A ma 70 éves Liam Neeson 7 legjobb filmje

Ma ünnepli 70. születésnapját az utánozhatatlan Liam Neeson, melynek kapcsán röviden áttekintettük a pályafutását, és listára rendeztük a 7 legjobb filmjét.

Liam Neeson 1952. június 7-én született Észak-Írországban. Három lánytestvére van, Elizabeth, Bernadette és Rosaline. Kilenc éves korában kezdett el boxolni, a középiskola végéig aktívan küzdősportolt. Az érettségi után a Belfasti Queen's Egyetem hallgatója lett, ahol fizikát és számítógép-tudományt tanult, azonban hamar otthagyta az iskolát.

Ezt követően targoncakezelő volt a Guiness sörgyárban, de dolgozott kamionsofőrként is. Két évig tanárképzőben tanult, majd hazatért szülővárosába.
Mivel fiatal kora óta érdekelte a színészet, 1976-ban belépett a Lyric Player's Theaterbe, 1978-ban pedig csatlakozott az ír nemzeti színház, az Abbey Theater társulatához,  ahol sikeres színpadi karriert futott be.
Első jelentős filmszerepét az 1981-es Excalibur - Vér és mágiaban kapta. Színészi kvalitásaira hamar felfigyelt a szakma, és a '80-as években olyan filmekben szerepelt, mint a Lamb (1986) vagy Clint Eastwood nevével fémjelzett Holtbiztos tipp (1988).

Karrierjében az áttörést az 1990-es Darkman hozta meg számára, mely egyúttal belépőt is jelentett Hollywood filmcsillagai közé. 1993-ban főszerepet kapott a Steven Spielberg 7 Oscar-díjas remekművében, a Schindler listája című produkcióban.
1999-ben ismét egy sztárrendezővel, George Lucasszal dolgozott a Star Wars I. rész - Baljós árnyak forgatásán, melyben Qui-Gon Jinnt alakította.

Karrierje az ezredforduló után is töretlen maradt, és olyan sikerfilmekben láthattuk, mint a Christopher Nolan rendezésében bemutatott Batman: Kezdődik! (2005), a Mennyei királyság (2005), az Elrabolva (2008), valamint annak folytatásai, továbbá a Non-stop (2014) vagy a Hogyan rohanj a veszTEDbe (2014). A 2010-es évek második felében sorra szállította az akciófilmeket (hogy csak néhányat említsünk: Éjszakai hajsza - 2015, The Commuter: Nincs kiszállás - 2018, Sötét múlt - 2022), de nem maradtak el a komolyabb hangvételű filmjei sem, köztük Martin Scorsese filmje, a Némaság (2016) vagy a Coen-filvérek produkciója, a Buster Scruggs balladája (2018).

Íme, Liam Neeson 10 kihagyhatatlan filmje, amit legalább egyszer látni kell!

#7

79 Fehér pokol  (2011)

(42) (8)

akció | dráma | kaland | thriller

TV-ben (Mozi+, csütörtök 01:33)

Az alaszkai hegyekben lezuhan egy repülőgép fedélzetén egy olajfinomító dolgozóival. A nyolc túlélőnek nem csak a dermesztő hideggel, de egy farkasfalkával is szembe kell néznie. több»

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy ez csak egy 'Neeson kontra sarkvidéki farkasok'-akciófilm, a felszín alatt sokkal több rejtőzik, egész pontosan egy elgondolkodtató történet a halálról és az élet múlandóságáról.
#6

81 Némaság  (2016)

(24) (14)

dráma | kaland | történelmi

A 17. század derekán két portugál szerzetes érkezik a távoli és titokzatos Japánba, hogy Isten igéjét terjesszék a helyi lakosság között és megtalálják mentorukat,... több»

A Némasác a 17. századi jezsuita papok (Andrew Garfield és Adam Driver alakításában) igaz történetén alapul, akik Japánba indulnak, hogy megmentsék mentorukat (Neeson). A New York bandái után ez volt Neeson második közös filmje Scorsese-szel, és bár egyikük karrierjében sem ez aratta a legnagyobb sikert, mégis itt a helye a listán Neeson pazar alakítása miatt.
#5

83 Szólít a szörny  (2017)

(37) (8)

animáció | dráma | fantasy

J.A. Bayona ismét egy megindító és látványos filmet készített ezúttal Patrick Ness világsikerű regénye alapján, melyben egy fiatal fiú egy varázslatos szörny segítségével... több»

A filmet Neeson kölcsönzi faszörny hangját. Az allegorikus történetek, a gyermekkori fantáziák és az felnövés meséjében Neeson kétségkívül egyik legjobb alakítását nyújtja.
#4

86 Batman: Kezdődik!  (2005)

(78) (61)

akció | kaland

Netflix

Bruce Wayne (Christian Bale) szüleit a gyermek szeme láttára ölik meg. A fiatal, árva milliomos önszántából elhagyja Gothemet, hogy megismerje a bűnözők világát. Közben... több»

Christopher Nolan Sötét lovag-trilógiájának első filmje új, a korábbiaknál sötétebb irányt mutatott a szuperhősök műfajában, amelyet a következő években a hozzá hasonló filmek is megpróbáltak utánozni. Neeson egészen kiválóan keltette életre a DC képregényekből ismert népszerű gonosztevőt, Ra's al Ghult.
#3

87 Elrabolva  (2008)

(157) (12)

akció | thriller

Bryan Mills, a titkosszolgálat egyik legjobb ügynöke már visszavonult, mert a lánya, Kim közelében akart lenni, aki anyjával és tehetős mostohaapjávan Kaliforniában él. Kim... több»

Neeson egy különleges képességekkel rendelkező férfit alakít, aki, miután elrabolják a lányát, egyszemélyes akcióba kezd, hogy megmentse őt. Ez az a film, ami (újra) felhelyezte Neesont az akciósztárok térképére.
#2

87 Igazából szerelem  (2003)

(101) (32)

dráma | romantikus | szatíra | vígjáték

A szerelmet senki sem kerülheti el. Jelen van a gazdagok és szegények, a fiatalok és az idősek, a szinglik és a házasok életében is. A történet helyszínét London városa adja,... több»

A filmben Neeson egy özvegyet, Danielt alakítja, aki megpróbálja feldolgozni szeretett felesége elvesztését, miközben mostohafiát, Samet kell felnevelnie. Miközben segít kisfiának átvészelni saját gyászát, kiderül, hogy fia szerelmes az egyik iskolatársába, Joannába. Egy igazán megható film Neeson remek alakításával.
#1

92 Schindler listája  (1993)

(115) (21)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime

Oskar Schindler (Liam Neeson) a második világháború során a németek által megszállt Lengyelországba kerül, ahol jó kapcsolatai és ügyeskedése révén megszerez egy gyárat.... több»

Steven Spielberg vitathatatlanul legjobb filmje, az Oskar Schindler igaz története alapján készült Schindler listája tette Neesont valódi sztárrá. A film bemutatja Schindler gyárának létrehozását, amelyben zsidó munkásokat foglalkoztatott, hogy elkerülje a koncentrációs táborokba való elszállításukat, Schindler szoros kapcsolatát a nácikkal, és azt, hogy miként akadályozta meg, hogy a zsidókat Brünnlitz városából Auschwitzba szállítsák.