10+1 film, mely túl messzire ment a hitelességért

Vannak rendezők, akik a víziójukért bármire hajlandók, és bár ebbe a legtöbb alkalommal a szereplők is beleegyeznek, volt olyan eset, ami börtönbüntetéssel végződött.

Egy igazán hatásos és jó filmnek hitelesnek kell lennie, ehhez nem férhet kétség, de az alábbiakból világosan kiderül, hogy vannak esetek, amikor az alkotók olyan mértékben törekednek a valósághűségre, hogy végül átlépnek egy lélektani határt. A mélység titkának forgatása nem csak a stábtagokat viselte meg, de kis híján James Cameron vesztét is okozta. Kubrick az őrület határáig kergette Shelley Duvallt, Bertoluccit pedig egy előre le nem egyeztetett megerőszakolós jelenetért négy hónap felfüggesztett börtönre ítélte az olasz bíróság. De ne feledkezzünk meg egy nem is olyan régen bemutatott filmről, a Ghostland című horrorról sem, ahol a rendező egy nagyon súlyos sérülésbe kergette a főszereplőjét. Az alábbiakban 10+1 filmet mutatunk be, melyek túl messzire mentek a hitelesség kedvéért, és természetesen meg is indokoljuk, hogy miben lépték át a határt szerintünk.

#11

41 Srpski film  (2010)

(17) (7)

horror | misztikus | thriller

Milos, a visszavonult pornósztár békésen éli mindennapjait feleségével, Mariaval és 6 éves fiukkal, Petarral. A család anyagilag egyre nehezebb helyzetbe kerül, Milos pedig... több»

A film, amit senkinek sem tudunk ajánlani. Nem véletlen, hogy a legtöbben képtelenek végignézni a visszataszító, gyomorforgató jelenetekben bővelkedő horrort. És ezeket a jeleneteket valóban leforgatták hús-vér szereplőkkel. Ha valamire, erre mondjuk azt, hogy a produkció minden határt átlépett a hitelességért.
#10

horror

Lindsay és Jenny, a két amerikai lány Európában utazgat. Németországban autóznak, amikor egy erdőben gondjuk támad a kocsijukkal. Gyalog indulnak útnak, hogy segítséget... több»

Hogy miben ment túl messzire Az emberi százlábú 3? Gyakorlatilag mindenben. Aki esetleg nem ismerné a filmet, egy őrült tudós úgy akarja megalkotni az emberi százlábút, hogy embereket varr össze a szájuknál és a végbelüknél. Csak gondoljátok el, milyen élmény lehetett egy ilyen film forgatása a szereplők szemszögéből.
#9

dráma | horror | misztikus | thriller

Egy anya két lányával éppen beköltözik örökölt házukba, amikor idegenek támadják meg őket. Mindhárman szerencsésen megmenekülnek, ám az idősebb lány nem tudja elfeledni a... több»

A 19 éves Taylor Hicksont arra kérték a producerek és a rendező, hogy tiszta erőből kezdje ütni az üvegajtót. A színésznő vacillált, de végül engedett nyomásnak, és ez lett a veszte. Az ajtó betört, Hickson arcát pedig hetven öltéssel kellett összevarrni. Az ügyből pereskedés lett, mivel az eset annyira elcsúfította a színésznőt, hogy könnyen lehet, hogy ezzel véget ért számára a filmes pályafutása.
#8

74 Visszafordíthatatlan  (2002)

(12) (14)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Három fiatal, Marcus, Alex és Pierre együtt indulnak el bulizni. Közben azonban Alex és Marcus összekülönböznek, a lány pedig úgy dönt, haza indul. Az aluljáróban azonban... több»

Egy újabb botrányt okozó film erőszakolós jelenettel, igaz, ebben az esetben mindkét szereplő pontosan tudta, mi fog történni a kamerák előtt. Bellucci elmondta, hogy képtelen volt visszanézni a jelenet, azt pedig, hogy a film rendezője, Gaspar Noé 9 percesre forgatta az erőszakolást, joggal érezhetik sokan túlzásnak.
#7

60 Rózsaszín flamingók  (1972)

(3) (8)

krimi | szatíra | vígjáték

Két rivális család versengését követi nyomon a film, akik a világ leggusztustalanabb embere címért üzekednek. A szorító egyik oldalán Divine, a kövér anyja, csirke fetisiszta... több»

Divine, a film sztárja életrajzi kötetében írta le, hogy az egyik jelenetben valóban kutyaürüléket evett.
#6

82 A mélység titka  (1989)

(17) (33)

dráma | kaland | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

Egy amerikai atom-tengeralattjáró eltűnt. Egyesek az oroszokra gyanakodnak. A tengeralattjáró felkutatásával az utolsó kapcsolat helyéhez közeli olajfúró bázist bíznak meg. A... több»

A teljes stáb napi 15-18 órát dolgozott 30 méteres mélységben, mely több stábtag szervezetét is megviselte, Cameron pedig kis híján az életét vesztette, mivel az egyik víz alatti állomáson kifogyott az oxigén. Kevésen múlt, hogy nem lett végzetes az eset.  
#5

84 Az ördögűző  (1973)

(50) (38)

horror

HBO Max

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»

Az ördögűző 1973-ban korszakalkotó horrorfilmként vonult be a filmtörténetbe. A hátborzongató, és sokszor gyomorforgató jelenetek örökre az emlékezetünkbe égtek, a horror rajongók soha korábban nem láthattak ezekhez hasonlót a mozivásznon. A film főszereplője, a fiatal lányt alakító Linda Blair mindössze 14 éves volt. Hogy túlzás volt-e őt ilyen jelenetekben szerepeltetni? Minden bizonnyal.  
#4

dráma | romantikus

HBO Max | TV-ben (Cinemax, csütörtök 01:33)

Bertolucci legendás alkotásában, Az utolsó tangó Párizsban című filmdrámában megismerhetjük Paul és Jeanne találkozásának történetét. Miután a férfi felesége öngyilkos... több»

A vajas megerőszakolós jelenet nem volt benne a forgatókönyvben, azt a főszereplő színésznő, Maria Schneider beleegyezése nélkül vették fel. Az ügy akkora botrányt keltett, hogy a film másolatait megsemmisítették Olaszországban, a rendezőt pedig négy hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
#3

90 Oldboy  (2003)

(42) (31)

akció | dráma | misztikus | thriller

Cinego

A hétköznapi családapa, Oh Dae-soo gyanútlanul éli életét, míg egy napon fogságba ejtik. A férfi nem tudja, hogy ki és miért kapta el. Éveken át egy cellában raboskodik.... több»

A film főszereplője valóban élő polipot evett az egyik jelenetben. A jelenet nyugaton nagy felháborodást keltett, bár Koreában a nyers polip fogyasztása a helyi gasztronómia része. Igaz, a polipot evés előtt fel szokták szeletelni, ellentétben a filmben látottakkal.    
#2

89 Ragyogás  (1980)

(78) (22)

dráma | horror

HBO Max

Jack Torrance (Jack Nicholson) író elvállal egy nyugalmasnak ígérkező munkát: családjával télire az Overloook Hotelbe költözik, hogy ellássa az épület gondnoki teendőit. Az... több»

Shelley Duvall a főszereplő meggyötört feleségeként egészen pazar alakítást nyújtott a filmben. A színésznő szerint ez volt élete legnehezebb szerepe, mivel Kubrick szó szerint terrorizálta őt, hogy ezzel is hitelesebb legyen az alakítása. A Stanley Kubrick: A Life In Pictures című dokumentumfilmből kiderült, hogy a rendező 127-szer forgatta le Duvall emlékezetes baseball ütős jelenetét. A színésznő annyira stresszes lett a forgatás alatt, hogy elmondása szerint csomókban kezdett hullani a haja.
#1

92 Harcosok klubja  (1999)

(184) (35)

dráma | szatíra

Netflix | HBO Max

Jack azt gondolja, hogy teljesen normális és kiegyensúlyozott életet él, hollott utálja a munkáját, terápiás csoportokba jár, és csak Marlával tudja megértetni magát. Élete... több»

Edward Norton olyan erővel ütötte meg az egyik jelenetben Jared Letot, hogy felszakadt az ökle, míg színésztársának eltörött a foga. A rengeteg vér nagyon megijesztette a stábtagokat, akik azt hitték, sokkal nagyobb a baj.