Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
29
Szereplők
10
Vélemények
13
Képek
1
Videók
 
NGN   2020. 05. 24.

legújabb vélemény a nap véleménye

A vuhszia filmek egyik ékköve

Kemény harcot vívott Ang Lee alkotása a 2001-es Oscar-gálán, mert többek között a Gladiátor és a Traffic is vetélytársa volt, és végül tíz jelölésből négyet tudott díjra váltani, köztük a Legjobb idegennyelvű film kategóriában is. Ez a győzelem sok más ázsiai film előtt nyitotta meg a kaput Amerikában, és kerültek az érdeklődés középpontjába (Hős, Repülő Tőrök klánja). A Tigris és sárkány egy igazán érzelmes és már-már művészi mozi, amely egy ötrészes regénysorozat alapján készült a vuhszia műfaj alapjait felhasználva. A történet szerint Li Mu Bai (Chow Yun-fat) egy legendás harcos, aki a vutang stílus kardforgatója, de megannyi csata után a visszavonulás mellett dönt, ezért Yu Shu Lienre (Michelle Yeoh) bízza a kardját, a Zöld Végzetet, hogy vigye el a barátjának Pekingbe. Ám hamarosan egy éjjel lába kél a híres kardnak, és Lien a tolvaj nyomába ered. Megérkezik Li Mu Bai is, aki szembetalálkozik régi ellenségével, Jáde Rókával, aki mesterének haláláért felelős, ezért újból harcba száll, hogy bosszút állhasson. Fontos szerep jut még Zhang Ziyi-nek is, akinek a karaktere a legjobb az egész filmben, hiszen személyiségfejlődése nagyban meghatározza a cselekmények alakulását is. A harci jelenetek nagyon klasszul sikerültek, sőt én inkább művészi harcnak hívnám, amit láthatunk, mert szemet gyönyörködtetőek és szépen simulnak bele a film varázslatos világába. Nekünk, európai nézők... több»

 
Norbert93   2018. 09. 02.

Megvan a története és a mélysége is. Nagyszerű film is lehetne, ha nem repülnének helyből 10 métert meg futnának a falon fél percen keresztül stb. Maga a film remek, de ezek a jelenetek még a 70es években is viccesek lettek volna. Aki nem szereti a repülős kínai filmeket az inkább el se kezdje.


 
Miska bácsi   2018. 08. 13.

Többet vártam tőle. Tisztában voltam vele, hogy drótos harccal lesz tele, de még így sem tudtam felkészülni ezekre a küzdő jelenetekre. Túl sok és túl irreális a repkedés nekem, gyakorlatilag plusz munka volt eltávolítani a huzalokat a képről, nem rontott volna a végeredményen, ha benne hagyják. Mindazonáltal vannak látványos jelenetek is, a bambusz(?)erdő nagyon jól nézett ki. A történet nagyon lapos, nem tudta eléggé lekötni le a figyelmem. Egyszer azért nézhető, ezzel a műfajjal is meg kell ismerkedni. Bár ezután óvatosabb leszek a kínai harcművész filmekkel a jövőben.

 
Attila G.   2019. 06. 21.

Igazából kedves kis "történelmi", kosztümös film - bár lehet, hogy furcsa így körülírni ezt a filmet. S valószínűleg megérdemelte az Oscar-díjat a 2001-es gála "Legjobb idegennyelvű film" kategóriájában. Egyértelmű volt, hogy moziban akarom látni. Viszont nekem egy kicsit csalódás volt - például az általam szinte pont 1 évvel korábban látott A császár és a gyilkoshoz képest. Igazából talán az egyetlen emlékem a filmről, hogy a szereplők háztetőről háztetőre való repkedése közben a mozi nézőterén hatalmas nevetés volt - szerintem nem feltétlenül ok nélkül. Pedig a film készítőinek szerintem nem feltétlenül a nevettetés volt a célja, vagy legalábbis nem így. Hát lehet, hogy megnézném újra. Nem tudom.

 
wooderman   2016. 05. 10.

Először azt hittem ez is egy szokásos tömeg gyártott, kardozos, harcolos film,de szerencsére tartogatott meglepetéseket, így azt kell mondanom érdemes volt végig nézni.Lehet nem lesz a kedvencem, de nem rossz! :)

 
bbozsi   2016. 03. 01.

Lírai képek repítenek egy csodálatosan érdekes, misztikus világba. Kell hozzá hangulat, de ha megvan, remekül működik.

 
anita9215   2016. 05. 08.

Vállalhatóan közepes film lett annak ellenére hogy a mai generáció inkább az amerikai filmeket preferálja. Ez most annyira nem jött be, de katasztrofálisan rossz sem lett így egyszer bőven nézhető kategóriába sikerült beleessen. Nem lehet panasz a karakterformálásokra sem. Közepesnek mindenképp megteszi.

Chow Yun-Fat
Zhang Ziyi
Michelle Yeoh

A film összbevétele 213 525 736 dollár volt (imdb.com).

 

A Metacritic oldalán 93/100 pontot kapott 31 kritika alapján.

(Bogi87)
 

A Rotten Tomatoes oldalán 97%-os értékelést kapott 151 kritika alapján.

(Bogi87)
 

Zhang Ziyi a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb feltörekvő színésznek járó díjára.

(mamiéstöti2)
 

A koreográfus korábban olyan filmekben dolgozott, mint pl. a Mátrix, a Félelem nélkül, vagy a Kill Bill.

(Bogi87)
 

Az amerikai mozifilm történet legnagyobb bevételt produkáló idegen nyelvű filmje.

(Bogi87)
 

A film amerikai bemutatója a Hawaii Nemzetközi Filmfesztiválon volt.

(Bogi87)
 

Valamennyi harc-, és akciójelenet Jüan Ho-ping koreografálásával valósult meg.

(Bogi87)
 

A Vang Tu-lu által írt Daru-Vas Pentalógia 5 részes regénysorozatból a 4. könyv alapján készült el a Tigris és sárkány.

(Bogi87)
 

A film szerepel Steven Jay àltal szerkesztett, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika gyűjteményben.

(Bogi87)
 

A Tigris és sárkány című film 17 millió dollárból jött létre.

(Bogi87)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.