10 lenyűgöző tény, amit nem tudtál az Indiana Jones-filmekről A kép forrása: Lucasfilm Ltd.

A kultikus kalandor prof visszatért egy utolsó nagy kalandra, mi pedig ennek apropóján egy kis kulisszák mögötti "tárlatvezetéssel" készültünk a legizgalmasabb, legviccesebb és legérdekesebb törénetekből szemezgetve, amik az Indy-filmek forgatásához vagy épp előkészületeihez fűződnek.

1. Majdnem Tom Selleck játszotta Indyt!

Nehéz elképzelni, hogy más hordja azt a bizonyos kalapot és nem Harrison Ford, de a szerepet majdnem Tom Selleck kapta meg! A Magnum sztárja volt az egyik első színész, akinek felajánlották a prof karakterét és még egy próbafelvétele is volt Sean Younggal, aki Marion Ravenwoodot alakította volna. De ahogy Selleck 2017-ben elmagyarázta, a CBS nem engedte, hogy elvállalja a szerepet, mert már leforgatta a Magnum pilotját a csatornának.

Nekünk viszont szerencsére maradt egy kis ízelítő abból, hogy mit kaphattak volna az Indiana Jones rajongók, ha a CBS megengedi Sellecknek, hogy Steven Spielberggel és George Lucas-szal dolgozzon.

2. Körülbelül 10 000 kígyó volt a "Lelkek kútja" jelenetben...

Az egész franchise-ban rengeteg bogár és hüllő van, de a Lelkek kútja jelenet vitathatatlanul az, ami sok rajongót megrémít, mert több ezer kígyó csúszik-mászik Indy és Marion Ravenwood(Karen Allen) körül.

Egy kulisszák mögötti featurette-ben Allen felidézte, hogy az eredeti terv az volt, hogy "mechanikus kígyókat" használnak, de azok nem tűntek elég élethűnek. Az archív felvételek pedig azt mutatják, hogy Steven Spielberg rendező számos állatidomárt hívott, hogy kígyókkal és üveggyíkokkal - amelyek úgy néznek ki, mint a kígyók - töltsék meg a díszletet. 

Harrison Ford még azt is mondta: "Azt hiszem, körülbelül 8-10 000 kígyóval dolgoztunk."

3. A kobra valóban mérget köpött Harrison Fordra

Bár már az is rémisztően hangzik, hogy több ezer kígyó volt a forgatáson, volt még rosszabb is! A film készítői nem is tudták, milyen komoly lehet a helyzet, amíg az egyik kobra valóban mérget nem köpött Harrison Fordra.

Kathleen Kennedy felidézte, hogyan reagált a kobra a színészre abban a jelenetben, amikor Indy szembekerül a kígyóval. Szerencsére egy üveglap választotta el őket egymástól.

A színésznő így nyilatkozott: "Egy ponton a kígyó oldalra csapta a fejét, és szó szerint mérget köpött az egész üvegre. Szóval ez volt az a dolog, ami mindenkit arra késztetett, hogy komolyan felismerje, ez nem játék."

4. Harrison Fordot elütötte egy repülőgép Az elveszett frigyláda fosztogatói forgatásán

A jelenet során, amikor Indy és Marion a kifutópályán harcol a nácikkal, Harrison Fordot valóban elütötte a repülőgép, és elszakadt a térdében az ACL-szalag. 

Egy kulisszák mögötti dokumentumfilmben a sztár így emlékezett vissza: "Egy bizonyos ponton megcsúsztam és elestem, és a kerekek rágurultak a térdemre, aminek következtében elszakadt az elülső keresztszalagom a bal lábamban Tunézia közepén. Így ahelyett, hogy alávetettem volna magam bármilyen helyi orvosi ellátásnak, inkább csak bebugyoláltuk, jeget tettünk rá, én pedig folytattam tovább." 

Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor Ford megsérült a forgatásokon, hiszen évekkel később eltörte a lábát a Star Wars - Az ébredő Erő forgatásán, és az Indiana Jones és a sors tárcsája egyik harcjelenetének próbáján is megsérült a válla.

5. Willie Scottot Steven Spielberg kutyájáról nevezték el

Míg magát Indianát George Lucas kutyájáról nevezték el, addig prof egyik szerelmét, Willie Scottot (Kate Capshaw) Steven Spielberg cocker spánieljéről nevezték el. 

Spielberg az egyik Indy-dokumentumfilmben magyarázta meg a nevet: "Willie egyébként a kutyám neve volt. Mert mivel Indy George kutyájáról, Indianáról kapta a nevét, és nekem volt egy Willie nevű kutyám, aztán Short Round volt Bill és Gloria kutyájának a neve, így Ke-t Short Roundnak hívták. Tehát ilyen értelemben mindhárom karaktert a házi kedvenceinkről neveztük el." 

6. Harrison Ford tanította meg úszni Ke Huy Quant a forgatási napok közti szünnapokon

Ke Huy Quan karrierje a Minden. Mindenhol. Mindenkor című filmnek köszönhetően újjáéledt, de sok filmrajongó alapvetően még mindig az Indiana Jones és a végzet temploma című filmben játszott szerepéről, Short Round karakteréről ismeri.

Az egyik fő oka annak, hogy a figurája olyan jól működik, mint komikus feloldás ebben a sötétebb tónusú Indiana Jones filmben, az a hihető családi dinamika, amit Indyvel ápol, és ez abból ered, hogy Quan és Ford együtt lógott a film készítése során akkor is, amikor nem forgattak. 

A színész a The New York Timesnak elmondta, hogy Ford egy szabadnapon megtanította őt úszni, amikor Sri Lankán voltak. Így mesélte: "Ke, tudsz úszni?" Nem tudtam, mire ő: 'Gyere, megtanítalak'."

7. Kate Capshaw-t meg kellett tanítani sikítani

A végzet temploma című filmben Willie Scott éjszakai klubénekesnő az ügyletes női karakter, aki Indyvel tart, miután Sanghajban találkoznak. Mivel Willy karaktere nincs hozzászokva azokhoz az izgalmakhoz, amikbe a régész belekeveredik, érthető módon kiakad a sok akciótól.

Kate Capshaw-t azonban meg kellett tanítani sikítani a forgatáson. A színésznő így mesélt erről: "Nem tudtam sikítani, ezért Steven tanított meg. Úgy értem, tudod, sikítani nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik."

8. A náci egyenruhák az Utolsó kereszteslovag című részben valódiak voltak

Anthony Powell, az Utolsó kereszteslovag jelmeztervezője elmondta, hogy a több száz statiszta által viselt náci egyenruha mind valódi volt:

"Rengeteg náci szerepelt a filmben. Azt hiszem, az összes egyenruha valódi volt, amit valahol Kelet-Európában találtam. Joanna Johnston velem dolgozott a két utolsó Indiana Jones-filmben. Adtam neki kutatási képeket, vázlatokat, rajzokat, aztán ő elment, és mindent megtalált."

9. Sean Connery és Harrison Ford nadrág nélkül forgatott egy közös jelenetet

Sean Connery és Harrison Ford úgy döntöttek, hogy nem vesznek fel nadrágot az Utolsó kereszteslovag című film zeppelinen játszódó beszélgetős jeleneténél.

A filmhez készült dokumentumfilmben Connery elmagyarázta: "Az utasok szőrmekabátot és kalapot viseltek, állítólag tél volt, én pedig nadrág nélkül játszottam. Harrison azt mondta: 'Nem fogod a jelenetet nadrág nélkül eljátszani, ugye?!'. Azt feleltem: 'Ha nem teszem, akkor állandóan megállok majd, mert rettenetesen izzadok. Nagyon könnyen izzadok.' Nos, erre végül ő is nekivetkőzött".

10. A kristálykoponya királysága folytatja a hagyományt, hogy tartalmaz egy Star Wars-hoz köthető húsvéti tojást

Amikor Steven Spielberg és George Lucas elkészítette Az elveszett frigyláda fosztogatóit, a duó nem tudta megállni, hogy ne tegyen bele egy kis utalást a Star Wars-ra a Lelkek kútja jelenet falán, egy csempével, amelyen R2-D2 és C-3PO látható. 

Guy Hendrix Dyas gyártástervező pedig folytatta ezt a hagyományt a 2008-as filmben Akator főtemplomában, ahol R2-D2 és C-3PO is szerepel egy aranyszínű csempén. Egy lépéssel tovább is ment, és Spielberg E.T. a földönkívüli című filmjének címadó űrlényét is megjelenítette.