A 10 legbrutálisabb népszerű horror, amire nem voltál felkészülve (de mi sem)

Néhány napja már megbeszéltük, hogy mi kell ahhoz, hogy egy horrorfilm jó legyen. Most viszont térjünk ki egy másik ügyes húzásra, amivel oda lehet szögelni a nézőket a képernyők elé még akkor is, ha valójában az adott film nem feltétlenül jó. Egy jó rendező és forgatókönyvíró ugyanis képes megválasztani a tökéletes nyitányt a filmjéhez.

Egy jó felütés mindenképpen nagyon fontos. Legyen az egy múltbéli előzmény, egy sima gyilkosság a sok közül vagy esetleg már a finálé bizonyos elemeinek előre vetítése. Ezek mindegyike bevett szokás főleg horror berkekben. Vannak olyan filmek, amelyek azonban képesek meglepni (vagy inkább megdöbbenteni) még a legedzettebb nézőket is. Ezek közül mutatunk most tízet.

#10

72 A szellemhajó  (2002)

(14) (13)

horror

Az Arctic Warrior legénysége azért járja a tengereket, hogy az elhagyatott hajókat és roncsokat kifosszák, kincseiket megszerezzék. Egy nap több évtizede eltűnt luxus... több»

A kísértethajós sztorikat már a középkorban is imádták az emberek, a filmipar létrejöttével pedig új erőre kaptak. A 2002-es mozi egy eltűnt luxushajóról szól, a nyitó jelenet pedig abból az időből származik, amikor még nem volt eltűnt hajó. Az utasok épp egy bálon ropják, amikor egy elszabadult acélhuzal szó szerint kettészeli a bulizó népet. Csak egy kislány éli túl, aki túl alacsony volt. A készítők nem finomkodtak a látvánnyal.  
#9

57 A balta  (2006)

(11) (9)

horror | thriller | vígjáték

Egy turistacsoport kalandosnak ígérkezõ hajótúrára indul, de álmukban sem gondolták, hogy talán ez lesz életük utolsó kalandja. Az út során megismerik Victor Crowley... több»

A slasher nem egyszerű színészgárdát vonultat fel, hisz Robert Englud és Tony Todd is felbukkan benne.  Előbbi mindjárt a nyitányban szerepel (az Ideglelés egyik szereplőjével), ahol az apa-fia páros épp aligátorra vadászik egy mocsárban. Ám az aligátor helyett egy őrült gyilkossal futnak öszsze, aki szó szerint kettévágja a pályafutásukat. És őket is.  
#8

69 Az - 2. fejezet  (2019)

(36) (22)

horror

A Vesztesek Klubja tisztában van vele, hogy hiába sikerült legyűrniük a hátborzongató Pennywise bohócot, az ördögi lényt nem lehet megsemmisíteni. A klub tagjai időközben... több»

Az első részben is erős volt nyitás a kis Georgie megölésével, de a második rész sem marad el tőle. Egy meleg pár épp a karneválon szórakozik, amikor egy csapat homofób megtámadja őket. Miután összeverik őket, egyiküket bedobják a hírdól a folyóba, ahonnan épp Pennywise húzza ki. Társa pedig a túlpartról nézi végig, ahogy a félig magatehetetlen szerelmét a bohóc felfalja.
#7

64 Péntek 13: II. rész  (1981)

(6) (9)

horror | misztikus | thriller

Amikor már azt hitted, hogy biztonságos visszamenni a táborba... itt a még szívdobogtatóbb borzalom! Öt évvel a Kristály-tavi táborban történt szörnyű vérfürdõ után már... több»

Tipikus esete annak, amikor az első részt túlélő főhős visszatér a második részre. Majd ott rögtön a sztori legelején meg is hal. Ez történik szegény Alice-szal is, aki alig két hónappal éli túl barátait. Bár Pamela Voorheest sikerült megölnie, annak fia most visszatér, hogy bosszút álljon rajta. És meg is teszi egy jégcsákánnyal.  
#6

78 Adsz vagy kapsz  (2007)

(15) (10)

horror | vígjáték

Október 31-e, Halloween a boszorkányok és szellemek ünnepe. A felnőttek töklámpásokat faragnak, a gyerekek maskarába öltözve járják a házakat és azt mondogatják: Adsz vagy... több»

Zseniális horror, amiben több klasszikus történetet mosnak össze. A film egy szerelmes párral indul, akik Halloween estéjén egy ünneplésből térnek haza. A feleség még éjfél előtt elkezdi leszedni a dekorációt, amit a férje szerint nem lenne szabad a hagyományok miatt. A férj végül bemegy a házba, a feleséget pedig hirtelen megtámadja egy titokzatos alak. A férj később a nő keresésére indul, akinek a megcsonkított holttestét a halloweeni dekoráció kellős közepén találja meg.
#5

51 Halloween II  (2009)

(3)

horror

Úgy tűnik, miután Laurie-nak sikerül végeznie a sorozatgyilkos Michael Myersszel, Haddonfieldben végre fellégezhetnek az emberek. A lány kórházba kerül, az orvosok próbálnak... több»

Mármint a franchise korábbi rebootjának 2009-es része, ami az első rész egyenes, közvetlen folytatása. Ebben a sokkos állapotban lévő és ezernyi sérülést szenvedő Laurie Strode-ot végül a seriff találja meg az út mentén, miután ő elvileg végzett Michael Myersszel. A következő jelenetben már azt láthatjuk, ahogy Laurie a kórházban könyörög az életéért, majd az orvosok nekilátnak ellátni a sebeit. Mindezt abszolút kendőzetlen formában tálalva. Közben Michael egy autóbalesetben újra kiszabadul és bemelegítésnek pikk-pakk lefejezi az őt szállító autó egyik utasát.  
#4

69 Valami követ  (2014)

(63) (15)

horror | misztikus | thriller

Egy tizenkilenc éves lány számára az ősznek az iskoláról, a fiúkról és a hétvégi szórakozásról kéne szólnia, de Jayt egy látszólag ártatlan szexuális aktus után... több»

Az utóbbi évek egyik legfurább és egyben leghátborzongatóbb horrorja, amiben egy mindenki számára láthatatlan entitás követi kiszemelt áldozatát. Ha elkapja, könyörtelenül összezúzza. A film elején egy fiatal lányt láthatunk, aki a jelek szerint menekül valaki elől, bár azt nem mutatják, hogy ki elől. Később autóval elszáguld, végül a tengerparton látjuk újra. Egyedül ül és telefonon a családjától búcsúzkodik. Majd a következő képen már az összetört holtteste szerepel ugyanott...  
#3

77 Sóhajok  (1977)

(9) (20)

horror

Egy fiatal balerina érkezik egy neves svájci balettintézetbe, ahol fokozatosan rájön, hogy új iskolájának személyzete boszorkányokból áll. több»

Egy '70-es évekbeli olasz horror került a dobogó legalsó fokára. A Sóhajok egy balettintézetről szól, ahol boszorkányok élnek. A nyitó képsorokon egy fiatal nő érkezik meg a városba egy viharos éjszakán. Egy taxival megy el az iskolához, ahol épp egy másik diák menekülni próbál. Később ezt a lányt láthatjuk, amint egy barátja házában húzza meg magát, de a fürdőben valaki rátámad. Kirángatja a tetőre, majd ott nem csak összeszúrkálja, de még fel is akasztja. A film a korszakra jellemző vizuális meztelenséggel ábrázolja mindezt.
#2

70 Fehér éjszakák  (2019)

(44) (11)

dráma | horror | misztikus | thriller

Cinego | Telekom TVGO

Az Ari Ater rendezésében készült folk horror egy baráti társaság viszontagságait követi nyomon, akik egy 90 évente megrendezésre kerülő fesztiválra érkeztek Svédországba. Az... több»

Az egész film beteg, de a nyitány méginkább. Dani, a főhős rájön, hogy a mentálisan beteg nővére valami szörnyűséget követett el. Bár segítséget kér a barátjától, az finoman szólva sem túl támogató vele szemben. Aztán kiderül, hogy Terri, a nővére előbb szénmonoxiddal megölte a szüleit, majd az autó kipufogóját az arcához erősítve magával is végzett.
#1

75 Mártírok  (2008)

(31) (5)

horror

Egy fiatal nő igazi bosszúra szomjazik azok ellen, akik gyerekkorában elrabolták és megkínozták. Az élő pokolba tartó utazására elkíséri egy barátnője, aki szintén... több»

Persze, hogy ez a film került ennek a listának az élére is. Az első képeken egy régi videófelvételt láthatunk, amin egy megkínzott kislány árvaházi rehabilitációjáról mesélnek. Majd később urgunk az időben és a térben. Egy teljesen átlagos család épp a reggelijéhez készülődik, amikor kopogtatnak. Apa ajtót nyit, ám ekkor rögtön agyonlövi egy nő egy puskával. Majd anyát is. Végül a két gyerekkel is hidegvérrel végez. És ez még csak a jéghegy csúcsa, ha tovább folytatod a filmet, csak rosszabb dolgok fognak benne történni.