10 zseniális film a halálról

A halál kérdésének összetettsége szinte mindenkit foglalkoztat időnként az életben. Bár elsőre talán lehangoló témának tűnhet, legyen szó azonban bármilyen alkotásról, bizony be kell látnunk, hogy a filmvilágban bőven akad olyan produkció, amely épp az ellenkező hatást képes elérni. Alábbi összeállításunkban olyan filmeket gyűjtöttünk össze, amelyek nem csupán a halál sötét és fájdalmas oldalát, hanem annak természetességét, abszurditását és persze humoros részeit is megmutatják.

#10

86 Aranypolgár  (1941)

(11) (14)

dráma | misztikus

A film egy gúnyrajz az Aranypolgárról, William Randolph Heartsról, aki Charles Foster Kane szerepében elevenedik meg, és aki a huszadik század első felének legbefolyásosabb... több»

Egy rendkívül fontos és megkerülhetetlen filmes alkotás, amelynek zárómondatára különösen érdemes odafigyelni, hiszen maga Kane karaktere mutathat rá arra, hogy az igazán fontos dolgokat csupán talán életünk utolsó pillanataiban ismerjük fel.
#9

90 Coco  (2017)

(53) (8)

animáció | családi | fantasy | kaland | misztikus | vígjáték | zenés

HBO Max | Disney+

A Coco történetének főhőse egy fiatal fiú, Miguel, aki annak ellenére, hogy családja több generációval ezelőtt rejtélyes okokból elhagyta a zenészi hivatás tradícióját,... több»

A Pixar műhelyéből számos alkalommal kerültek már ki olyan animációs filmek, amelyek gyakran tematizálják az elmúlás kérdését. A 2017-ben megjelent Coco azonban mindezt úgy teszi, hogy nem válik morbiddá. Lee Unkrich és  Adrian Molina rendezése egyszerre szórakoztató, szívszaggató és felemelő alkotás.
#8

85 Szerelem  (2012)

(12) (2)

dráma | romantikus

Cinego

A film középpontjában egy egymást kamaszként szerető idős párizsi értelmiségi házaspár áll. Miután az asszony két egymást követő agyvérzésben megbénul és... több»

Michael Haneke kétségtelenül napjaink egyik legérzékibb rendezője, aki filmjeivel rendkívül erős hatást képes gyakorolni a nézőkre. Ez alól a Szerelem sem kivétel, amely úgy teszi mérlegre a szerelem, a halál és az elengedés témáját, ahogy azt egy másik filmalkotás sem képes.
#7

70 Örökség  (2018)

(44) (8)

dráma | horror | misztikus | thriller

Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony... több»

Ari Aster rendezői debütálása egy igazi fenoménnak számít. Hátborzongató történet egy családról, akik váratlanul elveszítik mátriárkájukat, Ellent, ám nem a gyász az egyetlen, amivel szembe kell nézniük, az idős hölgy ugyanis számos sötét titkot hagyott maga után.
#6

83 Élni  (1952)

(2)

dráma

Az Élni című japán dráma főhőse egy köztisztviselő, aki miután értesül arról, hogy halálos betegségben szenved, megpróbál értelmet találni életének.

Akira Kurosawa kevésbé ismert, ugyanakkor mégis ikonikus filmje alaposan feladja a leckét mindannyiunknak azzal a problémával, amelyet a történet felvet: Vajon mi magunk mit tennénk, ha egy nap azzal szembesülünk, hogy nem sok van már hátra az életünkből, viszont aligha tettünk értékes dolgokat mindeddig?
#5

84 Végső állomás  (2000)

(66) (7)

horror | thriller

Alex (Devon Sawa) osztálykirándulásra indul Párizsba, de rossz előérzete miatt az indulás előtt néhány társával leszáll a repülőről. A repülő felszállás után kigyullad.... több»

Egy rendkívül izgalmas thrillerről van szó, amely abszurd és már-már megmosolyogtató haláljeleneteivel szinte mindenkit elgondolkodtat azon, hogy az élet bizony csakugyan képes bizarr szituációkat teremteni.
#4

87 A hetedik pecsét  (1957)

(14) (14)

dráma | fantasy

Antonius Block, a harcos és fegyverhordozója, Jöns visszatérnek a keresztes háborúból. Kietlen földeken és járványok sújtotta tájakon vezet az útjuk. Block a tudáshoz vezető... több»

Legendás alkotás egy legendás rendezőtől. A sakkjátszma kétségtelenül az egyik leggyakrabban használt szimbóluma az élet és halál közti feszültségnek. A film hőse, Antonius Block nem mással, mint a halállal vívja meg élete nagy "sakkpartiját", miközben lehetősége nyílik eltűnödnie a múltjáról is.
#3

87 Az Ír  (2019)

(27) (25)

dráma | életrajzi | krimi

Netflix

Martin Scorsese lenyűgöző gengsztereposza a második világháború utáni Amerika alvilágával ismerteti meg a nézőket. Egy kiszolgált katona, Frank Sheeran a kulcsfigurája, aki... több»

Martin Scorsese egy rendkívül epikus maffiatörténetet tett le az asztalra 2019-ben ezzel az alkotással. A 209 perces játékidő alaposan próbára teszi a néző figyelmét, mégis szükséges ahhoz, hogy átélhessük azt a "fáradtságot", amely Robert De Niro által alakított Frank Sheeran elmondani próbál.
#2

77 Ne nézz vissza!  (1973)

(5) (8)

dráma | horror | thriller

John és Laura Baxter Velencében élnek és dolgoznak. Megpróbálják túltenni magukat kislányuk tragikus halálán. Két spiritiszta vénkisasszony felajánlja, hogy segítenek nekik... több»

Nem egy szokványos horrorfilmről beszélünk, hiszen  Donald Sutherland és Julie Christie párosa felkavaró módon jeleníti meg egy gyászoló pár szenvedéseit, mindezt Nicolas Roeg rendkívül bravúros rendezésében, amelyet a nem lineáris elbeszélési mód tesz még izgalmasabbá.
#1

70 Kísértettörténet  (2017)

(13) (3)

dráma | fantasy | romantikus

Egy közelmúltban elhunyt férfi szelleme visszatér külvárosi otthonába, hogy megpróbáljon kapcsolatba lépni özvegyével. Egy drámai erejű történet a szerelemről, a... több»

Egy gyönyörű, meditatív filmes alkotás, amely nem csupán az élet törékenységén, hanem az idő múlásán is elgondolkodtatja a nézőjét. A néző csakugyan a Casey Affleck által alakított szellemmel együtt tehetetlen, mégis aktív szemlélőjévé válik a történéseknek, amelyben Rooney Mara felejthetetlen alakításával ábrázolja a gyászt és az elengedést.