2023.08.23 16:44 Harper Olvasottság: 171x
1

Jó sztori, mégjobb rendezés és nagy alakítások

A Holtodiglan című krimi-thriller a 2014-es esztendő legjobbja volt annak idején a mozikban. Kapott is Oscar- és Golden Globe-jelöléseket (nem is keveset), de a 2015-ös Oscar-gálán sajnos a Birdman című rettenet tarolt. Az Amerikai Filmakadémia szokás szerint ezúttal sem volt képes felismerni, hogy mi az érték és mi a minőség. Pedig ebben a filmben aztán akad mindkettőből: minőségi sztori, minőségi rendezés korunk egyik legjobb direktorától, David Finchertől és értékes alakítások több szereplőtől is.

Amikor időnként rám tör a válásom miatti rossz hangulat (és most éppen ez volt az évfordulónkon), mindig megnézem ezt a filmet, mert a sztoriban szereplő Amy Dunne karaktere (Rosamund Pike) egy az egyben a volt feleségemmel azonos. A film megtekintése közben mindig megvigasztalódom azzal, hogy jobban jártam a válással. Szinte minden szempontból hasonló ugyanis a két nő: ugyanolyan bosszúállóak, mindenre képesek, sőt gátlástalanok és kicsinyesek, hazugok, illetve megjátszósak. Az egyetlen jelentős különbség köztük, hogy míg a filmbeli feleség nem mást akar, mint a férje, Nick Dunn (Ben Affleck) halálát, addig az én volt párom nem jutott el idáig.

Jó sztori, mégjobb rendezés és nagy alakítások

Szerencsére. A válásunk megelőzte ebben. A Holtodiglan zseniális munka, David Fincher egyik legjobb rendezése. Mondjuk az igaz, hogy egy kitűnő regényből dolgozhatott: Gillian Flynn 2012-es Gone Girl című nagy sikerű könyvéből. De a rendezés akkor is fantasztikus, mint ahogyan az egyes alakítások is. Első helyen Ben Affleck említhető, aki szerintem itt a legjobb egész pályafutását tekintve. Aztán pedig Rosamund Pike is hihetetlent nyújt olyan módon megformálva a bosszúszomjas feleséget, hogy attól mindenkit kiráz a hideg. Egy hideg és számító nőt alakít, aki 5 évnyi házasság után rájön arra, hogy a férje megcsalja, és iszonyú bosszút tervez. Eljátssza saját halálát, hogy aztán férjét a Missouri állam törvényei értelmében kivégezzék emberölésért. Noha nincs holttest, de így is összejöhet a dolog, ha elegendő terhelő bizonyíték kerül elő. Márpedig ezekről gondoskodik: lesznek vérnyomok a konyhában, az eltűnésének részleteit is kidolgozza, szerez terhelő tanúkat, és egy naplót is megír, amiben ügyesen rögzíti, hogy fél a férjétől. Pedig az egészből semmi nem igaz, csak annyi, hogy Nick valóban megcsalja őt. A rendezés eleinte csak a férj helyzetét mutatja meg, a feleség váratlan eltűnése utáni első napokban csak őt látjuk. Aztán jön a fordulat: ugyanezeket a napokat megismerjük Amy szemszögéből is. Látjuk fájdalmát, ahogyan megtudja megcsalták, majd azt is, ahogyan részletesen kidolgozza bosszú tervét, és nekilát a megvalósításának. A film külön érdekessége, hogy közben az amerikai média reakcióját is látjuk végig, azt a személytelen és túlzó média hype-ot, ami az egész ügyet övezi, és ami annyira jellemzi az amerikai kultúrát. A film utolsó szakaszában újabb fordulatokat kapunk, melyekről semmit nem akarok elárulni, de megkoronázzák a film egyébként is tekervényes alaptörténetét. Ez a film izgalmas, fordulatos, remek alakításokban gazdag és nagyon jól megrendezett, melyek miatt többször megnézve is igazi élmény. Értékelésem: 100%.

88 Holtodiglan  (2014)

dráma | misztikus | thriller

Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) látszólag boldog házasságban élnek, gazdagok és sikeresek. Épp az ötödik házassági évfordulójukra készülnek, amikor Amynek nyoma... több»

1