10 horror, amit nem bírtak a nézők idegekkel

Sokat lehet arról vitatkozni, hogy mitől jó egy horrorfilm. Valaki a vérre és belezésre esküszik, mások a pszichológiai hatásokra. Van, aki a klasszikus slashereket kedveli, valaki pedig a kísértetektől vagy épp az UFÓ-któl kap hidegrázást. Hogy a bohócokról ne is beszéljünk… Mindenkinél más veri ki a biztosítékot és más váltja ki azt a bizonyos kellemes borzongást.

De vannak olyan horrorfilmek, amelyek így vagy úgy, de szinte mindenkinél betették a kaput. Most tíz olyan horrort mutatunk nektek, amelyek pontosan ebbe a kategóriába esnek. Filmek, amiket egyszerűen nem bírtak a nézők idegekkel.

#10

62 Kabinláz  (2002)

(9) (14)

horror

Egy ötfős középiskolás csoport vakációjuk alatt egy elhagyatott hegyi faházban keres menedéket. Hirtelen egy ismeretlen ellenség üti fel a fejét, és egyiküket húsevő... több»

Eli Roth filmje idén már húsz éves! Egy csapat tinédzserről szól, de szó sincs itt semmilyen maszkos gyilkosról vagy túlvilági démonokról. A film egy "egyszerű" bakteriális fertőzésről szó, csak épp ez a baktérium szó szerint pár nap alatt felfalja az embert. A film nem kevés humorral, de még annál is több igencsak gyomorforgató, testhorrorba hajló látványeffekttel tálalja az egyébként egész érdekes sztorit. 
#9

71 Nyers  (2016)

(12) (12)

dráma | horror

Miután egy vegetáriánus fiatal lány részt vesz egy iskolai húszabáló véres rituálén, az új íz iránti mohóság egyre inkább eluralkodik rajta... több»

A francia horror újhullám egyik képviselője. A film egy elsőéves egyetemista lányról szól, aki egész életében vegetáriánus volt. Ám az egyetemen egy beavatás részeként nyers húst etetnek vele. A lányban ettől csillapíthatatlan éhség tör a felszínre, amit csak nyers hússal tud enyhíteni. De a csirkemáj vagy a marhahús csak ideig-óráig elégíti ki... a film egyik jelenetétől állítólag többen is elhányták magukat. Ebben a lány és egy levágott ujj szerepel...
#8

73 Sziklák szeme  (1977)

(7) (9)

horror | thriller

Egy család nyaralni indul, amikor a Sziklás hegységben váratlanul lerobban az autójuk. Mivel segítséget senkitől nem remélhetnek, maguk próbálnak meg valamiként kimászni a... több»

Ez az eredeti 1977-es horror, amelyből a 2000-es években remake is készült. A film az egykori amerikai kísérleti atomrobbantások helyszínén játszódik, ahol az egykori helyi lakosok a sugárzástól mutáns kannibálokká váltak. Mai szemmel már nem sok gyomorforgató van benne, de a '70-es években ez még abszolút újnak és megdöbbentőnek számított. Élve megégetés, megerőszakolás és egy kutya meggyilkolásának ábrázolása kendőzetlenül. Ezekre nem voltak akkoriban felkészülve a nézők. 
#7

53 Brahms: A fiú 2  (2020)

(8)

dráma | horror | misztikus | thriller

Telekom TVGO

Miután a család Heelshire Mansionbe költözik, a fiuk összebarátozik egy Brahms nevű, élethű babával.  több»

Ez a film egy kicsit kilóg a sorból. Itt nem azért vonultak ki a nézők a moziból, mert nem bírták volna a látványt, hanem azért, mert halálra unták magukat rajta. A 2016-os A fiú ugyanis elég nagy siker volt, ez pedig elvileg annak a folytatása. De az új történet sehol sincs az eredetihez, ahol egy fiatal nevelőnőnek egy porcelánbabát kellett felügyelnie egy gazdag családnál. Ezúttal a porcelánbaba egy fiatal fiút kerít a hatalmába. De a nézőket aligha.
#6

74 Visszafordíthatatlan  (2002)

(12) (14)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Három fiatal, Marcus, Alex és Pierre együtt indulnak el bulizni. Közben azonban Alex és Marcus összekülönböznek, a lány pedig úgy dönt, haza indul. Az aluljáróban azonban... több»

A francia horror újhullám egy másik jeles képviselője. Alex, Marcus és Pierre bulizni indulnak, de Alex és Marcus összevesznek, ezért a lány hazamegy. Csakhogy út közben megtámadják, megverik és megerőszakolják. Ezért Marcus és Pierre bosszúhadjáratra indul. A film az eseményeket fordított sorrendben mutatja be, így egy picit nehezen követhető. Viszont mind a bosszúvágytól vezérelt agyonverés, mind az azt kiváltó megerőszakolás olyan részletességgel szerepel a filmben, ami még a legedzettebb horrorrajongókat is megkínozza.
#5

45 Bite  (2015)

(5) (4)

horror

Miközben épp lánybúcsúját élvezi, Casey-t megharapja egy látszólag ártalmatlan rovar. Nem sokkal azt követően, hogy hazaér, szeretné lefújni a lagzi, azonban még mielőtt... több»

Egy nő Costa Ricára utazik barátnőivel, hogy ott ünnepelje meg a lánybúcsúját. Mikor megcsípi egy ártalmatlannak tűnő rovar, még nem is sejti, hogy ezzel addigi élete véget ér. Lassan elkezd mutálódni és hazatérve elkezdi meggyilkolni a lánybúcsún résztvevő embereket. Hogy mitől is borultak ki annyian a filmet nézve, az egy kisebb rejtély, de állítólag a moziteremben többen elhányták magukat, sőt, volt olyan, aki el is ájult a filmet nézve.
#4

84 Az ördögűző  (1973)

(50) (38)

horror

HBO Max

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»

Az egyik legnagyobb klasszikus a listán 1973-ból. Akkoriban még az emberek a Psychót tartották a horror abszolút csúcsának, de ez hamar megváltozott. A vallásos horror olyan látványelemekkel sokkolta a nézőket, ami akkoriban döbbenetesnek számított. Ahogy Regant megszállja az ördög, amely látszólag a film végén győzelmet is arat. Az, hogy a film végén mindkét ördögűzést végző pap meghal, akkoriban nem megszokott fordulatnak számított. Sokan nem is bírták végignézni a filmet a mozikban.
#3

45 Titán  (2021)

(9) (2)

dráma | thriller

Cinego | Telekom TVGO

Íme a Titán, egy olyan fém, amely minden korróziónak ellenáll, jól bírja a hőt, és a szakítószilárdsága is kiváló. Főként emiatt is használják a gyógyászatban... több»

A Nyers rendezője még egy filmmel szerepel e listán. Nehéz összefoglalni miről is szól a film, de kb. arról, hogy egy fiatal nőt teherbe ejt egy autó... Ami igazi kiverte sokaknál a biztosítékot, az a jelenet, amikor a nő rájön, hogy terhes. Kihúz a hajából egy méretes pálcikát és azzal próbál meg saját magán kétségbeesett abosrtuszt végrehajtani. Mindezt egy Sose add fel feliratú pólóban. Alig egy-két percnyi jelenetről van szó, ami alig mutat valamit, de mégis a színészi játék és a hangeffektek miatt nem nehéz összerakni, mi is zajlik a képernyőn.
#2

65 Jason X  (2001)

(5) (9)

akció | horror | sci-fi | thriller

2455-ben egy kutatócsoport diákjai félelmetes leckét kapnak, amikor megérkezik a két hibernált test a Crystal Lake-i kutatóközpontból. Egyikük ugyanis Jason Voorhees, az... több»

A Péntek 13 filmek utolsó, amolyan letagadott gyermek jellegű része. Jasont elfogja a hadsereg és évszázadokra bezárják egy koporsóba. Valamikor a távoli jövőben aztán jön egy űrhajó, amit természetesen fiatal tinik irányítanak és megtalálják Jasont. Ő kiszabadul és teszi, amit általában tenni szokott. Erről a filmről is inkább a csalódottság terelte ki a nézőket a moziteremből. De voltak, akik cyberjason megszületésénél adták fel végleg a reményt, hogy ez jó is lehet.
#1

64 Day of the Woman  (1978)

(4) (17)

horror | thriller

Egy fiatal, csinos nagyvárosi lány, Jennifer (Camille Keaton) elmegy vidékre pihenni. Az egyik kisvárosban kibérel egy vízparti házat, ahol teljes nyugalomban élvezi a szabadságot,... több»

A fiatal és csinos Jennifer könyvet szeretne írni, ezért elvonul az erdőbe egy faházba. Ám itt néhány helybéli férfi megtámadja, megveri és megerőszakolja, majd magára hagyja meghalni. De Jennifer nem hal meg, sőt, bosszút áll! Az eredeti 1978-as film azzal vonult be a mozitörténelembe, hogy az egyik legkegyetlenebb megerőszakolós jelenet van benne, ami nem kevesbb, mint 30 percen át tart. De Jennifer bosszúja sem egyszerű, főleg a fürdőszobás jelenet...