Remélem, senki nem hiszi, hogy egy középiskolai kémiatanár és egy drogfüggő kamasz képesek drogmaffiát létrehozni a mexikói határ közelében abban a térségben, ahol a világ legnagyobb és leggyilkosabb drogkartellei működnek. Aki elhiszi, az simán nézheti magyar népmeséket is főműsoridőben filmek helyett, miközben a reklámszünetekben tologatja a ki csattogó lepkéjét búgócsigázással. Viccet félretéve, nagyon debilnek kell lenni ahhoz, hogy ezt bevegye valaki. Ugyanakkor vicces a dolog, mert egymás után nézve az egyes részeket valahogy tényleg magával ragadja az embert. Én special a Marveleket is szeretem, mégsem hiszek a repkedő gépemberekben és a harag miatt óriásra növekedő zöld szörnyemberekben. A Breaking Bad egy mese infantilis felnőtteknek rengeteg humorral és szarkazmussal. Én 20 részig bírtam, aztán reálisabb filmek után néztem. Értékelés? Meseként jó, amúgy közepes, ha komolyan akarjuk venni. Néhol idegesítő. Három csillagot mondanék mégis a főszereplők miatt. Rajtuk nem múlott. De nagy elvárásokkal ne kezdjen senki neki.
Kövezzetek meg de nekem ez a sorozat nem jött át, pár részig még szimpatizáltam Heisenberggel de aztán egyre jobban laposodtak a cselekmények és a fosos tanárbácsiból lassan gigantikus maffiózó lett, hát nem tudom, lehet csak rossz életszakaszban vágtam bele, de már annyira unalmas ez a klisé. Mindenki hatalmas nagy maffiózóbbácsi akar lenni és milliárdokat pakolgatni miközben minden emberi kivész belőle. Dislike sorry....
A harmadik évadot is megnézve (sok év csúszással viszont lelkesen) úgy döntöttem, hogy írok a Breaking Bad (Totál szívás) című sorozatról is. Az USA rajongott érte 2008-ban, és engem is amerikai barátok vettek rá, hogy megnézzem. Felemás hatást gyakorolt rám: egyik oldalon idegesített a sorozatból áradó infantilizmus és magas gagyiságfaktor, a másikon meg tetszett az egyes részek humorossága, szürrealizmusa. Persze egyelőre csak az első 3 évadról tudok véleményt formálni, később lehet, hogy feljavul. A jelenlegi állás szerint nem sok életszerűséget találtam benne. Nyilván egy rákos kémiatanár és egy kissé fogyatékos kamasz nem tudnak szembeszállni a komplett amerikai droghálózattal, pláne a mexikói drogkartellekkel. De ez gondolom, mindenkinek tiszta, és a készítők is a humor részhez szánták. Ami gázosabb, hogy konkrétan minden jelenet 90%-ban hiteltelen. Ugyanakkor tényleg sok a vicces helyzet, és a karakterek is jók. Bryan Cranston előtt le a kalappal, tényleg színes játékot vezet elő. Azért én ez az egész zöldséget meghagynám az infantilis amerikai társadalomnak. Elsősorban és eleve nekik is készült.
Számomra nem volt annyira különleges, mint ahogy beharangozták. Erőltetett volt a tanár/drog gyáros karakter és a végén az asszony is túlzásokba esett.
Nos nekem pont ahogy a magyar címe is mutatja sajnos, "totál szívás". Kár volt belekezdenem ebbe a sorozatba. Valahogy egyáltalán nem tudta átadni azt az érzést amit kellett volna. Csalódás.
Belekezdtem, mert annyit unszolt a haver, hogy muszáj volt. Ő imádta (mármint a haver), de én nem értettem 20 rész után sem, hogy miért annyira népszerű ez a sorozat. Egy rákos kémiatanárról és egy metfüggő kamaszról szól, akik úgy akarnak meggazdagodni, hogy nagyon tiszta és jó minőségű metet gyártanak. Eleinte saját lakóbuszban kotyvasztanak, majd egy helyi bandavezér profi laborjában. A karakterek elég sablonosak: a kémiatanár sógora egy DEA-ügynök (mi is lenne más), a felesége egy megcsalásra hajlamos, számító nő, a két hapsit segítő ügyvéd pedig egy simlis alak. Hőseink átesnek pár kalandon, míg végül hírnevet vívnak ki maguknak. Azt azért szögezzük le, hogy a hitelesség nem a film erőssége. Bryan Cranston kicsit idegesítően tolja, viszont Aaron Paul pedig a maga 42 kilójával tényleg elmegy drogosnak. Végigszenvedtem kerek 20 részt, de nagyon elég volt ebből ennyi. El kell fogadjuk, hogy vannak az életnek nagy rejtélyei, ilyen a Kennedy-merénylet, A Keresztapa népszerűsége és a Totál szívás (Breaking Bad) sikere. Ennyi.
Hasonló sorozatok
Meghatározó sorozat az életemben. Sok minden történt a szereplőkkel az évadok során, sokat fejlődtek.
Mielőtt bele vágnák egy „in medias res”-szel a drogkereskedelem közepébe, kifejteném két nézőpontomat. A negatív oldala a Breaking Badnek (avagy Totál Szívásnak), hogy a sorozatban megjelenő erőszak, droghasználat és erkölcstelenség elrettentő hatást gyakorolhat néhány nézőre, különösen a fiatalabb korosztályra. Az erőszakos jelenetek és a morális szürkeség, amely jellemzi a karaktereket és az ábrázolt világot, sok nézőt kritizálhat és kellemetlen érzéseket kelthet bennük. Egyesek úgy érvelnek, hogy a sorozat negatív hatással lehet a társadalomra, mivel normalizálja az erőszakot és az erkölcsi szabályok megszegését. Pozitívumok is jellemzik eme remekművet. A sorozat karaktereinek összetettsége és fejlődése kiemelkedő, hiszen a főszereplő, Walter White karaktere kiválóan megjeleníti az emberek általában nehézkes, összetett életpályájának jellemzőit. Az ábrázolt világ a drogkereskedelemben való részvételt és a konfliktusok jelentőségét bemutatja, és sokat taníthat a nézőknek az emberi természet és a társadalom működéséről. Összességében a Breaking Bad egy remekül megírt és előadott sorozat, amelynek jelentős hatása van a modern televíziós kultúrára, és rengeteg olyan értékes tanulságot nyújt a nézőknek, amelyek inspirálóak lehetnek az életükben.
Az első évad még tetszett, érdekes volt, de utána eléggé leült a történet. Vannak olyan részek, amelyekben semmi az ég világon nem történik, a cselekményt nem viszik előre. Elég népszerű sorozat, de számomra eléggé unalmas.
Kedveltem jó sorozat volt. Egy dolgot nem tudtam csak összerakni magamban. Minek kellett a fiú karaktere? Olyan semmilyen volt végig, hogy borzalom.
Csak most kerítettem sort erre a lassan már 20 éve népszerű sorozatra, melynek 62 részét 7 rendező készítette el, és két főszereplő játssza végig: Bryan Cranston és Aaron Paul. Elég vegyes érzésekkel zártam az egészet, de az a tény, hogy végignéztem mind az 5 évadot és 62 fejezetet, jó jel, és inkább pozitív irányba billenti a mérleget nálam. Azt vettem észre, hogy a sorozat színvonala sajnos folyamatosan esik: az első két évad erős 4 csillagos, sőt helyenként eléri a 4,5 csillagot is, aztán viszont lassú hanyatlás kezdődik, és a végére már csak 2 csillagnál jár a dolog. A mélypont a legyes rész, melyben 60 percen keresztül azt nézzük, ahogyan egy legyet kergetnek a főszereplők. A hihetőség sajnos végig nagyon alacsony, egy vidéki kémiatanár és egy bukdácsolással gimit végző narkós fiatal aligha tudnának a valóságban a mexikói drogkartellekkel versenyezni, már a legelső laborjuknál szitává lőnék őket. Ugyanakkor az ember részről részre haladva elmerül a sztoriban, és mindig érdekli, mi lesz a következőben.