10 bugyuta hiba a sci-fikből, amit Te sem vettél észre

Filmes hibákat kiszúrni az egyik legrégebbi és legnépszerűbb hobbi a mozirajongók körében. Még a legnagyobb odafigyeléssel készített alkotásokban is mindig ki lehet szúrni kisebb-nagyobb bakikat. Hol egy kellék, hol egy stábtag marad bent, máskor a díszlet elemei vándorolnak egyik pillanatról a másikra. És persze vannak a történetek logikátlanságai, amelyek nem mindig a rossz vágásból fakadnak. Most mutatunk tíz sci-fit, amelyekben igazán buta hibák maradtak bent. Mennyit szúrtatok ki már korábban magatok is?

#10

87 A dolog  (1982)

(42) (34)

horror | misztikus | sci-fi

Miután az amerikai Antarktisz-kutató állomás tagjai összetűzésbe keverednek két norvég kutatóval, befogadnak egy szánhúzó kutyát. Ekkor azonban még nem is sejtik, hogy az... több»

A legendás A dolog minden szörnymozik egyik legjobbika, amit főleg Rob Bottin munkájának köszönhetünk. Ugyanakkor ebben a filmben is sikerült elkövetniük néhány tipikus filmes hibát. Az egyik jelenetben baltával szétvernek egy ajtót, amin keletkezik egy jó nagy lyuk. Később visszatérnek ehhez az ajtóhoz, de a lyuk már jóval kisebb és máshol is van. Pedig simán használhatták volna a két jelenetben ugyanazt a díszletet...
#9

75 A menekülő ember  (1987)

(10) (14)

akció | sci-fi | szatíra | thriller

Netflix

Ben Richards (Arnold Schwarzenegger) rendőrt tévesen tömeggyilkossággal vádolnak meg, és rács mögé dugják. Ben nem marad bent sokáig, ugyanis összefog a rabokkal, és együttes... több»

A menekülő ember egy igazi klasszikus, amely számos későbbi mozinak ágyazott meg. Ugyanakkor ez sem hibátlan, akadnak benne logikátlanságok, amiket már a '80-as években sem lehetett futurisztikus maszlaggal eltussolni. Ilyen volt az is, mikor a show közvetítése Arnold Schcwarzenegger szemszögéből mutatott bizonyos jeleneteket a közönségnek. Csakhogy Ben Richards nem viselt semmilyen kamerát, így ilyen felvételek egyszerűen nem készülhettek.
#8

56 A barlang  (2005)

(5) (4)

akció | horror | kaland | sci-fi | thriller

A helybeli biológusok szerint a barlang egy ismeretlen ökoszisztémát rejt. A kutatók segítségül hívnak egy csapat amerikai barlangászt, hogy kiderítsék, mi lakik a mélyben. Jack... több»

2005-ben nagy sláger volt a filmkészítők körében a barlangászás. Több film is készült, de mind közül a The Descent volt a legjobb. A The Cave-nek is voltak jó pillanatai, de labdába se rúghatott mellette. Viszont bakik terén azért ott volt a toppon. A sztori szerint egy csapat egy barlangi tóba merül és búvárfelszereléssel kel át azon a barlang egy másik pontjára. Csakhogy a jelenetben a társaság végig diskurál egymással a víz alatt, ami ugyebár a szájukban lévő levegőszelep miatt gyakorlatilag lehetetlen.
#7

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

Disney+

Az X-akták lezárultak, Mulder ügynök azonban nem pihenhet. Dallasban egy különös tűzesetre kerül sor, amelyben állítólag többen életüket vesztik. Mulder azonban gyanút fog:... több»

1998-ban végre egész estés mozit kaptak az X-akták sorozat rajongói, ráadásul a film nem is volt rossz, simán hozta a sorozat hangulatát, csak egy picit kidolgozottabb volt. De azért belefért néhány baki itt is. A film végén Mulder egy parkban ücsörög és egy újságot olvasgat. Csakhogy az egyik közeli felvételen jól látszik, hogy a kezében tartott napilap belseje - az oldal, amit elvileg éppen olvas - valójában teljesen üres.
#6

61 Godzilla  (2014)

(51) (21)

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

A világ egyik legismertebb szörnye újjáéled a mozivásznon. Godzillát a radioaktív szennyeződés hívta életre és hősök pusztították el. Hosszú álmából egy napon felébred... több»

Oké, miközben Godzilla épp romba dönti a fél világot, nem könnyű kiszúrni a film egyik bakiját, főleg nem akkor, ha valakinek nincs orvosi végzettsége. Amikor ugyanis a Bryan Cranston által alakított tudós szíve leáll, az orvosok azonnal 1 mg adrenalint akarnak neki beadni. Egy 2015-ös egészségügyi jelentés szerint 1 mg adrenalin olyan pitvarfibrillációt okoz, ami hősünket is garantáltan megölné. Márpedig neki a filmben eleve épp az volt.
#5

71 A lény  (1995)

(7) (7)

akció | horror | sci-fi | thriller

Tudósok egy csoportja titkos programon dolgozik. A DNS-specialista Xavier Fitch irányításával egyedülálló kísérletet hajtanak végre, az emberi gént keresztezik egy földön... több»

Jó kis erotikus töltetű sci-fi horror volt az 1995-ös A lény, amelyben egy félig nő félig idegen lény portyázik a város férfi lakossága körében. A filmben az egyik tudós arról beszél, hogy mivel a lény alapvetően nőstény, így engedelmesnek és szelídnek kell lennie. Más kérdés, hogy a földön élő szinte összes élőlény esetében mindig a nőstények az agresszívek és a hímek a szelídebbek. Mindig ők védik a kölyköket. Szóval amit a tudósunk állít, az nettó badarság, ugyanakkor a film már egészen pontos e téren, mivel a lény minden, csak nem szelíd benne...
#4

69 Faculty - Az invázium  (1998)

(11) (9)

horror | sci-fi

A gimnáziumi tanárok viselkedése egyik napról a másikra drasztikusan megváltozik. Casey (Elijah Wood) és Delilah (Jordana Brewster) egy napon elrejtőznek a tanári egyik... több»

Mielőtt Elijah Wood Frodóvá vált volna, még megmentette az emberiséget egy idegen faj inváziójától is - a középsulijában. A filmben szerepelt Josh Hartnet is, aki egy különc és lázadó zsenit alakított. Hozzá több baki is kötődik, mivel az egyik jelenetben a kezében tartott toll még kupakkal felfelé állt, majd rögtön a következő vágásnál már fordítva. Máskor pedig egyenesen keresztülrepül egy teli akváriumon, ami után még csurom vizes, de alig néhány másodperccel később már a ruhája és a haja is száraz.
#3

akció | horror | sci-fi

Disney+

A Los Angeles-i rendőrség és a drogbárók csatája a végletekig kiélesedik, mikor a nyári forróságban egy új szereplő is feltűnik a színen. A bűnözők embereit kíméletlen... több»

Még mielőtt Danny Glover kikergette volna Los Angelesből, a földönkívüli ragadozó még levadászott néhány arcot a város alvilágában. Az egyik jelenet viszont nem kicsit hagyott furán felvont szemöldököket maga után. Ebben ugyanis a Predator nemes egyszerűséggel ketté vágja Gary Busey-t. A jelenetben láthatjuk, ahogy az áldozat alsó fele elterül a földön. De valahogy a test felső része sosem akart megérkezni a földre...
#2

60 Bloodshot  (2020)

(16) (11)

akció | dráma | sci-fi

Ray Garrison (Vin Diesel) a rosszfiúk táborát erősítette, egy napon azonban őt is utolérte a sorsa. A halála után kap egy újabb esélyt: egy új technológiának köszönhetően a... több»

Vin Diesel is belekóstolt a szuperhősmozikba, de tette ezt könnyen felejthető módon. A Bloodshot ráadásul hibáktól sem mentes, néhány egészen durva is benne maradt. A legjobb az a rész, amikor az egyik jelenetben kilép angliai otthona ajtaján, majd pár másodperc múlva már Dél-Afrikában menekül a helyi rendőrök elől. Hogy is került oda?!
#1

89 Jurassic Park  (1993)

(134) (118)

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

SkyShowtime

John Hammond, a vállalkozó kedvű, excentrikus milliárdos borostyánba zárt dinoszauruszvérből újraalkotja az őslényeket. Mindössze hónapokkal a tervezett megnyitás előtt... több»

Steven Spielberg egyik legnagyobb filmje, ami új szintre emelte a látványvilág fogamát a mozivilágban. A Jurassic Park egyik leghíresebb jelenete, amikor a T-Rex először felbukkan. Először csak annyit látni belőle, hogy felfal egy kecskét, majd később rátámad az őt bámuló gyerekekre is az autóban. Csakhogy az ezt megelőz jelenetben az autó panorámatetején landol szerencsétlen kecske egyik lába. Később egyszer még látható, ám amikor a T-Rex elkezdi a kocsit vizsgálni és beszakítja annak tetejét, a kecskeláb kámforrá válik. A filmben egyébként később olyan jelenet is van, ahol látható, amint az egyik Velociraptort hátulról megtámasztja kezével az egyik stábtag. Hogy ez hol van? Maradjunk annyiban, hogy a konyhában...