2019.12.15 11:54 Petrus Rosidus Maximus Olvasottság: 605x
2

A Jumanji következő szintje némi visszaesés

Óriási örömmel és jelentős várakozással ültem be a moziba megnézni a Jumanji legújabb, 2019-es részét, melynek eredeti címe: „Jumanji: The Next Level” (Jumanj: A következő szint). Az öröm és a várakozás is az előző, 2017-es epizód miatt alakult ki bennem, mert abban rengeteg humort, kalandot és eredetiséget kaptam két évvel ezelőtt.

Jake Kasdan 2017-ben átalakította és a modern időkre szabta ugyanis Joe Johnston 1995-ös Jumanji-világát, hiszen nem társasjátékba, hanem egy számítógépes programba helyezte a cselekményét (mely így értelmezhetőbb lett a „Z” generáció tagja számára). A két évvel ezelőtti fejezet Dwayne Johnson, Kevin Hart és Jack Black nagy „pillanata” volt, melyhez a gyönyörű és elképesztően szexi Karen Gillant is képbe hozták (végtelenül hosszú lábaival és vörös hajzuhatagával; hatott rám a csaj, nem tehetek róla.) Egyébként meg mindenki a legjobbját hozta, egyszerűen működött az egész, látszott, hogy a csapat élvezi azt, amit csinál.

A Jumanji következő szintje némi visszaesés

Azon például, ahogy Jack Black alakított a nőt, kizárt volt nem nevetni, és Kevin Hart is óriási volt az „összement” sportoló karakterében, nem beszélve a Szikláról. Dwayne Johnson ideálisnak bizonyult a szerepre: vicces oldalát mutatta meg (mint már annyiszor), melyhez a tőle szintén megszokott akciógazdagság társult.

Aztán jött 2019, az új epizód, szintén Jake Kasdan rendezésében. A bravúrt azonban sajnos nem sikerült megismételni: ezúttal összekutyulták a szerepeket, senki nem azt az avatárt hozza, aki az előző részben volt. (Ennyi még spoiler nélkül is elárulható.) Az új epizódban a poénok valahogy kevéssé ülnek, minimális a spontaneitás, és a kalandok is kicsit erőltetettek. Ha a konkrét alakításokat nézzük: Karen Gillan most sem okoz csalódást, viszont Kevin Hartot mintha takarékra kapcsolták volna. (Sehol a korábbi sziporkázás.) Dwayne Johnson is kevesebb humorral játszik, de nála a fő ok az, hogy az összekevert avatár helyzet miatt kényszerpályán mozog, és láthatóan nem neki való az új felállás. Ezt valószínűleg Kasdan is észlelhette, mert a film végére helyreállította a szereposztást (ami jót tett az egésznek). A legnagyobb vesztes azonban (a nézőkön túl) Jack Black, aki ezúttal nem nőt alakít, így a humorfaktora rögtön megfeleződik. Pozitívum viszont a két öreg, Danny De Vito és Danny Glover szerepeltetése, akik bár nagyon rövid játékidőt kapnak, feldobják a film első 20-25 percét.

Számomra ugyancsak pozitívumnak számítanak a helyszínek, a csodálatos tájképek, a havas hegyek és az egész film fényképezése (úgy, ahogy van), amiért maximális elismerést érdemel a magyar származású operatőr, Pados Gyula. Ha még egy elismerést érdemlő részletet kellene kiemelnem, akkor talán a sztori zárását és a zenét említeném, mindkettő emlékezetes. Összességében azt mondanám: ha a 2017-es rész 85% -ot kapott (én ennyit adtam rá), akkor az új rész talán 70-75% -ot ér sajnos. Így is jó persze, de nem kiemelkedő. Egy mozijegyet mindenképpen megér, mert a látvány most is nagyon élvezetes, és a csapat is ugyanaz (ezen legalább nem változtattak).

akció | fantasy | kaland | vígjáték

A régi csapat ismét a játékban találja magát; ezúttal szintet léptek, és egy ismeretlen pályán, új helyszínen kell leküzdeniük az akadályokat. Spencert beszippantja a... több»

2