Gondoltad volna? Ezt a 10 filmet valós események ihlették

Senki sem tagadhatja, hogy a film- és tévéprodukciók milyen nagy hatással vannak társadalmunkra.

Sokan közülük csodálatos leckéket közvetítenek, amelyek arra ösztönöznek bennünket, hogy jobb emberekké váljunk, ünnepeljük családunkat és barátainkat, és hogy mindennek a jó oldalát nézzük. De nem csak erre hívják fel a figyelmünket: különböző irányzatokat is érvényesítenek, és befolyásolják esztétikai szemléletünket is.

Azonban, mint minden az életben, ezek a produkciók is olyan inspirációt jelenthetnek, amely igen szerencsétlen helyzetekhez vezethet, és ezt több valós esemény is bizonyította. A való élet és a fikció folyamatosan visszaigazolja egymást. Olyannyira, hogy időnként nehéz megállapítani, mely fogalmakat vezették be a filmek, és melyek érkeztek a filmekbe a való életből.

Az évek során egyre több film merített ihletet valós emberekből és eseményekből, így váltak jelentős iparági slágerekké. Ez olyan produkciók megjelenéséhez vezetett, mint a 12 év rabszolgaság, a Titanic és a Schindler listája, hogy csak néhányat említsünk.

Számos rendőrségi ügy és valódi bűncselekmény is eljutott a képernyőre, és a híres történetek, mint például Ted Bundy és Aileen Wuornos, olyan filmeken keresztül, mint az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány  és A rém, világszerte megdöbbentették a mozilátogatókat.

Azonban ahogy sok produkció merített ihletet valós bűnökből, ez fordítva is igaz, hiszen több száz film, minden műfajban ihletett kegyetlen bűncselekményeket is. Íme 10 ilyen eset.

#10

78 Született gyilkosok  (1994)

(22) (16)

dráma | krimi | road movie | szatíra

HBO Max

Mickey (Woody Harrelson) és Mallory (Juliette Lewis) Knox egy boldog szerelmespár, akik keresztül-kasul járják az országot, és szórakozásból embereket ölnek. De nem mindenkit:... több»

A listát az 1994-es Született gyilkosok című film zárja, amelyben Woody Harrelson és Juliette Lewis egy fiatal, hátborzongató gyilkospárt alakít, akikből bűneik miatt bálványozott hírességek lesznek. Sajnos ennek a produkciónak a bemutatója arra késztetett néhány rajongót, hogy utánozzák ezt a bűnözőpárost. Így Sarah Edmonson és Benjamin Darrus több államot érintő gyilkos ámokfutásba kezdett, amelynek számos halálos áldozata és sok sebesültje volt. Köztük volt Patsy Byers, egy nő, aki a nyakán kapott lövés után végleg lebénult. Emiatt Byers beperelte két támadóját, de Oliver Stone-t, a film rendezőjét és a filmet gyártó céget is, mert erőszakra buzdítottak. Néhány évvel később azonban a Stone és a cég elleni pereket elutasították.
#9

91 A sötét lovag  (2008)

(213) (51)

akció | dráma | krimi | thriller

Netflix

Batman (Christian Bale) minden erejével igyekszik megtisztítani Gotham Cityt a bűnözőktől. Ebben a város rendőrfelügyelője (Gary Oldman), és újonnan kinevezett ügyésze (Aaron... több»

A 2008-as A sötét lovag című filmben a közönség a filmművészet egyik legzseniálisabb alakítását láthatta Heath Ledgertől, aki a félelmetes Jokert játszotta, és a filmipar ikonjává avatta magát. Ez a gonosztevő világszerte rengeteg bűntényt inspirált, még a fiatalok körében is. 2009-ben egy középiskolás diáklány saját magára varratta Joker sebhelyeit, és a karakter jellegzetes sminkjét viselve megpróbálta megcsonkítani az egyik tanárát. Egy másik hírhedt eset a dendermonde-i óvodai támadás volt, amelyben a 20 éves Kim De Gelder Jokernek öltözve besétált egy óvodába, megölt három embert, és tizenkettőt megsebesített, köztük gyerekeket és felnőtteket egyaránt.
#8

79 Gyerekjáték  (1988)

(13) (9)

horror | thriller

Egy kisfiúnak, Andy-nek nagyon megtetszik a játékbolt kirakatában Chucky, amit szülei meg is vesznek neki. A kedves arcú születésnapi ajándékban azonban hamarosan feléled a... több»

A franchise a hírhedt gyilkos baba, Chucky főszereplésével az egyik legnépszerűbb horrorfilmes sorozat, amely a 2021-ben megjelent tévésorozatnak köszönhetően a mai napig tart. Ez a rémisztő karakter világszerte a legszörnyűbb bűnök elkövetésére inspirált néhány embert. A leghíresebb esetek közül érdemes megemlíteni Suzanne Capper brit tinédzsert, akit egy fiatalokból álló csoporttal egykori bébiszitterét, Jean Powellt és annak férjét, Glyn Powellt súlyosan megkínozta és meggyilkolta. A gyilkosok a bűncselekmény elkövetése közben olyan sorokat skandáltak, mint a "Chucky jön játszani", valamint más idézeteket a filmből.
#7

92 Harcosok klubja  (1999)

(184) (35)

dráma | szatíra

Mozikban | Netflix | HBO Max

Jack azt gondolja, hogy teljesen normális és kiegyensúlyozott életet él, hollott utálja a munkáját, terápiás csoportokba jár, és csak Marlával tudja megértetni magát. Élete... több»

David Fincher Fight Club című filmjének 1999-es bemutatója után a harci klubok rendkívül népszerűvé váltak. Bár ezek a klubok rendkívül veszélyesek lehetnek, volt azonban egy, amelyik az egész világon címlapokra került, mivel a harcosok csupán gyerekek voltak. 2015-ben egy New Jersey-i óvoda vitába keveredett, miután a központ két dolgozója egy Toddler Fight Club létrehozására ösztönözte a négy és hat év közötti gyerekeket, akik egymás ellen indítottak harcokat, és a harcaikról készült videókat feltöltötték a Snapchatre. Az említett gondozók bevonták a gyerekek néhány szülőjét, arra kérve őket, hogy tartsák be azt a szabályt, miszerint nem beszélhetnek a klubról. Valami hasonló történt 2018-ban egy másik St. Louis-i óvodában, aminek következtében egy szülő beperelte az intézményt.
#6

71 Alkonyat  (2008)

(107) (55)

dráma | fantasy | romantikus

A történet főszereplője egy magának való, különc lány, Bella (Kristen Stewart). Szülei válását követően apjához kerül, akivel elköltöznek a Forks nevű kisvárosba. Az új... több»

Stephenie Meyer Twilight-sagájának megjelenése tinédzserek és fiatal felnőttek egész generációját őrjítette meg, és az első filmadaptáció 2008-as bemutatója csak tovább fokozta a Bella és Edward története iránti rajongást, és olyan lényeket, mint a vámpírok és a vérfarkasok, hatalmas szenzációvá tett. Ez a sokkoló jelenség egy igen különös bűncselekményt váltott ki: egy 13 éves iowai fiút kicsaptak az iskolájából és fiatalkorúak börtönébe küldtek, miután megharapta 11 osztálytársnőjét. Apja szerint a tinédzser tettének ihletője a Kristen Stewart és Robert Pattinson főszereplésével készült filmsaga volt.
#5

84 Rémálom az Elm utcában  (1984)

(58) (19)

horror

Nancy Thomson (Heather Langenkamp) átlagos kamaszlány, életét azonban váratlanul hátborzongató események sora kavarja fel. Rémálmok kezdik gyötörni, minden éjszaka sikoltozva,... több»

Az 1984-es Rémálom az Elm utcában című film bemutatja Freddy Kruegert, a filmtörténet egyik legnépszerűbb sorozatgyilkosát. Természetesen ez a Robert Englund-figura világszerte több tucat bűntény ihletője is volt. Az egyik leghíresebb 2004-ben történt, amikor a sorozatgyilkost utánzó Daniel Gonzalez négy embert meggyilkolt, két másikat pedig konyhakéssel támadott meg. A mentális problémákkal küzdő férfi azért kezdett gyilkolászni, hogy megtapasztalja, milyen lenne egy napra Freddy Kruegerré válni. Végül Danielt bíróság elé állították és egy szigorúan őrzött pszichiátriai intézetbe küldték, ahol többször is megpróbált véget vetni az életének, végül 2007-ben halt meg.
#4

87 Fűrész  (2004)

(94) (59)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Egy kegyetlen, rejtőzködő és önjelölt erkölcscsősz az élet értékére szeretné megtanítani embertársait úgy, hogy lehetetlen helyzetekbe hozza őket. Előre kiszemelt... több»

A Sikolyhoz hasonlóan a Fűrész-franchise is megihletett néhány rosszindulatú embert, leginkább tinédzsereket, hogy bűncselekményeket kövessenek el. És bár a dolgok nem egészen úgy alakultak, ahogyan szerették volna, az egyik ilyen eset majdnem valakinek az életét követelte. Az első eset 2007-ben történt, amikor két 13 éves lány úgy döntött, hogy tréfából felhívnak egy nőt, és azt mondják neki, hogy az egyik barátnője bezárkózott a házába, és tíz perce van, hogy megtalálja, mielőtt megölik. A tréfa áldozata, egy Beverly Dickson nevű nő annyira bepánikolt, hogy súlyos agyvérzést kapott, amelynek életre szóló következményei lettek. Két évvel később két Salt Lake City-i tinédzser három áldozat megkínzására készült, de szerencsére az egyikük édesanyja felfedezte a tervet, és feljelentette őket a rendőrségen, mielőtt túl késő lett volna.
#3

78 Sikoly  (2022)

(32) (10)

horror | misztikus | thriller

HBO Max

A Sikoly 5 történetének főszereplője egy fiatal nő, aki visszatér szülővárosába, azonban a hazatérését szörnyű gyilkossági esetek árnyékolják be. A hírhedt álarcos... több»

Sajnos a horrorfilmek a bűnözés terén a legtöbbet utánzott filmek közé tartoznak. Ez az 1996-os klasszikus slasher-film sem kivétel, és számos valós gyilkosságot ihletett. A Sikolyhoz kapcsolódó legismertebb bűnesetek közé tartozik a 15 éves Alisson Cambier meggyilkolása egy 24 éves férfi, Thierry Jardin által, aki többször megszúrta a lányt, miközben Ghostface-jelmezt viselt. Valami nagyon hasonló történt Cassie Jo Stoddarttal, egy idahói tinédzserrel, aki osztálytársai, Brian Lee Draper és Torrey Michael Adamcik keze által halt meg, akik mindketten a film jeleneteit próbálták a valóságban is megismételni.
#2

83 Ünneprontók ünnepe  (2005)

(54) (6)

romantikus | vígjáték

John és Jeremy különös hobbit választanak maguknak, szabadidejükben esküvőkre járnak, hogy nőt fogjanak. A recept egyszerű, a pillanatnyi fellángolás nem jelent kellemetlen... több»

A 2005-ös Ünneprontók ünnepe című vígjáték nem egy elvárt bejegyzés ezen a listán, de a film egy bizonyos pillanata komoly incidenseket inspirált. Ebben a konkrét jelenetben John, a film egyik főszereplője, aki, hogy minél több időt töltsön Claire-rel és elnyerje a szívét, szemcseppet tesz barátja, Sack borába, amitől a férfi szinte azonnal rosszul lesz. Bármilyen italt összekeverni ezekkel a szemcseppekkel nem olyan ártalmatlan, mint ahogy a film mutatja, sőt, akár halálhoz is vezethet. Ezt a jelenetet követően sokan mérgeztek meg másokat azzal, hogy ezt a gyógyszert italokhoz keverték. Közülük az egyik legismertebb eset Lana Sue Claytoné volt, aki meggyilkolta a férjét, és ezért 25 év börtönre ítélték.
#1

vígjáték

Nem először fordul elő, hogy három gimnazista úgy dönt, megszervezik az évszázad buliját. De valószínűleg ez az első alkalom, hogy sikerül is nekik. Az őrületes parti egyre... több»

A 2012-es Project X című filmben három barát próbál népszerűséget szerezni egy bulival, amely teljesen kicsúszik az irányításuk alól, és végül katasztrófába torkollik. Természetesen világszerte tinédzserek ezrei akarták utánozni a produkció sztárjait, hogy tanúi lehessenek egy ilyen eseménynek. Éppen ezért nem sokkal a vígjáték premierje után világszerte hasonló bulikról érkeztek hírek. A filmhez hasonlóan sok ilyen esemény kicsúszott az irányítás alól, és különböző városokban zavargásokba torkollott, amelyek rendőri beavatkozást igényeltek. Egy buli azonban különösen messzire ment: ugyanabban az évben, amikor a Project X megjelent, egy houstoni rendezvény, amelyet a film ihletett, utcai lövöldözéssel végződött, amelyben egy helyi tinédzser meghalt.