányainak, valamint a film jelentős részében lévő háttérzaj/zene is meghatározó. Tetszik ez a koncepció, és hogy az arckifejezésekkel próbálnak minél többet átadni a nézőknek. A másik erőssége az, hogy a filmben az emberek életét főleg a gépek/androidok határozzák meg. Ez szerintem akár le is írhatja (némi túlzással) a mai világot, ahol egyre többet használják, és nem valószínű hogy mindig könnyű rájönni, és kilábalni a virtuális környezetből, legalábbis korlátozni. A hosszú játékidő nem volt igazán hátrány a filmre nézve, mert így a lehető legközelebb állt a realisztikus tempóhoz, valamint ez nélkülözhetetlen volt a kiegyensúlyozott cselekményhez. 10/8

 
elekm90   2021. 07. 22.

0

Az 1971-es filmhez képest brutálisan jól néz ki George Lucas első egész estés filmje. Nagyon egyedi a képi világa, az orwelli hangulatot idézi ez az egész közeg, amit teremtett. Mindenki folyamatos megfigyelés alatt áll, minden uniformizált, a személ... több»

 
romcul   2019. 07. 13.

0

Igazán kiváló alkotócsapat munkája ez a film, s ez bizony meg is látszik rajta. Minden apró szeglete részletesen kidolgozott; maga a történet lényegében semmi különös, de mégis érdekesen, különlegesen jól van elmesélve, megjelenítve. Nem vagyok nagy sci-fi fan, de ezt örömmel néztem végig.

 
Jeve   2015. 07. 16.

0

Lucas remekül eltalálta a film stílusát. Nagyon tetszettek a kopasz fejek, melyek még inkább kiemelik a robotvilág ridegségét és keménységét. Jó a szereposztás is, s habár nagyon pesszimista a film hangulata, én mégis nagyon szerettem.

A film összbevétele 2 437 000 dollár volt (imdb.com).

 

A megszokottól eltérően a nyitó stáblista lefelé gördül.

(Filmbarbár)
 

A Warnernél elégedetlenek voltak a végeredménnyel, ezért megvágták a filmet, és csökkentették a reklámozási költségeit.

(Filmbarbár)
 

A THX és az android rendőrök közötti üldözéses jelenetet egy telefonközpontban forgatták.

(Filmbarbár)
 

A mű werkfilmjében látható, hogy Maggie McOmie sírva fakad, amikor levágják a haját a szerep kedvéért.

(Filmbarbár)
 

George Lucas eredetileg Japánban szerette volna leforgatni a filmet, de ehhez nem tudtak elegendő pénzt szerezni, ezért a jelenetek nagy részét San Franciscóban és Los Angelesben rögzítették.

(Filmbarbár)