12 hollywoodi sztár, aki horrorral kezdte a karrierjét (Henry Cavill, Clint Eastwood és mások)

Sok mára befutott hollywoodi sztár kezdte a karrierjét észrevehetetlen epizódszerepekkel, reklámokkal, rosszabb esetben ZS-kategóriás szexfilmekkel. És egy nagy részük bizony a horrorfilmek szaftos-tunkolós előszobáján keresztül rúgta rá az ajtót a blockbuster mozik világára.

Meglepődnénk, hány ilyen színész is dolgozik manapság a filmiparban. Meg sem próbáljuk megszámolni, inkább megmutatjuk azt a tucatot, akik talán a legnagyobb és legfényesebb karriert futották be Hollywoodban azután, hogy valamilyen jobb vagy rosszabb horrorfilmben először kamera elé álltak.

12. Kevin Bacon - Péntek 13: Bizony, ő is egy horrorfilmben kezdte pályafutását, és nem meglepő módon nem is húzta ki a film végéig. Sőt, az egyik első áldozat volt, aki elég látványos és fájdalmas halált halt. Szerencsére mindez bőven elegendő volt, hogy később Hollywood egyik legnagyobb nevévé válhasson.

11. Johnny Depp - Rémálom az Elm utcában: Mielőtt ezernyi klasszikus szerepét magára öltötte volna, a színész még gyorsan áldozatul esett Freddy Kruegernek is. Az egész franchise egyik ikonikus jelenete volt az ő halála, ahogy az ágyában gyakorlatilag egy gigantikus vérzuhataggá változott.

10. Brittany Murphy - Cherry Falls: A klasszikus tinihorror ezredfordulóra jellemző szexuális túlfűtöttséggel. Ez indította be a tragikus sorsú színésznő túl rövidre sikerült pályafutását. A sztori szerint egy kisvárosban szűz lányokat mészárol egy őrült, ezért a lakosság orgiát rendez, hogy mindenki elveszítse a szűzességét. Igazából nem ez volt az első film, amiben a színésznő felbukkant, de a karrierje csak ez után indult be igazán.

9. Henry Cavill - Hellraiser: Hellworld: Superman legutóbbi megformálója sem feltétlenül itt kezdte a pályáját, de ebben figyeltek fel rá a legtöbben először. Egy végtelenül antipatikus, öntelt hólyagot alakított kimondottan jól, akit senki sem sajnált, amikor végül beteljesedett nem túl vidám sorsa.

8. Kristin Davis - Doom Asylum: Már a film címe is sugallja, hogy egy ZS-kategóriás slasher horrorról van szó. A deformált őrült gyilkos egy elhagyatott szanatóriumban vadászik egy csapat mit sem sejtő tinire. Klasszikus klisé. Kristin Davis sem igazán tudott tündökölni benne, de legalább arra jó volt a film, hogy megtegye benne az első lépéseket a későbbi Emmy-jelölések felé.

7. Sam Rockwell - Halálosztó bohócok: A mára Oscar-díjas színész is egy olyan filmben debütált, amit talán már ő maga is legszívesebben elfelejtene. A sztori három fivérről szól, akik egy karneválon szembekerülnek három bohócnak öltözött pszichopatával. Naná, hogy ebből semmi emlékezetes nem sülhetett ki, de legalább gazdagabbak lettünk egy nagyszerű színésszel.

6. Meg Ryan - A téboly háza: A '90-es évek romantikus filmjeinek megkerülhetetlen színésznője is egy borzasztó rossz horrorfilmben próbálgatta a szárnyait. A film valójában az Amityville-sztori egy botrányos feldolgozása, ami valóban csak azért érdemel említést, mert Meg Ryan is felbukkan benne.

5. Kevin Costner - Shadows Run Black: Technikailag ez volt Kevin Costner első filmje, csak épp évekig nem talált kiadóra, így mire egyáltalán a videotékákban helyet talált az alsó polcokon, a színész már más, sokkal emészthetőbb filmekben is megmutathatta magát. A sztori egyébként megint egy sorozatgyilkosról és az ő áldozatairól szólt, ahogy a '80-as években nagyjából minden horror.

4. Jennifer Jason Leigh - Eyes of a Stranger: Nagyjából ugyanazt lehet erről is elmondani, amit az előző filmekről: sorozatgyilkos, áldozatok, nyomozás, vér és zéró eredetiség. A riportert alakító színésznőnek viszont remek belépő volt Hollywoodba, ahol aztán később sokkal jobb filmekben is szerepelhetett. Köztük néhány sokkal jobb thrillerben is...

3. Clint Eastwood - Revenge of the Creature: Nem, ő bizony nem a vadnyugaton kezdte pályafutását, bár a világhírnevet a préri és a poncsó hozta meg neki. Előtte viszont az '50-es évekre jellemző, ma már meg sem mosolyogtató szörnyfilmben debütált, ahol egy teljesen mellékes laborasszisztenst alakított. A film egyébként A fekete lagúna szörnye folytatása volt.

2. Daryl Hannah - The Final Terror: Nem sokkal azelőtt, hogy a színésznő a Szárnyas fejvadászban felbukkant volna, tett egy kitérőt az erdő felé is. Itt egy cserkészcsapat tagjaként próbálta meg túlélni egy helyi őrült támadásait. A film nem futott be túl nagy karriert, ellentétben a színésznővel.

1. Tom Hanks - Gyilkos randevú: Az akkor még teljesen ismeretlen, de mára legendává vált színész mindössze három rövidke jelenetet kapott, de azokban is megcsillantotta jófiús báját, ami később a legnagyobbak közé emelte. A film rendezője szerint annyira jó ember volt a vásznon és az életben is, hogy inkább kivették a filmből a jelenetet, amiben meghal.

#12

45 Gyilkos randevú  (1980)

(3) (6)

horror | thriller

Egy házasodni készülő menyasszonyt egy sorozatgyilkos tart rettegésben Staten Island-en. Egykori szerelmétől kap segítséget, de lehet, hogy még együtt sem sikerül megmenekülni a... több»

Tom Hanks
#11

53 The Final Terror  (1983)

(2) (10)

horror

Egy csapat ranger kempingezni indult az erdőbe. Minden a tervek szerint halad egészen addig, míg egy kegyetlen gyilkos fel nem tűnik a vadonban. több»

Daryl Hannah
#10

horror | sci-fi

A Fekete Lagúna szörnyét fogságba ejtik, és akváriumban mutogatják látványosságként. Viszont a szörny rövid időn belül megszökik. több»

Clint Eastwood
#9

62 Eyes of a Stranger  (1981)

(2) (8)

horror | thriller

Egy pszichopata sorozatgyilkos garázdálkodik a városban és előbb csak megerőszakolja, majd meg is öli női áldozatait. A riporter Jane próbálja felhívni a lakosok figyelmét az... több»

Jennifer Jason Leigh
#8

38 Shadows Run Black  (1984)

(1)

horror | krimi

Egy nyomozó megpróbál kézre keríteni egy Fekete Angyal nevű sorozatgyilkost.     több»

Kevin Costner
#7

60 A téboly háza  (1983)

(2) (8)

horror

Egy szkeptikus riporter beköltözik egy titokzatos házba, s hamarosan elkészül első regényével is. A helyzet különös pikantériája folytán azok, akik valamilyen módon... több»

Meg Ryan
#6

50 Halálosztó bohócok  (1989)

(4) (10)

horror

Egy elmegyógyintézetből megszökik néhány beteg, akik a cirkuszi bohócok ruháiba öltözve indulnak gyilkolni. A kiszemeltjeik egy testvérpár tagjai.  több»

Sam Rockwell
#5

51 Doom Asylum  (1987)

(2)

horror | vígjáték

Egy balesetet követően egy ügyvédet halottnak nyilvánítanak, de a férfi visszatér, és mészárlásra készül...   több»

Kristin Davis
#4

53 Hellraiser: Hellworld  (2005)

(4) (3)

horror

Chelsea, Allison, Derrick és Mike barátjuk halála miatt szomorú: Adam egy bizarr internetes horrorjáték, a Hellworld miatt lett öngyilkos. Barátjuk Jake őket hibáztatja, mivel nem... több»

Henry Cavill
#3

56 Cherry Falls  (2000)

(2) (1)

horror | misztikus | thriller

Cherry Falls kisvárosában egy őrült gyilkos a helyi középiskola szüzeit veszi célpontba. több»

Brittany Murphy
#2

84 Rémálom az Elm utcában  (1984)

(58) (19)

horror

Nancy Thomson (Heather Langenkamp) átlagos kamaszlány, életét azonban váratlanul hátborzongató események sora kavarja fel. Rémálmok kezdik gyötörni, minden éjszaka sikoltozva,... több»

Johnny Depp
#1

64 Péntek 13  (1980)

(16) (21)

horror | misztikus | thriller

Az elhagyatott nyári tábort ismét megnyitják, nem törődve azzal, hogy egykor kegyetlen gyilkosságok miatt kellett bezárni. Bár az ottani lakosok szerint a helyen még mindig átok... több»

Kevin Bacon