Minden idők 35 legabszurdabb filmcíme mellett nem lehet szó nélkül elmenni

Mindig is voltak idétlen, nyakatekert vagy épp teljesen vállalhatatlan filmcímek.

Ezekből válogattunk össze egy nagy adaggal. Némelyiket megmentette a magyarítás, volt, amelyik esetében a forgalmazó meg sem próbálkozott azzal, hogy magyar címet adjon.

Igazi gyöngyszemek és vinnyogva röhögős agyatlanságok tárháza 35 pontban.

#35

36 Út a világ végére  (2006)

(2) (1)

dráma | krimi | thriller

A családos Grant csak egy kis lazulásra vágyott Las Vegasban, ahol megismerte Marissat. Rövidesen azonban irtó nagy bajba keveredik, miután Marissa féltékeny és erőszakos expasija... több»

Zyzzyx Road (2006) Huh? Hogy mondják egyáltalán, hogy Zyzzyx Road. Egyszerűen katasztrofális cím minden szempontból. Magyarul jobb lett.
#34

dráma | road movie | vígjáték

A helyi pucckirálynő-választás győztesei (Patrick Swayze és Wesley Snipes) Hollywoodba repülhetnek a döntőre. Ám ők repülés helyett az országutat választják, és a harmadik... több»

Wong Foo-nak, köszönök mindent! Julie Newmar (1995) - A bájos To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar egy, az ikonikus, Julie Newmar színésznő által dedikált fényképére utal, amelyet a drag queenek magukkal visznek ebben a road movie vígjátékban.
#33

akció | dráma | kísérleti film | krimi | thriller

Egy fekete férfi prostituált megmenti egy nő életét egy csapat rasszista rendőrtől, majd menekülnie kell, s a gettóban talál menedékre, ahol útját különös "pokoli arcok"... több»

Sweet Sweetback's Baadasssssss Song (1971) A néhai Melvin Van Peebles Sweet Sweet Sweetback's Baadassasssss Song című filmjének címében van valami nagyon menő, de a "badass" szó végén lévő plusz három betű az, ami lehetővé teszi a listán való elhelyezését. Annyira idétlen a cím, hogy meg sem kísérelték a magyarítását. Kb így hangzana: Édes, édeshátú, kőőőőkeménnnny dal...
#32

akció | családi | romantikus | vígjáték

A mama, Tutti Bomowski New Jerseyben lakik. Egy imádnivalóan energikus nőszemély, aki tudja, hogy mi a legjobb egy gyereknek, az egyetlen szem fiacskájának. A fiú, Joe Bomowski Los... több»

Stop! Or My Mom Will Shoot (1992) A buddy cop film címe a legkisebb probléma; Sylvester Stallone még azt is mondta, hogy ez az a film, amelyben már megbánta, hogy szerepelt.
#31

58 Kígyók a fedélzeten  (2006)

(12) (10)

akció | krimi | thriller

Sean (Nathan Phillips) épp Hawaii kirándulását tölti, amikor terepbiciklizés közben egy brutális gyilkosság szemtanúja lesz. Végignézni, amint Eddie Kim () kivégzi Los Angeles... több»

Kígyók a repülőn (2006) - A Snakes on a Plane a nevetségességre épül, és ezt a címe már előre jelzi is. Viszont, ki tudja miért, de Samuel L. Jackson is játszik benne. Kalandra fel motherf*ckers!
#30

akció | fantasy | horror | kaland | sci-fi | thriller | vígjáték

Csaknem az egész Egyesült Államok romokban hever. Most a világ többi részének lakói sem lehetnek biztonságban. Fin és családja felkerekedik, hogy megelőzzék a katasztrófát. több»

Sharknado 5: Globális rajzás (2017). Az összes Sharknado-filmnek nevetséges címe van, de az ötödik rész alcíme - Global Swarming - elnyeri a legjobbnak járó trófeát.
#29

vígjáték

Blake egy önző milliárdos. Mikulás napján gyors hajtásért üldözőbe veszik a rendőrök. Ő épp Mikulás ruhában van, és egy szerencsétlen baleset folytán elveszíti... több»

Izmos Télapó (1996) - Santa with Muscles. Az igazi Jordan Belfort (akit Leonardo DiCaprio alakít A Wall Street farkasa című filmben) volt a Santa with Muscles producere, melyben Hulk Hogan a főszereplő - kitaláltad - egy izmos Télapó... #error404
#28
Quackser Fortune-nak van egy unokatestvére Bronxban (1970) - lenne a cím tükörfordításban. Az ír-amerikai vígjáték főszereplője Gene Wilder, aki a címszereplő Quackser Fortune-t alakítja, egy szegény ír trágyagyűjtőt, aki beleszeret egy amerikai cserediákba (Margot Kidder), miután az majdnem elgázolja. A cselekmény nem von le semmit abból a tényből, hogy Quacker Fortune talán a történelem legrosszabb nevű filmszereplője.
Az állítólagos texasi pompomlány-gyilkos anyuka pozitívan igaz kalandjai (1993) azaz eredetiben: The Positively True Adventures of the Alleged Texas Cheerleader-Murdering Mom igaz történeten alapul, Wanda Holloway igaz történetén, aki megpróbálta megölni lánya egyik osztálytársát (és a lány anyját), hogy saját lánya középiskolai pompomlány karrierjét előmozdítsa. Legalább az eredeti cím pontos.
#26

65 A válás  (1954)

romantikus | vígjáték

Miközben új társat keresnek, egy elvált férj és feleség folyton egymásba botlanak a városban. több»

Phffft! (1954) A Phffft! elnevezés valószínűleg kizárja, hogy a barátaiddal egy vacsorapartin megvitassátok ezt a filmet. A magyar cím (A válás) talán segített kicsit a forgalmazóknak annak idején...
#25

80 A Dumbo hadművelet  (1995)

(2) (1)

akció | családi | dráma | háborús | kaland | vígjáték

Disney+

A Dumbo hadművelet című kalandfilm megtörtént esemény alapján készült. Központi történetében két katona próbál meg felkutatni egy elefántot, hogy a dzsungelen keresztül... több»

Dumbo Drop hadművelet (1995) - Operation Dumbo Drop. A Dumbo Drop hadművelethez, azaz a hülye címhez képest a film pontosan azt teszi, amit a leírás ígér. És ez végeredményben nem is olyan szörnyű.
#24

66 Polipka  (1983)

(5) (26)

akció | kaland | thriller

HBO Max

Egy ritka antik műtárgy, amely a Romanov cári család tulajdonában van, eltűnik Moszkvából. A titkosszolgálat ügynöke megkaparintja, de az üldözői halálosan megsebesítik.... több»

Octopussy (1983) - Mert ezen a listán mindenképpen szerepelnie kell egy Bond-filmnek. A 007-es sorozatban már régóta vannak furcsa filmcímek - de legyünk őszinték, a legnevetségesebb mind közül a Polipussy. ('pussy' szleng a 'p*ncira'). Hát...ez nem valami Bondos cím, nem igaz...?
#23

thriller

Laurel (Tori Spelling) boldogan mutatja be édesanyjának új barátját. A fiú tökéletesnek tűnik: az orvosi egyetemre jár, csinos, figyelmes, jól nevelt. De egy kis baj azért mégis... több»

Anya, aludhatok a veszéllyel? (1996) - A Mother, May I Sleep with Danger? eredetileg a mozikba került volna, de nehezen találta meg a forgalmazást, és helyette az amerikai NBC csatornán mutatták be. Valószínűleg a címe is hozzájárult ehhez.
#22

akció | fantasy | horror | szatíra | vígjáték

Két srác, Jimmy és Fletch egy kisvárosban tölti szabadságát - Jimmy, miután sok-sok együtt töltött év után kidobja barátnője, extrém kikapcsolódásra vágyik. A város... több»

Leszbikus vámpírgyilkosok (2009) Lesbian Vampire Killers - Mielőtt James Corden az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb talkshow-műsorvezetője lett volna, a Leszbikus vámpírgyilkosok című filmben szerepelt Gavin & Stacey-társa, Mathew Horne oldalán. A film pont olyan rossz, mint ahogyan a címe sugallja.
#21

73 Zűrös kölykök  (2006)

(1)

dráma | krimi | romantikus

Ez a nap is úgy indul a nyugat-londoni Trife, Jay és Moony számára a suliban, mint a többi: bunyó az osztályteremben, szex a pályán, drogozás az udvaron. De amikor egy társai... több»

Gyermekkor (2006) Kidulthood - A Felnőttkor (Adulthood) filmcímként való használatának azért van értelme, mert ez egy valódi szó. A Kidulthood viszont csak egy nagyon rossz szójáték.
#20

horror

Jerry egy karneválon beleszeret egy táncoslányba, nem is sejtve, hogy a lány nővére pont az a jósnő, akin korábban gúnyolódott. A jósnő bosszút esküszik és zombivá... több»

A hihetetlenül furcsa lények, akik abbahagyták az életet és zombikká váltak!!? (1964) - A The Incredibly Strange Creatures Who Stopped Living and Became Mixed-Up Zombies!!!? című filmet a valaha készült egyik legrosszabb filmként tartják számon, és őszintén szólva a dupla felkiáltójellel és egyetlen kérdőjellel ellátott cím sem segít az ügyön.
#19

28 A dögös és a dög  (2008)

(3) (3)

romantikus | vígjáték

Nate hatéves kora óta reménytelenül szerelmes Cristabelbe. A szerelmi vallomását azonban keresztülhúzta, hogy a családjával másik városba költöztek. Az évek múlásával Nate... több»

The Hottie & The Nottie (2008) - Bár vicces kimondani, a The Hottie & the Nottie egy kőkemény baki, amin az is segít, hogy a címet már jóval a film megjelenése előtt ki kellett volna dobni. Magyarra lefordíthatatlan szójáték a cím második fele. Talán nem is baj...
#18

62 Félholt  (2002)

(2)

akció | krimi | thriller

Netflix

Az Új Alcatraz nevű börtönből nem lehet megszökni. De a szupermodern biztonsági berendezést nem készítették fel arra, hogy azt is megakadályozza, ha valaki be szeretne jutni a... több»

Half Past Dead (2002) - A filmrajongók általában az ajtónál megnézhetik az agyukat (hogy megvan-e még), mielőtt Steven Seagal bármelyik akciófilmjére beülnének, de a Half Past Dead esetében már a cím értelmezéséhez is szükség van rá. A film, nem meglepő módon, bukás volt.
#17

akció | thriller

Disney+

Amikor John McClane megtudja, hogy fia, Jack bajba keveredett Moszkvában, azonnal a segítségére siet. A dolgok hamar elfajulnak az orosz fővárosban, apa és fia pedig vállvetve száll... több»

A Good Day to Die Hard (2013) Az Egy jó nap a kemény halálra címben nincs semmi okos. Sőt, minél többet nézzük, annál kevesebb értelme van. A magyarítás azért egész jól sikerült.
#16
A szellem a láthatatlan bikiniben (1966) Ez az American International Pictures hetedik és egyben utolsó tengerparti partifilmje, amely 1966-ban került a mozikba, és amelyben - többek között - egy medencébe illő kísértetházat láthatunk. A címe épp olyan idétlen mindkét nyelven.
#15

64 Eszement Freddy  (2001)

(4) (1)

szatíra | vígjáték

Az amerikai új komikusnemzedék csúcsa... vagy alja? Gord Brody (Tom Green) közel a harminchoz rajzfilmesnek készül, és hollywoodi karrierről álmodik. El is megy kisvárosából, de... több»

Freddy Got Fingered (2001), azaz Freddy megujjazták - Tom Green minden bizonnyal felháborodást akart kiváltani azzal, hogy az MTV-n futó Freddy Got Fingered című vígjátékát Freddy Got Fingerednek nevezte el, ami a film egy apró cselekménypontjára vonatkozik. Maga a film valahogy még az eredeti címénél is zavarbaejtőbb.
#14

horror | sci-fi | thriller

TV-ben (Filmbox, csütörtök 01:33)

A jövőben egy új játék hódít. Az emberek be tudnak csatlakozni egy virtuális valóságba, ami éppen annyira élethűnek hat, mint a való élet. A játék célja egyszerű: meg kell... több»

eXistenZ (1999) - Inkább az eXistenZ stilizálása, mint maga a cím az, ami miatt a szemek elkerekednek, amikor ezt az alulértékelt David Cronenberg-filmet említik.
#13

dráma | vígjáték

HBO Max

Amikor egy angol térképésznek azt kell közölnie egy walesi faluval, hogy a hegyük csak egy domb, a sértett közösség elindul, hogy ezt megváltoztassa. több»

Az angol, aki dombra ment fel, de hegyről jött le(1995) A The Englishman who Went up a Hill But Came Down a Mountain című film sosem fog a kasszáknál tündökölni, és hát ki tudja...talán épp a címe a ludas ebben.
A világvége a megszokott ágyunkban egy esős éjszakán (1978) (The End of the World in Our Usual Bed in a Night Full of Rain) - Lina Wertmüller filmjének címe olaszul szó szerint így hangzik: A világvége a szokásos ágyunkban egy esős éjszakában. A magyar cím végül kicsit jobb lett.
Ne aggódj, kitalálunk egy címet - így fordíthatnánk a Don't Worry, We'll Think of a Title-t, ami egy paródiához méltó cím, de sajnos nem olyan vicces, mint amilyennek minden érintett nyilvánvalóan gondolta.
#10

krimi | szatíra | vígjáték

A Los Angeles-i néger gettó vidám oldala. - A "Ne légy barom!" nem más, mint az úgynevezett afro-amerikai filmek fergeteges paródiája. A forgatókönyvíró-rendező Wayans fivérek... több»

Magyarul így hangzana az erdetei cím (Don’t Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in the Hood): Ne légy veszélyt jelentő a South Centralra, miközben a kapucniban iszogatod az üdítődet (1996)...Egy Wayans testvérek által írt paródiának elég vad címre van szüksége, és szerencsére találtak is egyet a Ne légy fenyegetés South Centralnak, miközben a Juice-t iszogatod a csuklyában című filmben... Mondjuk, tőlük nem is számítottunk másra, LOL.
#9

politikai | szatíra | vígjáték

Egy amerikai légitámaszpont őrült tábornoka bombázókat indít a Szovjetunió ellen, mert meggyőződése, hogy a kommunisták az USA elpusztítását tervezik. Miután az amerikai... több»

Dr. Strangelove vagy: Strangelove: Hogyan tanultam meg abbahagyni az aggódást és szeretni a bombát (1964) - eredetiben: Dr Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. Csak azért, mert Stanley Kubrick Dr. Strangelove című filmje szeretett klasszikus, még nem jelenti azt, hogy a film alcíme: Vagy: Hogyan tanultam meg abbahagyni az aggódást és szeretni a bombát nem nevetséges.
#8

70 Vagány nők klubja  (2002)

(3) (1)

dráma

Sidda Walker (Sandra Bullock) sikeres drámaírónő a Broadway-n. Egy interjú során boldogtalan gyermekkoráról mesél. Édesanyja (Ellen Burstyn) felháborodottan olvassa a sorokat... több»

A Ya-Ya Nővérek isteni titkai (2002) lenne a film címe, ami eredetiben így hangzik:The Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood. A vígjáték-dráma ugyan Rebecca Wells azonos című regényén alapul, de a címe továbbra is zavaró szájbarágás.
#7

horror

A démoni szellem által megszállt ágy élve fogyasztja el használóit.

Halálos ágy: Az ágy, ami eszik (1977) - Ahogy az várható volt, a Death Bed: The Bed That Eats egy szürrealista horrorfilm egy ágyról, amely felfalja a benne alvó embereket. Pontot kap a viccesen közvetlen címért.
#6

76 Elrabolva  (2005)

(1)

dráma | vígjáték

A sötét komédia egy nyugalmasnak tűnő amerikai elővárosban játszódik, ahol egy szép napon Dean megtalálja barátja, Troy holttestét. Szüleinek nem szól, mert pontosan tudja,... több»

The Chumscrubber (2005), magyarul Elrabolva (bár erről ma már inkább Liam Neeson akció sorozata jut eszünkbe). A film címe egy The Chumscrubber nevű videojáték-karakterre utal, akinek élményei tükrözik a film főszereplőjének élményeit. Szép ötlet - szörnyű cím.
Nagyjából így hangzana a cím magyarul tükörfordításban: Vajon Heironymus Merkin valaha is elfelejtheti Mercu Humpprét és megtalálhatja az igazi boldogságot? (1969) - Igen, létezik egy valódi brit zenés film, amelynek ez a címe... Képzeld el, hogy erre kérsz jegyet a jegypénztárnál.
#4

dráma | fantasy | horror | misztikus | thriller

Amikor három diák beköltözik egy hangulatos, ódon házba nem messze az egyetemüktől, nem is sejtik, milyen hátborzongató titkokkal kell szembenézniük. Először furcsa... több»

A Bye Bye Man (2017) - Ennek a pszichológiai horrorfilmnek az eseményei lehetnének nyugtalanítóak, de a gyilkos képzeletbeli bűntársának beceneve - A Bye Bye Man - rögtön kevésbé ijesztővé teszi az egészet.
#3

road movie | szatíra | vígjáték

Disney+

Borat Sagdiyev újságíró a kazah televízió sztárja. Az öntelt, tudatlan, tolakodó férfi a kazah Tájékoztatási Minisztérium megbízásából az Amerikai Egyesült Államokba... több»

Eredeti címe, kb így hangzana: Borat: Kulturális tanulságok Amerikából a dicsőséges kazah nemzet javára (2006). Sacha Baron Cohen Borat-filmjének emlékezetesen szörnyű címet kellett adni, és a Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan tökéletesen megfelel ennek az elvárásnak(akárcsak a 2020-as folytatás, a Borat Subsequent Moviefilm).
#2

horror | kaland | musical | sci-fi | szatíra | vígjáték

Egy városban elszabadulnak a mutáns paradicsomok, melyek senkit nem kímélnek. több»

A gyilkos paradicsomok támadása (1978) - Attack of the Killer Tomatoes. Ez a B-filmek paródiája megfelelően nevetséges címmel rendelkezik. Akár hiszed, akár nem, a film akkora sikert aratott, hogy három folytatás is született belőle.
#1

dráma | szatíra | vígjáték

HBO Max

Riggan Thomson (Michael Keaton) hajdanában nagy hírnévnek örvendett a The Birdman filmekben nyújtott alakításának köszönhetően. A stúdió a franchise negyedik részét tervezi,... több»

Birdman vagy (A tudatlanság váratlan erénye) (2014) - Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance). A Birdman címének első része rendben van; a zárójeles második rész, eredetiben: "A tudatlanság váratlan erénye" az, ami... teljesen feleslegesnek tűnik.