10 meglepő érdekesség a Sin City – A bűn városa című filmről

A Sin City - A bűn városa 2005-ben került a mozikba, és azonnal klasszikussá vált. Sok képregényt filmesítettek meg 2005-ig, de a Sin City mégis képes volt újat mutatni. A képi világ, a színek és a vágás miatt a néző úgy érezheti, mintha a szemei előtt elevenedne meg Frank Miller legendás képregénye. A rendezői székbe nem is lehetett volna karakteresebb embert találni, mint Robert Rodriguezt, aki Frank Millerrel karöltve rendezte a filmet, de Quentin Tarantinonak is volt köze a produkcióhoz. Erről majd még lesz szó később. A filmben annyi hollywoodi sztár szerepel, hogy inkább egyet sem emelek ki, különben fel kellene sorolnom a teljes stáblistát. Egy dolog biztos, a Sin City - A bűn városa, ha nem is műfaj alkotó, de újraértelmezte a neo-noir krimit, és zseniális képi világával örökre beírta magát a filmtörténelembe.

Lássuk hát a megígért 10 érdekességet!

1. Frank Miller semmi áron nem volt hajlandó eladni a képregény megfilmesítési jogait, ugyanis a Robotzsaru 2. korábban hatalmasat bukott. Robert Rodriguez viszont szerette volna megrendezni a filmet, ezért 2004-ben úgy döntött, hogy készít egy rövidfilmet, amivel talán sikerül meggyőznie Millert. Legrosszabb esetben elkészült egy rövidfilm, sok vesztenivalója nincs. A „The Customer is Always Right” (Az ügyfélnek mindig igaza van) végül annyira jól sikerült, hogy Miller rábólintott a dologra, sőt, a jelenet a filmbe is belekerült.

2. Miho kardjai korábban a Kill Billben szerepelte, ott Crazy 88, az egyik harcos használta azokat.

3. Robert Rodriguez írta meg annak idején a Kill Bill főcímdalát, merthogy Rodrigez egyébként képzett zenész és ördögi gitáros. Quentin Tarantinonak ez dal mindössze jelképes 1 dollárjába került. A szívességet Rodrigez a Sin City - A bűn városa forgatásakor hajtotta be, felkérte Tarantinót, hogy rendezze meg Dwight és Jackie Boy autós jelenetét.

4. Brittany Murphy három epizódban is megjelenik, de annyira rövid ideig szerepel a filmben, hogy az összes jelenetének leforgatására elég volt egyetlen nap.

5. 1995 óta, vagyis a Desperado óta Robert Rodriguez minden filmjében Chango sört isznak a karakterek. A sörnek a karakterek szerint borzasztó íze van.

6. Amikor Jessica Alba elfogadta Nancy Callahan szerepét, nem volt tisztában azzal, hogy Nancy egy sztriptíz táncos. A szerződésben nem szerepelt az, hogy Albának meztelenkednie kellene, így a színésznő vissza is utasított minden ilyen kérést Rodrigueztől. Noha az eredeti képregényben Nancy több jelenetben is meztelen, sem Miller sem Rodriguez nem tartotta ezt annyira fontosnak, hiszen Jessica Alba ruhában is lehet provokatívan szexi.

7. Robert Rodriguez eredetileg azt szerette volna, ha Jackie Boy szerepét Johnny Depp alakítja, de Depp egy Tim Burton produkció miatt nem tudta vállalni azt, így jött képbe Del Toro.

8. A legtöbb jelenetet Robert Rodriguez Texasban található otthonában, pontosabban házi stúdiójában vették fel, Rodriguez ugyanis legendásan szeret otthonról dolgozni. A gond csak az volt, hogy egyetlen stúdió sem volt hajlandó ilyen körülményen között belefogni a gyártásba. Végül a The Weinstein Company vállalta a munkát, de rajtuk kívül 21 kisebb stúdió és munkacsoport dolgozott még a filmen, a vizuális efekteken, a hangon, az utómunkálatokon, a színezésen, a statiszták megszervezésén stb.

9. Az egész filmet zöld vászon előtt forgatták, sőt, a legtöbb színész nem is találkozott egymással, a különálló felvételeket utólag dolgozták egybe. Mickey Rourke és Elijah Wood például csak a bemutatón találkoztak, holott az egyik jelenetben egymással küzdenek.

10. Mickey Rourke a forgatások előtt Johnny Casht hallgatott, az ő dalai segítettek neki szerepbe kerülni.