Az 5 legbrutálisabb bűncselekmény, amit filmek inspiráltak

Nem mondunk újat azzal, hogy a közvélemény időnként a videojátékokat és a horrorfilmeket képes hibáztatni a társadalomban felbukkanó erőszakos események miatt.

Mielőtt azonban bármilyen következtetést is levonnánk, érdemes elgondolkodni egy másik nézőponton is, amikor egy-egy bűncselekmény elkövetőit valóban a filmek inspirálták, mindezt pedig maguk is megerősítették a vallomásuk során.

#5

78 Született gyilkosok  (1994)

(22) (16)

dráma | krimi | road movie | szatíra

HBO Max

Mickey (Woody Harrelson) és Mallory (Juliette Lewis) Knox egy boldog szerelmespár, akik keresztül-kasul járják az országot, és szórakozásból embereket ölnek. De nem mindenkit:... több»

Egy kisbolt biztonsági kamerája rögzítette a brutális támadást, amelyet az ott dolgozó hölgy ugyan túlélt, nyaktól lefelé azonban lebénult. Sarah Edmonson és Ben Darras híre azonnal bejárta a sajtót. Sarah Edmondsont egyébként édesapja tartóztatta fel, amikor az FBI már a nyomukban járt, az igazsághoz az is hozzátartozik azonban, hogy a férfi volt az, aki hallgatásra és tagadásra biztatta lányát.  A második gyilkosságuk története azonban ennél sokkal brutálisabb. A pár LSD befolyásoltsága alatt egymás után többször is megnézték a Született gyilkosokat, a továbbiakban pedig végeztek egy Bill Savage nevű üzletemberrel. Sarah Edmondsont egyébként 35 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, 2010-ben helyezték feltételesen szabadlábra Oklahomában. Ezzel szemben Darras életfogytiglant kapott, noha a férfi számos alkalommal kérvényezte az ítélet felülbírálását.
#4

89 Mechanikus narancs  (1971)

(17) (26)

dráma | krimi | politikai | sci-fi | szatíra

Alex fiatal, gondtalan és agresszív, ahogy társai is. Életük nem áll másból, mint mások terrorizálásából és az élvezetek hajszolásából, ám a fiú élete megváltozik,... több»

Kétféle ember létezik a világon: azok, akik szerint a Mechanikus narancs egy remekmű, illetve azok, akik nem is értik, hogy miért létezik egyáltalán egy ilyen film. Maga Stanley Kubrick állítólag szintén nem értette a mű létezését, ettől függetlenül megcsinálta a filmes adaptációt. A Mechanikus narancs regény a közhiedelemmel ellentétben sosem került tiltólistára az Egyesült Királyságban, Kubrick viszont azután határozta el, hogy megcsinálja a filmet, hogy számos bűncselekmény kapcsán felmerült a kötetben elkövetett borzalmas esetek hasonlósága. Az egyik legvérfagyasztóbb eset 1973-ban történt, amikor egy lány ellen elkövetett szexuális erőszak során az elkövetők az “Ének az esőben” című dalt énekelték. Peter Foster esete azonban már más lapra tartozik, a férfi 1989-ben, majd 2002-ben követett el gyilkosságot. Foster a gyilkosságok során pontosan olyan öltözéket viselt, mint a Mechanikus narancs főszereplői, 2003-ban életfogytiglanra ítélték.
#3

84 Rémálom az Elm utcában  (1984)

(58) (19)

horror

Nancy Thomson (Heather Langenkamp) átlagos kamaszlány, életét azonban váratlanul hátborzongató események sora kavarja fel. Rémálmok kezdik gyötörni, minden éjszaka sikoltozva,... több»

Furcsa dolog belegondolni, hogy bárki is olyan szeretne lenni, mint Freddy Krueger, a The Guardian beszámolója szerint Daniel Gonzalez egyszerűen rajongott a karakterért. 2004-ben három napon át tartó brutális ámokfutásba kezdett, amely során négy embert meggyilkolt, további kettőt pedig súlyosan megsebesített. Elfogása után a család kérvényezte Gonzales pszichiátriai kivizsgálását. A férfi saját elmondása szerint azt tervezte, hogy 10 emberrel végez. “Az élet bárcsak ennyire fantáziaszerű lenne, hiszen végig arra gondoltam, hogy mindezt megteszem, és hogy milyen is lehet valójában Freddy Kruegernek lenni. Gonzales azt is elmondta, hogy tettei során belső hangokat hallott, akiket elnevezett Mishának, Melindának, Katrinának és Jenny Beannek, a férfit végül egy szigorúan őrzött pszichiátriai intézménybe zárták, ahol megpróbált végezni magával.
#2

83 Sikoly  (1996)

(53) (18)

horror | misztikus | szatíra

SkyShowtime

Sindey-nek nincs könnyű dolga: édesanyját meggyilkolták, édesapja elhanyagolja, és a barátjával sem úgy alakul a viszonyuk, ahogy azt elképzelné. A kisvárosban feltűnik egy... több»

Valószínűleg nincs olyan filmrajongó, aki ne ismerné a Sikolyt, illetve a további folytatásokat. A film gyakorlatilag új életre keltette a tini slasher műfajt, az történetben látható félelmetes maszk pedig számos fiatal srác szobájában megtalálható volt, köztük a 24 éves Thierry Jaradinéban is. Jaradin egy belgiumi kisvárosban élt, a Sikoly megtekintése után pedig szisztematikusan választotta ki áldozatát, a 15 éves Alisson Cambiert. A The Guardian beszámolója szerint a fiú közeledni próbált Alissonhoz, miután felkereste őt az otthonában, a visszautasítást azonban nem bírta elviselni. Thierry magára öltötte a Sikolyból ismert öltözéket, majd előre megfontolt szándékkal nekitámadt egy konyhakéssel, a továbbiakban pedig harmincszor szúrta meg a lányt. Jardin  későbbi vallomásában beismerte, hogy a kosztüm kiválasztása szándékos volt, és hogy tettét a Sikoly című film inspirálta.  
#1

90 A bárányok hallgatnak  (1991)

(143) (36)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye segítsen megoldani egy... több»

A Bárányok hallgatnak számos valós bűntény ihletett, de egy embert egy szörnyű gyilkosság elkövetésére is ösztönzött. Egy Margaret Lauritsen nevű ausztrál nagymama 1998-as, elképzelhetetlenül erőszakos meggyilkolása olyan esemény volt, amely az egész nemzetet megrázta. A gyilkosságot a 22 éves unokája, Anthony követte el, aki kibelezte és kis híján lefejezte a 67 éves nőt, mielőtt megölte volna szeretett kutyáját. Miután letartóztatták, beismerte, hogy további gyilkosságokra készült.  Hol jön be a  képben a Bárányok hallgatnak? Anélkül, hogy túl sok grafikus részletbe belemennénk – és ez is hihetetlenül grafikus lesz –, a bírósági dokumentumok szerint a férfi megszállottja lett a filmnek. Különösen az a jelenet volt rá nagy hatással, amikor Hannibal Lecter kibelez egy rendőrt, melyet a való életben le is másolt a szerencsétlenül járt áldozatával. 2020-ban arról szóltak a hírek, hogy fontolóra vették a feltételes szabadlábra helyezését, bár a család hangosan ellenezte a dolgot, mivel úgy vélték, a férfi szabadulásával veszélybe kerülne az életük.